Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, liranın rekor düşük seviyeye ulaştığı Aralık ayında ülke genelinde yükselmeye başlayan ortalama kiralar, mart ayında yıllık yüzde 19,7 arttı. Bağımsız kurumlar ve emlak siteleri tarafından aktarılan veriler ise aynı dönemde kiraların neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor.
Reuters'in yayınladığı haberde, İstanbul'daki kiralık konutlardaki fiyat artışlarının enflasyonun çok üstünde olduğu ve Türklerin artık konut kiralarını karşılayamayacak duruma geldiği aktarıldı. Reuters, barınma sorunu yaşayan Türklere mikrofon uzattı.
KİRACILAR KONUTLARDAN ZORLA ÇIKARILMAK İSTENİYOR
Pek çok kiracının ev sahibiyle sorun yaşadığı görülürken kiracılar ev sahiplerinin yasal oran olan 12 aylık ortalama tüketici enflasyonunun çok üzerinde zam yaptığını aktardı. Kiracılar ayrıca kiralık konutlardan zorla çıkarılmaya çalıştıklarını belirtti.
Halkla ilişkiler uzmanı Ayfer Aydın, ocak ayından bu yana ev sahibinin kendisine ayda 2 bin 500 lira ödediği dairesini bir akrabası taşınsın diye bırakması için baskı yaptığını söyledi. Yılmaz, benzer bonutların kiralarının şu anda 7-8 bin TL civarında olduğunu aktardı.
Aydın, “Eskiden aylık gelirimizin altıda birini kiraya harcıyorduk. Şimdi aynı bölgede maaşlarımıza yapılan zamlara rağmen gelirimizin üçte birini kiraya harcamak zorunda kalacağız” dedi.
İKİ ODALI BİR DAİRE 6 BİN TL
Reuters’a konuşan bir başka yurttaş ise kiralara baktıktan sonra ev aramaktan vazgeçtiğini aktardı. 27 yaşındaki yoga eğitmeni Ceren Tabak, emlakçıların iki odalı bir daire için ortalama olarak aylık 6 bin TL rakamı önerdiğini söyledi.
Tabak, “Bu kiraları karşılayabilmek için evden çıkmamam ve başka bir şey harcamamam gerekiyor. Sadece şaşkınım ve düzeleceğine dair hiçbir umudum yok” dedi.
‘DOLARLA KIYASLIYORLAR’
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EmlakJet CEO’su Tolga İdikat, bazı ev sahiplerinin kira gelirlerini döviz kayıplarını telafi etmek için kullandığını belirtti. TL’nin 2021’de büyük değer kaybına uğradığını hatırlatan İdikat, “Gayrimenkul yatırımı yapanlar, yatırımlarını dolar getirisi ile kıyaslar ve gelirlerini maksimize etmeye çalışırlar” dedi.
İdikat, aylık ortalama kiraların İstanbul’da bir yılda yüzde 133 artarak 6 bin 116 TL’ye çıktığını ve 4 bin 250 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde olduğunu söyledi. İdikat, buna ek olarak, pandemi nedeniyle azalan inşaat faaliyetinin, konut talebine yetişemediğini de belirtti.
‘FAİZ İNDİRİMLERİ FİYATLARI ETKİLEDİ’
Gedik Yatırım ekonomisti Serkan Gönençler ise geçtiğimiz yıl yaşanan faiz indirimlerinin genel olarak fiyatları çarpıttığını ve “gayrimenkul fiyatlarının yükselmeye devam etmesinin şaşırtıcı olmayacağını” söyledi.
Emlakçı Tamer Güngör ise pandemi yoluyla bastırılan talebin kiracıları daha da zorladığını belirterek, “Kimse ev bulamıyor ve bulurlarsa yüksek kiraları ödemekten başka çareleri yok” dedi.
Kiracılar dikkat: 1 yıllık kirayı alabilirsiniz!
Nisan ayı kira zam oranı belli oldu
DÜŞÜK GEĹİRLILERİN AFRIKADA YAŞAYANLAR MASSAİLER GİBİ ÇALI ÇIRPI/ÇAMUR KARIŞIMI BARAKA TİPİ YAPILARDA BARINMAKTAN/YAŞAMAKTAN BAŞKA İMKANLARI KALMADI
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.