Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya Federasyonu İnşaat Bakanlığı Merkezi Araştırma ve Tasarım Enstitüsü (TsNIIP) uzmanları, Türkiye’de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 6 Şubat depremleriyle ilgili ilgi çeken bir rapor hazırladı.
Enstitü çatısı altında yer alan Şehir Planlama Güvenliği Dairesi Başkanı Rüstem Akbiyev, raporla ilgili olarak medyaya bilgi verirken, kuruma bağlı Rus bilim adamlarının Kazakistanlı uzmanların da katılımıyla Türkiye’de deprem sonucu binaların toplu çökme nedenlerinin belirlenmesi amacıyla aylar süren kapsamlı bir araştırma yaptığını söyledi.
Türkrus’un haberine göre Akbiyev, raporu hazırlayan uzmanların depremin oluşum mekanizmasını ve modellerini, bölgedeki sismotektonik durumun öncesini ve sonrasını analiz ettiğini ifade etti.
Türkiye’nin yakın tarihindeki büyük depremlerin sonuçlarını da analiz ettiklerini belirten Rus yetkili, “Türkiye’de inşaat yapı yönetmeliği ilk olarak Erzincan depreminden (1939) sonra ortaya çıkmış, 1999 yılında İzmit depreminden sonra ciddi şekilde revize edilmiş. O deprem sonucu binaların %50-70’i yıkılmıştı veya ağır hasar görmüştü” dedi.
‘’KURALLARA UYULDUĞUNU SÖYLEMEK ZOR’’
Ardından Türkiye’de 2020’de bazı önemli değişiklikle yapıldığını ve bir deprem eylem planı (2012-2023) ile Ulusal Strateji’nin kabul edildiğini anlatan Akbiyev, “Fakat kurallara her zaman vicdanlı şekilde uyulduğunu söylemek zor. Yine de yapılan çalışmalar tümüyle boşa gitmiş sayılmaz çünkü 2023’te yıkılan binaların çoğu eski standartlara göre inşa edilmişti” şeklinde konuştu.
Akbiyev’in sunduğu raporda 6 Şubat depreminde yıkılan ya da ağır hasar gören yapılarla ilgili şu tespitler sıralandı:
-Yıkımın büyük boyutta olması binaların yapımında bölgedeki sismik aktivite özelliklerinin ciddiye alınmamasından kaynaklanıyor.
-Depreme dayanıklı inşaat kurallarında eksiklikler, kusurlar ve ihlaller var.
-Malzemeden tasarruf etmek için mantık ölçüleri aşılmış.
-İnşaatların kalitesi düşük.
-Kent planlaması yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmemiş.
-Binalar yapım sonrası yeterince denetlenmemiş.
Türkiye’deki müteahhitlerin bina yapımında ve planlamada yükseklik gibi kurallara genellikle uymadığına dikkat çeken Rusya İnşaat Bakanlığı uzmanları, “Yıkılan binaların önemli bir kısmında gerekli sayıda diyafram duvar kullanılmamış, alt katlar sismik direnci sağlayamayacak şekilde takviye edilmeye çalışılmış” sonucuna vardı.
Rus uzmanların hazırladığı raporda, “Güçlü ve yıkıcı depremlerin sonuçlarının analizinde dünya deneyimi dikkate alınmamış. Oysa yumuşak zeminlerde sert, sert zeminlerde ise esnek yapıların yapılması gerekiyor” denildi.
DAHA ÖNCE DE BENZER SONUÇLARLA KARŞILAŞILDI
Nisan ayında Kazakistan Meclisi, Türkiye’de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak Kazak uzmanlar tarafından hazırlanan raporları ele almıştı.
Milletvekili Konstantin Averşin Türkiye’deki deprem felaketinin ana sebebinin inşaatların kalitesi ve depreme dayanıklılık konusundaki ihmalkarlık olduğunu söyledi.
Kazakistan Acil Durumlar Bakanı Yuriy İlyin de, bakanlık uzmanlarının Türkiye’de topladığı verilerin ayrıntılı olarak analiz edildiğini açıkladı.
İlyin, “Analiz sonucu, inşa edilen tesislerin kalitesinin birçok yönden standartları karşılamadığı, çoğu zaman betonun dağılıp parçalandığı ve basit çubuklar ve teller kullanıldığı ortaya çıktı. Bu da, yerel makamların inşaat gerekliliklerine uymamasının faciaya yol açtığını gösteriyor” dedi.
Düzce'de yerin 7,28 km altında deprem meydana geldi
Özhaseki: 8-9 şiddetinde deprem olsa bile evimizden çıkmayacağız
Deprem bölgesi için GSS düzenlemesi 30 Kasım'a kadar uzatıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.