Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD’nin, İran’ın enerji ihracatını yaptırımlara tabi kılacağı ambargosu başladı. Türkiye'deki İranuçaklarına yakıt verilmiyor. Türkiye'de havayolu şirketlerine yakıt sağlayan Vitol Grubu'na ait Petrol Ofisi'nin İran uçaklarına yakıt sağlamadığı ifade edildi.
Aylar önce konuşulmaya başlanan ağır yaptırımlar içeren İran ambargosunun Kasım 2018’de başlayacağı bilgisi çerçevesinde Türkiye’de ilk adımı Hollanda merkezli Vitol Grubu’na ait Petrol Ofisi (PO) attı. İran uçaklarına hizmet veren şirketlere gönderilen yazıda; “1 Kasım itibariyle uluslararası yasaklar ve şirket kurallar çerçevesinde hiçbir İran havayoluna ve İran tescilli hava araçlarına yakıt veremeyeceğimizi bildiriyoruz.” dendi.
Türkiye’ye sefer yapan İran havayollarına hizmet veren Türk şirketleri ilgili İran firmalarına, kendilerine yapılan uyarıdan hareketle yakıt tedarikinin Türkiye’deki meydanlardan sağlanamayacağını ilettiler.
Ambargoya takılan İranlı şirketler, başta Türkiye olmak üzere sefer yapacaklar diğer ülkeler için yakıtlarını İran’dan çift yönlü olarak alma yoluna gidecekler.
Bu sebeple bazı İran özel havayolları, Türkiye ve diğer ülkelere çift koridorlu Airbus A310, A340 veya filolarında bulunan Boeing’in çift koridorlu modellerine gidiş-dönüş yakıtı alarak seferler yapabilecekler. Veya dar gövdeli uçaklarla sefer yapmaları durumunda ise çift yönlü yakıt alabilmek için yolcu ve kargodan feragat etmek durumunda kalacaklar. Bu da yolcu bilet ücretlerinin pahalı hale getirecek. Fakat Türkiye’de tonu 800 dolar olan uçak yakıtının İran’da İran hava araçlarına 100 dolar seviyesinde satıldığı notunu düşeyim.
Türkiye’den İran sefer yapan Türk şirketlerine veya yabancı havayollarına ise İran, uçak yakıtını pahalı, dünya yakıt fiyat ortalamasının biraz üzerinde satıyor.
Şimdilik İranlı şirketlere yakıt tedarikin bir istisna göze çarpıyor. Türk Hava Yollarının İran’a yaptığı seferlerde bu ülkeden yakıt tedarikinde sorun çıkmaması, ikili hava anlaşmalarının zarar görmemesi için sadece İran’ın bayrak taşıyıcı şirketi İran Air’e THY/Opet’in yakıt ikmali sağlamaya devam edeceği belirtiliyor. Ancak bu durumun ambargo kuralları çerçevesinde ne kadar devam edeceğine dair bir bilgi ise henüz yok.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.