Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA), Kuantum Araştırma ile 12 ilde, Türkiye temsili 1225 işletmeyle görüşerek "Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zekâ Algısı-3" raporu hazırladı.
Rapora göre, görüşülen işletmelerin yüzde 40,1'i İstanbul'dan, yüzde 14,7'si Ankara'dan, yüzde 12,3'ü İzmir'den seçildi. Rapor kapsamındaki diğer iller Bursa, Adana, Kocaeli, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Malatya, Samsun ve Erzurum olarak sıralandı.
Araştırma sonucu, geçen yıl itibarıyla işletmelerin yüzde 17,5'inin yapay zekâdan yararlandığı belirlendi. Bu oran 2021'de yüzde 14,5, 2022'de ise yüzde 15,2 seviyesindeydi.
Yapay zekânın işletmelerce kullanılma alanları incelendiğinde ise müşteri odağındaki alanlar dikkati çekti. Buna göre, pazarlama (yüzde 27,7) ile müşteri ilişkileri ve analitiği (yüzde 25,3) toplamda yüzde 53 ile firmaların yapay zekâdan en çok yararlandıkları alanlar olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, yönetim, finans, üretim ve AR-GE, yapay zekânın en fazla boy gösterdiği kategoriler olarak dikkati çekti.
Firmaların yüzde 82,5'i yapay zekâdan yararlandıkları alanların arttığını bildirdi. Bu teknolojiyi kullandıkları alanların azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 5,2'de kalırken 2023 itibarıyla yapay zekâyı kullanmaya başlayanların oranı yüzde 12,3 oldu.
"Yapay zekâ, köklü değişiklikler yaratma potansiyeline sahip"
AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, işletmelerin hızla gelişen teknolojileri kullanarak yeni fırsatlara ve dönüşüm süreçlerine kapı açtığını söyledi.
Yapay zekânın, söz konusu dönüşümün en önemli bileşenlerinden olduğunu vurgulayan Küçükşabanoğlu, "Yapay zekâ, ekonomi dünyasının her alanında köklü değişiklikler yaratma potansiyeline sahip. Öngörü modelleri, otomasyon süreçleri ve karar destek sistemleri gibi yapay zekâ uygulamaları, işletmelerin verimliliğini artırırken aynı zamanda rekabet avantajı elde etmelerine de olanak tanıyor." dedi.
Türkiye'deki işletmelerde yapay zekâ kullanımının arttığına dikkati çeken Küçükşabanoğlu, şunları kaydetti:
"İşletmelerin yapay zekâ kullanımı, müşteri ilişkileri ve pazarlama gibi alanlarda önemli oranda arttı. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 75'e kadar çıkıyor. Türkiye'deki iş dünyasının büyük ölçekli işletmeleri, adaptasyonda öncü olduklarını bir kez daha gösterdi. Artış oranında üretken yapay zekânın etkisiyle içerik ve görsel üretimi bulunuyor. Yapay zekâ teknolojilerini kullanan işletmelerin yüzde 84,5'i veriye dayalı karar alma süreçlerinde büyük avantaj sağladığını belirtiyor. İşletmelerin veriyi karar odağına alması ve kendi iç verileriyle çalışan algoritmalar, işletme stratejilerine yön vermeye başladı."
"Güvenlik riski" uyarısı
Küçükşabanoğlu, işletmelerin yarısından fazlasının gelecekte yapay zekânın kendilerini etkileyeceğini düşündüğünü belirterek, ekonomik koşullar nedeniyle yakın zamanda bu teknolojilere yatırım yapmayı düşünenlerin azaldığını anlattı.
İşletmelerde gölge yapay zekâ kullanımının yüzde 25'e ulaştığı bilgisini veren Küçükşabanoğlu, "Bu durum, kurumların onayı dışında bireylerin kendi inisiyatifiyle yapay zekâ kullanımı, veri güvenliği ve uyum açısından riskler barındırıyor. Çalışanların Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gibi yasal düzenlemelere uygun hareket edebilmesi için bu konuda eğitim verilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yapay zekâ, işletmelerin yüzde 65,5'inin istihdamını etkilemedi
Yapay zekânın istihdamı azaltacağını düşünen işletmelerin 2021'deki oranına işaret eden Küçükşabanoğlu, "Geçen yıl yapay zekâ kullanan işletmelerin yüzde 65,5'i toplam istihdam seviyelerinin sabit kaldığını, yüzde 25,9'u artış olduğunu, yüzde 8,6'sı ise azalma yaşandığını ifade etti." diye konuştu.
Zafer Küçükşabanoğlu, teknoloji tabanlı iş gücüne duyulan ihtiyacın arttığını, geleneksel iş gücü talebinin de yıllar itibarıyla düştüğünü dile getirdi.
Yapay zekâ teknolojilerine erişimi kolaylaştıracak yeni ekonomik yaklaşımların önemine değinen Küçükşabanoğlu, şu görüşleri paylaştı:
"Yapay zekâ yatırımlarını sınırlayan ekonomik zorlukları aşmak için devlet teşvikleri, finansal destek programları, düşük faizli kredi ve hatta hibe imkanları gibi mekanizmalar daha da fazla geliştirilerek özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin yapay zekâ dönüşümüne erişimi kolaylaştırılabilir. Dolayısıyla yönetimlerin yapay zekâ adaptasyonunda daha proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir. Büyük işletmeler yapay zekâyı stratejik bir öncelik olarak benimserken küçük işletmelerde bu sorumluluk halen düşük seviyededir. Özellikle küçük işletmelerde farkındalık yaratacak yapay zekâya ilişkin eğitim programlarının acilen düzenlemesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz."
Türkiye'nin yapay zekâ teknolojileri alanında küresel ölçekte lider ülkeler seviyesine ulaşamadığını, bu alanda sağlanacak devlet teşvikleri, dijital eğitim programları ve altyapı yatırımlarıyla bölgesel güç olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Küçükşabanoğlu, raporun bulgularını ilgili kurum ve kuruluşlarla detaylıca paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
Yapay zeka teknoloji şirketleri için risk mi?
Amazon'dan yapay zeka şirketi Anthropic'e yeni yatırım
KVKK'dan yapay zeka uyarısı! Mahremiyete dikkat edin
Erdoğan: Yapay zekanın mağdurları arasında ilk sırada kadınlar var
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.