<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye'deki varlıklara ilgi artacak----

Türkiye'deki varlıklara ilgi artacak

Türkiye'deki varlıklara ilgi artacak
23 Ocak 2015 - 06:03 www.finansingundemi.com

AMB Başkanı Draghi'nin açıkladığı tahvil alım planının Türkiye'ye de olumlu yansıması bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, zora giren Avrupa ekonomisini ayağa kaldırmak için 1.1 trilyon euro (1.3 trilyon dolar) değerindeki ‘tarihi’ tahvil alım programını başlatıyor.  

‘Süper Mario’ lakaplı Draghi, Almanya’nın başını çektiği muhalefeti aşarak Euro Bölgesi ekonomisini toparlamayı ve enflasyonu yüzde 2’ye çıkarmayı amaçlayan ‘bazukayı’ ateşledi.

Draghi, faizlerde değişiklik yapmama kararının ardından düzenlenen basın toplantısında ECB’nin ayda 60 milyar euro tutarında tahvil alımına başlayacağını açıkladı. ECB, varlık alım programlarını Euro Bölgesi devlet tahvilleri ve Avrupa Birliği kurum tahvillerini kapsayacak şekilde genişletti.  

Tahvil alımları Mart 2015’te başlayarak Eylül 2016’ya kadar sürecek. Alınacak menkul değerlerin tamamı ‘yatırım yapılabilir’ kredi derecesine sahip olacak. Merkez bankaları, ECB sermayesinde sahip oldukları paya dayalı olarak alım yapacak. Enflasyon hedeflenen düzeye gelinceye kadar varlık alımı devam edecek. ECB ayrıca bankalara yönelik uzun vadeli kredilerinin maliyetini de düşüren bir karar aldı.

‘Yeterince büyük...’

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 6 yıl önce ekonomiye para pompalamak için başlattığı programın benzerini ECB deneyecek. Draghi’nin amacı Euro Bölgesi’ndeki durgunluk riski taşıyan ekonomiyi harekete geçirmek ve deflasyon riskini ortadan kaldırmak.
 ECB’nin kararını, “yeterince büyük, açık uçlu varlık alım programı” olarak tanımlayan Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi, şu yorumu yaptı:

“ECB, negatif faizlerden dolayı verilen ekstra likiditenin bankaları kredi vermeye teşvik etmesini, bankaların borç verme kapasitesini artırmasını bekliyor.”

Türkiye’yi nasıl etkiler?

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) devlet tahvili alımlarının piyasaya sağlayacağı likiditenin, daha riskli görülen Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki varlıklara olan iştahı artıracağı tahmin ediliyor. bist 100 endeksi ECB’nin risk iştahını artıracak programının açıklamasından sonra gelişmekte olan ülke borsalarına paralel günü yüzde 0.65 yükselişle kapattı.

Reuters’a konuşan Global Yatırım stratejisti Gökhan Uskuay, “ECB’nin geniş çaplı tahvil alımı açıklamaları sonrası dış piyasalarda tahvil faizlerinin gerilediğini, bizim faizlerin de aşağı yönlü seyir izlediğini görüyoruz. Merkez Bankası’ndan faiz indirimleri geleceği beklentisini de destekleyen program, endekse alım getiriyor” dedi.

Euro zayıf, dolar güçlü

Uskuay, hisse senetlerinde yükselişin genele yayılmadığını belirterek şunları söyledi:
“Euro geliri olan inşaat, havayolu, havalimanı işletmecileri düşündüğünüzde, euro’da değer kaybına yola açacak ECB kararı uzun vadede söz konusu sektörlerde baskı da yaratabilir.”
Gedik Yatırım yöneticisi Üzeyir Doğan ise şu yorumu yaptı: “Açıklanan tutarın beklentilerin üzerinde olmasının uzun vadede finansal piyasalara olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. FED’in ardından ECB konusundaki belirsizliklerin de ortadan kalkmış olması, içeride Merkez Bankası kararlarının volatilite gücünü artıracaktır. Kur tarafında ilk etki düşürücü yönde olacaktır. Euro’da zayıf seyir zamana yayılabilecekken, doların orta vadede güçlü kalmaya devam edebilir.” (Milliyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)