BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürkiye'den 6-7 milyar dolar çıkar!----

Türkiye'den 6-7 milyar dolar çıkar!

Türkiye'den 6-7 milyar dolar çıkar!
01 Mart 2011 - 14:24 www.finansingundemi.com

Akbank Genel Müdürü Akkurt, Rekabet Kurumu'nun 8 bankadan sözlü savunma almasını değerlendirdi

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, bankacılık sektörünün, kuralları son derece belli, organize ve şeffaf bir sektör olduğunu bildirdi. 
Rekabet Kurulu, banka promosyon soruşturması sözlü toplantısı kapsamında, Akbank temsilcilerini dinledi. 
Akbank temsilcisi, 2001 yılında Türkiye'nin ciddi bir ekonomik bunalım içinde bulunduğuna işaret ederken, istikrara en fazla ihtiyaç duyulan o dönemde maaş ödemelerinde bankaların buldukları formül nedeniyle bugün bu soruşturmaya maruz kaldıklarını söyledi. 
Söz konusu dönemde bankacılık sektörünün her alanında ciddi bir belirsizlik bulunduğunu vurgulayan temsilci, bu ortamda maaş ödemeleri konusunda bankalar arasında centilmenlik anlaşması veya başka adıyla ahde vefa ilkesi uygulamasının hayata geçirildiğini anlattı. Ahde vefa uygulamasının rekabet kuralları anlamında bir ihlal olmadığını, tam tersine ekonominin gereğine faydalı bir uygulama olduğunu kaydeden temsilci, bankaların bir maaş ödeme sözleşmesi yaptıktan ancak 9-12 ay sonra bundan gelir elde etmeye başladığını, durum böyle olunca rekabet uğruna bir kurumun 2-3 ayda bir, maaş ödeme hizmeti aldığı bankayı değiştirmesinin bankaları zor duruma düşüreceğini söyledi. Temsilci şöyle konuştu: 
''2001'de bankalar ciddi bir krize girdiler. Bir düzine kadar banka bu dönemde battı. Devlet bu konuda önlem almak amacıyla BDDK, TMSF gibi kurumları hayata geçirdi. Ekonomik istikrarsızlık ve beklentilerin olumsuz olması nedeniyle tedbirli olma durumu ortaya çıktı. Maaş ödemelerinde büyüyen pazarla birlikte ortaya çıkan risk priminin hukuki bir çözümle ortadan kaldırılması durumu vardı. Ortaya çıkan çözüm, hukukun temel prensiplerine uygun bir çözüm oldu; Bir banka ile sözleşmesi devam eden kuruma teklif verilmemesi. Uygulamanın rekabeti engelleyici bir sonucu olmamıştır, aksine maaş ödeme işinde son derece ciddi bir rekabet yaratılmıştır. 
Akbank Baş Hukuk Müşaviri Hasan Esen de, centilmenlik anlaşması ile sadece maaş ödemelerinde sözleşme süresine bağlılığı istediklerini, kurumla banka arasında sözleşme bittikten sonra da tekrar bir ihalenin yapıldığını ve bunda da ciddi bir rekabetin yaşandığını bildirdi. 
Esen, ''Bu uygulamadan tüketiciler zarar gördü mü? Burada tüketiciler bir zarar görmedi, maaş ödeme pazarı 10 kat büyüdü, giderek daha fazla banka bu hizmeti vermeye başladı. Bankalar daha çok faydalı ihale aşamasında tüketiciler için yaratmaya devam ettiler'' diye konuştu. 
Rekabeti korunurken, istikrarı yok etmeyen, tüketicilere hizmet sürekliliği sağlayan, hakkaniyetli, uzun vadeli ve kalıcı bir çözümün oluşmasını istediklerini ifade eden Esen, Akbank'ın maaş ödeme hizmetinde rekabeti engelleme amacı olmadığını, Akbank'ın her zaman rekabetçi politikalar uyguladığını ve hukukun temel ilkelerine saygılı olduğunu sözlerine ekledi. 
GENEL MÜDÜR AKKURT     
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da, bankacılığın, kuralları son derece belli, organize ve şeffaf bir sektör olduğunu belirtirken, bankacılık sektörünün temel işlevinin mevduat toplamak olduğunu, maaş ödemelerinin yan iş olduğunu söyledi. 
Gerek bankacılık, gerekse ticaret hayatında güven, söz ve ahde vefanın çok önemli olduğunu kaydeden Akkurt, şöyle konuştu: 
''Bunlar neredeyse iş hayatının temelidir. Bunu daha da belirginleştirmek için belli vadesi olan sözleşmeler yapılmıştır. Bu konunun da rekabet yaptırsın diye çiğnenmeye çalışıldığını görmedik. Dayanağı olmayan, bir sözleşmenin değeri de olmayacağı gibi, ekonomik değeri de olmaz. Bankalar böyle bir durumda ne promosyon ne de rekabetçi olmayan çalışma yapmaktan imtina ederler. Bugün yapılan anlaşmanın iki saat sonra bozulmayacağı ne malumdur. 
Bugün hukukun temel ilkelerine tezat teşkil eden bu konu nedeniyle ben bankamız ve ülkemiz adına çok önemli bir işi bırakıp yurt dışından buraya geldim. Biz en uzun vadeli bono ihracını gerçekleştirmeyi hayal ederken, bugün burada rekabet etmeyen bir banka durumuna düşürüldük. Benim yurt dışındaki itibarımın iki paralık hale getirildiğini acaba düşünüyor muyuz?'' 
FİNANS SEKTÖRÜNÜN BORSADAKİ DEĞERİ DÜŞERSE     
Akbank olarak, oluşturdukları rekabetçi ve sağlam temellere dayalı bankacılık hizmetleriyle bilindiklerini anlatan Akkurt, yapılan bu ithamların ekonominin finans sektörünün borsadaki değerini de olumsuzluk etkileyeceğini savundu. 
Bugün alınacak negatif bir kararla finans sektörünün borsa değeri yüzde 20 düşerse bunun sorumluluğunu kimin üstleneceğini soran Akkurt, ''Bizler buralara çağrılıp, bu sıralara oturtularak 2008, 2009 yıllarında gerek ABD ve gerek Avrupa'da soruşturulan bankalar durumuna düştük. Bizler ahde vefa yaptık diye mi bu sıralarda oturuyoruz. Bizler finans sektörünün temsilcileriyiz, bu şekilde suçlanırsak ne biz yurt dışından kredi alabiliriz ne de hisse senetlerimize yatırım yapılır. Ne kadar vahim ve dehşet verici bir durumla karşı karşıya olduğumuzu söylemek istiyorum'' diye konuştu. 
Akkurt'un sözleri üzerine Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, hukuk çerçevesinde hareket ettiklerini, kendilerinin de bir kamu görevi yapmaya çalıştıklarını söyledi. 
Kaldırımcı, ''Soruşturma heyetinin iddialarını da dinliyoruz, savunmayı da dinliyoruz. Her şey hukuk normları içinde devam edecek. Dolayısıyla tedirgin olmak için bir neden yoktur. Rekabet kurumları, çağdaş hayat kalitesinin bir göstergesidir. Herhalde bundan uzak olmamak gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • siz07 Mart 2011 09:01

    Asıl bu şişman kedilerin cebinden kescen bu cezayı, ayda 75 bin lira al, ondan sob,nra kar payı diye 1 milyon al, arabanı kiranı ödesinler, ama kriz diye çalışanı şutla, bu şişman kedileri dizginlemek lazım

  • Şişman Kediler05 Mart 2011 10:34

    Tepede oturup deli paralar kazan, lüx arabalara bin, yanında çalışanlara 3 kuruş ver, ama kendin tepede hiç bi şey yapmadan otur, sızlan, bu insanlar nasıl bu kadar para kazanıyor, niye hesap sorulmaz

  • Malkoçoğlu03 Mart 2011 09:23

    Ben vatandaş olarak kafaya kitap krizi, batık banka krizi ikiz kule krizi gibi olayların faturalarını ödemişim yıllardır hemde 40-50 Milyar dolar olarak, bir 8 milyar dolar daha öderim, yeterki size geçirsinler ben mutlu olayım, utanmadan kanuna rağmen hala müşterilerden visa kart parası kesiyorsunuz, aç gözlü adamlar.

  • sinan02 Mart 2011 18:35

    Haksız rekabet yapıldığı farz edilen bu işlemler, acaba faizsiz bankacılık yapan islamı Katılım Bankaları (Özel Finans Kurumları) tarafından yapılmıyormu? Yoksa onların Özel İstisnası mı var? Bankaların G.Müdürlerini karşısına oturtan Rekabet Kurumu güç gösterisinde bulunurken islami kesime gücümü yetmiyor? (Devlet Hastanesi olarak maaşımızı zorunlu olarak Katılım Bankasından alıyoruz) Peki bu promosyonu çalışanlarına dağıtmayan diğer devlet kurumları yöneticileri ile ilgili bir çalışma varmı? tşk

  • Gues02 Mart 2011 13:42

    Promosyon senelerdir var olan birşey ve herkesin bildiği bir durum. Banka CEO'larını suçlu gibi karşılarına oturtup hesap sormaları hoş bir görüntü oluşturmadı. Bunla ilgili yazılı savunma sessiz sedasız alınabilirdi. Böyle bir ortamda hisse piyasasının lokomotif sektörü bankacılık hisselerini germenin kimseye faydası yok.Olan biz küçük yatırımcılara oluyor. Yabancı zaten karda olan parasını alıp daha düzgün sorunsuz piyasalar gidiyor.

  • Misafir02 Mart 2011 08:32

    Promosyon konusu ortak hareket ettikleri tek konu değil ki..burada sadece mızrak çuvala sığmamış..

  • pramasyon 01 Mart 2011 23:28

    eşim maaşını aldıgı bankadan her yıl 700 tl alıyor bunlar kimin parası yahu

  • objektif01 Mart 2011 15:57

    Sizler gibiler ülkeden şu kadar para çıkar demeniz yetti zaten. Borsadaki son satışlarla birlikte amacınıza ulaştınız! Hükümetin yerinde olsam bu seviyeden sonra inadına binerdim tüm bankaların tepesine...

  • para sihirbazı01 Mart 2011 14:44

    yapılacak bir sürü iş varken nelerle uğraşıyoruz. komik iddaalar. bankaların kar rakamları bazılarını rahatsız mı ediyor acaba?

  • nuri genç01 Mart 2011 14:07

    yabancı bankalardan ve borsadan, bankalara yapılan soruşturmaya bağlı olarak güven duymayıp çıkacaksa bunun sorumlusu devlet değil sizsiniz. Promosyonlarda kendi aranızda anlaşıp haksız rekabete neden olmayın o zaman.