Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 50 bin lira üzerindeki tüketici kredilerinde vade sayısını 24 ay ile sınırlandırdı. BDDK’nın kararından hemen sonra benzer bir düzenleme sinyali Riusya’dan geldi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkede aşırı ısınan tüketici kredisi piyasasındaki mevcut durumun Merkez Bankası’nın belirli kredilerin verilmesine ilişkin doğrudan yasaklara hızla geçmesini gerektireceğini söyledi.
“Merkez Bankası, gerekli yetkileri aldıktan sonra bu önlemleri derhal onaylayacaktır” diyen Nabiullina, Devlet Dumasına Merkez Bankası’nın tüketici kredilerine müdahale araçlarını genişleten bir yasa tasarısının sunulduğunu, ancak hükümetle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle henüz kabul edilmediğini belirtti.
KREDİ RAKAMI KORKUTUYOR
Bankalar tarafından verilen tüketici kredileri hacimlerinin kendilerini tedirgin ettiğini vurgulayan Merkez Bankası Başkanı, “Şu ana kadar hükümetteki meslektaşlarımızı maalesef ikna edemedik. Bazı endişeler var. Ancak bize göre yasanın elbette daha hızlı kabul edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Nabiullina, ilk fırsatta Ruslara kredi verilmesini sınırlamaya başlayacaklarını belirttiği açıklamasında, şu an bu yasa tasarısının Devlet Duması‘nda onay beklediğini sözlerine ekledi.
Merkez Bankası’nın ülkedeki bankalar tarafından verilen tüketici kredilerini sınırlayacak yasa tasarısı Devlet Duması tarafından onaylanırsa, bankaların ve mikrofinans şirketlerinin belirli türde kredileri belirlenen oranın üzerinde vermesi Merkez Bankası tarafından yasaklanacak.
Kısıtlı kredilerin azami payı ve bu tür kredilerin türleri Merkez Bankası Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek olan ve 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmesi gereken eni yasa tasarısının Duma’nın birinci oturumunda geçmediğini hatırlatan Nabiullina, aynı zamanda mevduat faiz oranlarının yakın zamanda enflasyon oranını aşacağını belirtirken, bu durumun şu anda piyasada mevduattan diğer enstrümanlara kaynak akışı eğilimini yavaşlatacağını da ekledi.
Devlet Duması Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Merkez Bankası tarafından teklif edilen yeni yasa tasarısının bu sonbaharda ikinci ve üçüncü oturumda geçeceğini belirterek, “Bu değişiklik, bankaların vatandaşları umursamadan tüketici kredisi verme sorumsuzluğuna bir son verecek” ifadelerini kullandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.