Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ticarette korumacı politikaları sonrası gözler ülkelerin dış ticaret dengelerine çevrildi, Türkiye'nin geçen yılki 76,7 milyar dolarlık dışticaret açığının yaklaşık yüzde 60'lık bölümünü, 3 ülke oluşturdu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre Türkiye, geçen yıl 157 milyar 55 milyon dolarlık ihracata karşılık, 233 milyar 792 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Böylece Türkiye'nin dış ticaret açığı 76 milyar 736 milyon dolar oldu.
Türkiye'nin dış ticaret açığı bakımından 3 ülke dikkati çekti. Çin, 20,4 milyar dolar ve yüzde 27'lik payla en fazla açık verilen ülke oldu. Bu ülkeyi, Rusya ve Almanya izledi. Dış ticaret açığı Rusya ile 16,8 milyar dolar (yüzde 22 pay), Almanya ile 6,2 milyar doları (yüzde 8 pay) buldu. Söz konusu 3 ülkeyle yapılan dışticarette toplam açık tutarı 43,4 milyar dolar olarak hesaplandı. Bir başka ifadeyle Türkiye'nin dış ticaretaçığının yaklaşık yüzde 60'ı bu ülkelerden kaynaklandı.
Bu ülkeleri, 6'şar milyar dolarla Güney Kore ve İsviçre, 5,5 milyar dolarla Hindistan, 4,2 milyar dolarla İran, 3,9 milyar dolarla Japonya, 3,3 milyar dolarla ABD ve 2,9 milyar dolarla Malezya takip etti.
Dış ticaret fazlası verilen ülkeler
Geçen yıl Türkiye'nin en çok dış ticaret fazlası verdiği ülke 7,5 milyar dolarla Irak oldu. Bu ülkeyi, 3,6 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 3,1 milyar dolarla Birleşik Krallık izledi.
Bu ülkeleri, 1,9 milyar dolarla İsrail, 1,3 milyar dolarla Suriye, 1'er milyar dolarla Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 994 milyon dolarla Gürcistan, 946 milyon dolarla Cezayir ve 777 milyon dolarla Slovenya takip etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.