Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, küresel ekonomideki belirsizliklere karşın ihracatta rekorlar kırmaya devam ediyor. Avrupa'ya ticarette etkinliğini koruyan Türk şirketleri, bölgeye ihracatını hız kaybetmeden sürdürüyor.
Türkiye'nin ihracat rekoru kırdığı ülkelerden bir tanesi de Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Fransa oldu. Dünyanın en büyük 7'nci ekonomisi ve Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nde (AB) nüfusu en fazla ikinci ülke olan Fransa, Türkiye için önemli ihracat potansiyeli barındıran ekonomiler arasında yer alıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye, 1 milyar 532 milyon dolarla Fransa'ya tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi.
Türkiye'nin Fransa'ya ihracatı, yılın ilk 2 ayında 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 15,7 artarken, Fransa'nın toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 4 oldu. Fransa, aynı zamanda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 6. ülke olarak kayıtlara geçti.
Fransa, 208 milyon 441 bin dolarla Türkiye'nin ihracatını değer bazında en fazla artırdığı 3'üncü ülke oldu.
En fazla talep otomotiv endüstrisinden geldi
Sektörel olarak bakıldığında Fransa'ya ihracatta sanayi sektörü ön plana çıktı. Ülkeye en fazla dış satım gerçekleştiren ilk 8 sektör, sanayi bünyesinde yer alıyor.
Fransa'ya en fazla ihracatı 628 milyon 680 bin dolarla otomotiv endüstrisi yaptı.
Otomotivi, 195 milyon 869 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 136 milyon 515 bin dolarla elektrik ve elektronik, 96 milyon 934 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 93 milyon 459 bin dolarla demir ve demir dışı metaller, 55 milyon 196 bin dolarla makine ve aksamları, 50 milyon 809 bin dolarla çelik, 50 milyon 706 bin dolarla iklimlendirme sanayi sektörleri izledi.
Ülkenin en az talep gösterdiği sektörler ise 160 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 302 bin dolarla tütün, 411 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 669 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı, 1 milyon 266 bin dolarla diğer sanayi ürünleri oldu.
Otomotiv endüstrisi ihracat artışında da lider
Fransa'ya Ocak-Şubat 2023'te geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında ihracatını en fazla arttığı sektör de otomotiv endüstrisi oldu.
Otomotiv endüstrisi bu dönemde Fransa'ya ihracatını 242 milyon 221 bin dolar artırdı. Otomotivi, 10 milyon 85 bin dolar artışla çelik, 5 milyon 387 bin dolar yükselişle fındık ve mamulleri, 3 milyon 948 bin dolar artışla iklimlendirme sanayi, 3 milyon 258 bin dolar yükselişle hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri izledi.
Fransa'ya fındık ve mamulleri 29 milyon 499 bin dolar, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 12 milyon 779 bin dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi.
İller bazında bakıldığında Fransa'ya İstanbul'dan 515 milyon 608 bin dolar, Bursa'dan 278 milyon 976 bin dolar, Kocaeli'den 245 milyon 77 bin dolar, İzmir'den 100 milyon 738 bin dolar ve Sakarya'dan 84 milyon 966 bin dolar tutarında ihracat yapıldı.
İspanya'ya dış satımda en fazla ihracat artışı kimya sektöründe
Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatında hedef belli oldu
İhracat birim değer endeksinde artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.