Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sağlamak amacıyla yürütülen reform planlaması kapsamında kısa zamanda Gümrük Birliği’nin güncellenmesini ve vize serbestisi uygulamasına geçilmesini talep ediyor.
AB’yle müzakere süreci, Reform Eylem Grubu’nun dünkü toplantısında ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başkanlığındaki toplantıda Türkiye adına AB’ye üyelik sürecindeki gelişmeler değerlendirildi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride ve basın toplantısında, Gümrük Birliği anlaşmasıyla vize serbestisi meselesi ön plana çıktı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, özellikle vize serbestisi, terörle mücadele ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi birçok alanda atılabilecek adımları değerlendirdiklerini belirterek, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Türkiye aleyhine kararlarını eleştirdi. Çavuşoğlu, “Bizim vatandaşlarımız Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etmeyi hak ediyor” diyerek, yeni pasaportlarla birlikte vize serbestisi için geriye sadece 6 kriter kaldığını dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak da, “Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda yoğun diplomasi yürütüyoruz” diyerek, Türkiye’nin antlaşmayı yenileme beklentisini ifade etti. Albayrak, ekonomik tablo içinse “Bugün dünden yarın da bugünden daha iyi olacak. Dengelenme süreci Kasım ve Aralık’ta daha güçlü noktaya gelecek. Ayrıca 2,77 milyar dolarlık cari fazla ile tüm zamanların rekorunu kırarak attığımız adımlarla ne kadar sağlam şekilde ilerlediğimiz görülüyor” diye konuştu.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, AB’ye yönelik reformlar konusunda “Yeni dönemde niteliği arttıracağız. Niteliği arttıracağımız faaliyetlere yoğunlaşacak. Ocak ayında strateji belgesini açıklayacağız” dedi.
ABD’ye de “Suriye” mesajı verildi
Bu arada toplantıda ABD’ye yönelik olarak Suriye’deki PYD-YPG yapılanmasından kaynaklı duyulan rahatsızlık da gündeme geldi.
Suriye’nin kuzeyi ve özellikle de Fırat’ın doğusunun istikrara kavuşturulmasının tek bir yöntemi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Münbiç üzerinde mutabık kaldığımız, şu anda uygulamasında gecikme olsa da ortak çalıştığımız bu yol haritasının Münbiç’ten sonra Fırat'ın doğusuna da uygulanmaya başlamasıdır" ifadesini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Güneyimizde bir ABD gerçeği var, Suriye gerçeği var, Irak gerçeği var, DEAŞ gerçeği, PYD gerçeği var. AB sınırında böyle bir gerçek yok. Diğer ülkelerin de böyle bir gerçeği söz konusu değil. Terörle mücadele bizim vazgeçilmezimizdir. Terörle mücadelede önemli bir kazanım elde etmiş durumda Türkiye. Biz Avrupa'nın iyiliğini istiyoruz” diye konuştu.
Bildiride “siyasi engel” görüşü yinelendi
Toplantı sonrasındaki yazılı bildiride ise, AB tarafınca Türkiye’ye siyasi engeller çıkarıldığı görüşü vurgulandı. Bildiride, “Katılım müzakere sürecimiz her ne kadar siyasi olarak engellense de Türkiye, AB standartlarına uyum için çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir. Reform sürecimizdeki bir diğer önceliğimiz Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin denetim sürecinden çıkmaktır” denildi.
Vize serbestisi uygulamasına geçilmesi talebiyle ilgili özetle, “Çipte parmak izi bilgisi içeren uluslararası biyometrik pasaportlara geçiş yükümlülüğümüzün karşılandığı Avrupa Komisyonu tarafından teyit edilmiştir. Kalan altı yükümlülüğümüz çerçevesinde çalışmalarımız devam edecektir. Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında önemli bir adım daha attık. Ağır Suçlar ve Terörizmle Mücadele Konusunda Europol ile yetkili Türk Makamları Arasında Kişisel Verilerin Değişimine Dair Türkiye-AB Anlaşmasının akdedilmesine ilişkin müzakerelere 30 Kasım’da Brüksel’de başladık. Bu sayede hem Vize Serbestisi Diyalogunda bir yükümlülüğü daha yerine getireceğiz hem de terörle ve organize suçlarla mücadelede AB’yle işbirliğimizi arttırmış olacağız” bilgisi aktarıldı.
Türkiye 35’nci kez reform uygulamayı konuşuyor
Bugüne değin Türkiye adına AB’ye tam üyelik sürecinde siyasi kriterler ve fasıllar konusundaki reformları en üst düzeyde takip etmek amacıyla oluşturulmuş çalışma grubu, geçmişte 30 kez Reform İzleme Grubu olarak toplanmıştı. Sonrasında adı Reform Eylem Grubu (REF) olarak değiştirilmişti.
REG toplantılarından ilki 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015, üçüncüsü 11 Aralık 2015 ve dördüncüsü 29 Ağustos 2018’de yapılmıştı. (Amerikanın Sesi)
Hiç ümidim yok açıkçası vize serbestisi için. AİHM kararları bizi bağlamaz diyen bir hükümet ve ertesi gün AİHM kararını tanımayan mahkeme kararı, hukukun bağımsız olmadığını açıkça gösterdi. AB'nin Türkiye'de hukukun bağımsız olduğunu görmeden vize muafiyeti vereceğini sanmam.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.