Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, uçak ve helikopter parçası ihracatındaki performansını artıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde 513 milyon 800 bin dolarlık uçak ve helikopter parçası ihracatı gerçekleştirildi. Buna karşılık 375 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
Bu dönemde toplam savunma ve havacılık ihracatı 1 milyar 553 milyon 805 bin dolara karşılık gelirken, bu rakamın yaklaşık üçte biri uçak ve helikopter parçası satışından geldi.
Uçak ve helikopter parçası ihracatında ilk sırayı ABD aldı. ABD'ye yapılan ihracatın karşılığı 179 milyon doları buldu. ABD'yi 167 milyon dolarla Almanya izledi.
Hollanda'ya 67 milyon, İtalya'ya 29 milyon, İngiltere'ye 29 milyon, Polonya'ya 14 milyon, Güney Kore'ye 6 milyon, Fransa'ya 5 milyon, İspanya'ya 2,5 milyon, Irak'a 2 milyon dolarlık uçak ve helikopter parçası ihracatı yapıldı.
İsveç, Meksika, İsrail, Suudi Arabistan, Bahreyn de 1 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler oldu.
Türkiye'nin 100 bin doların üzerinde uçak ve helikopter parçası sattığı ülke sayısı da 32'yi buldu.
Söz konusu dönemde en fazla ithalat yapılan ülke ise 179 milyon dolarla İtalya oldu. İtalya'yı 122 milyon dolarla ABD, 28 milyon dolarla Fransa izledi.
A400M ve F-35'e parça tedarik edildi
Uçak ve helikopter parçası ihracatının büyük bölümü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), TUSAŞ Motor Sanayii AŞ, Pratt & Whitney THY Teknik Uçak Motoru Bakım Merkezi Limited Şirketi ve Alp Havacılık tarafından gerçekleştiriliyor.
Türk şirketleri, yeni nesil kargo uçağı Airbus A400M, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, Sikorsky ve Cougar helikopterlerinin aralarında bulunduğu birçok askeri-sivil uçak ve helikopter için tedarik yapıyor.
Parça ihracatının yanında Türkiye, havacılık alanında platform ihraç eden ülkeler arasına da girdi. Pakistan'a bu yıl 30 adet Atak helikopteri ihracatı için imza atan TUSAŞ, yakın zamanda Filipinler'de yeni bir sözleşme imzalamayı hedefliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.