BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'den ciddi irtifa kaybı!----

Türkiye'den ciddi irtifa kaybı!

Türkiye'den ciddi irtifa kaybı!
02 Ekim 2015 - 07:22 www.finansgundem.com

Siyasi belirsizlik ve küresel ekonomideki gelişmeler Türkiye’yi uluslararası sıralamalarda geri düşürdü

Son iki yıldır arka arkaya gelen seçimler, siyasi belirsizlik ve artan terör olayları Türkiye’de ekonomiyi geri planda bırakırken bu durum uluslararası kurumların derecelendirmelerinde de kendini göstermeye başladı. ‘Kırılgan 5’li arasına giren Türkiye adeta son bir yıldır ciddi bir ‘irtifa kaybına’ uğradı.

Habertürk'ün haberine göre, ülke karşılaştırmalarında bir dönem basamakları üçer-beşer çıkan Türkiye, artık birçok sıralamada tersine bir trend ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin uluslararası sıralamalarda yaşadığı düşüşte, aynı dönemde küresel ekonomide yaşanan sert yavaşlama ve ABD Merkez Bankası FED’in politika değişimi nedeniyle likiditenin gelişmekte olan ülkeleri terk etmesi de etkili oluyor.

Örneklemek gerekirse son olarak Küresel Rekabetçilik Endeksi’nde Türkiye ile uzun yıllar aynı kulvarda gösterilen Hindistan 16 basamak birden yükselirken, Türkiye 6 basamak düşerek 51. sıraya geriledi.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan endekste, Türkiye, geçen yıl 144 ülke arasında 45’inci sırada konumlanmıştı. Yine eylül ayında açıklanan ve ülke ekonomilerinin geleceğine yönelik fikirler veren Küresel İnovasyon Endeksi’nde ise Türkiye geçen yıla göre 4 basamak gerileyerek 58. sıraya düştü.

Dünya Bankası’nın şubat ayında açıkladığı ve ülkelerin ‘Yatırım Cazibesi’ni gösteren sıralamada da Türkiye bir önceki yıla göre 4 basamak gerileyerek 55. sıraya indi. Ekonomi yönetimi uzun yıllardır ‘İstanbul Finans Merkezi’ projesi üzerinde büyük emek harcarken, yine eylül ayında açıklanan Global Finans Merkezleri Endeksi’nde İstanbul bir önceki yıla göre 3 basamak gerileyerek 47. sıraya düştü. Uzmanlar, 1 Kasım seçimleri sonrasında gündemin yeniden ekonomiye odaklanması gerektiğini, aksi takdirde önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin sıralamalarda düşüş yaşayacağını belirtiyor.

İSTANBUL SON SIRALARA GERİLEDİ

Türkiye çeşitli göstergelerdeki dünya liginde sıralamada geri düşerken, İstanbul da dünya metropolleri ile kıyaslamalarında son sıralara demir atmış görünüyor. Son olarak The Economist Intelligence Unit’in dünyanın önde gelen 50 şehrini karşılaştırdığı The Safe Cities Index 2015 araştırmasında, İstanbul ‘Dijital Güvenlik’ sıralamasında 49, ‘Sağlık ve Sosyal Güvenlik’ sıralamasında ise 47’nci sırada yer alıyor.

EKONOMİK GÖSTERGELER KAYBI TEYİT EDİYOR

Küresel ekonomi ve iç siyasi gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkisi birçok göstergede de kendini gösteriyor. TL yılbaşından bu yana dolar karşısında Brezilya Reali’nden sonra en çok değer kaybeden para birimlerinden biri olurken, kur 2.33 TL’den 3.01 TL’ye geldi. Aynı dönemde gösterge faiz yüzde 7.8’den 11.5’lere yükseldi. Orta Vadeli Plan’da yüzde 5’ten yüzde 4’e revize edilen büyüme hedefinin Merkez Bankası beklenti anketinde 2.9’a kadar inmesi gelişmelerin ekonomiye etkisini gösteriyor.

HUKUK ENDEKSİNDE 21 SIRA GERİLEDİK

Türkiye, Haziran 2015’te açıklanan ve geçen yıl 59’uncu sırada yer aldığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde, 102 ülke arasında bu yıl 80’inci sıraya geriledi. Aralık 2014’te açıklanan Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 11 basamak düşerek 64. sırada yer almıştık.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)