Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de son yıllarda faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısında yaşanan artış şirketlerin rekabet güçlerini artırmak adına Ar-Ge’ye çok daha fazla yöneldiklerini kanıtlar nitelikte. 2015’te faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısı 232’yken bu rakam 2018 yılında 900’e ulaştı. 2020 yılı itibariyle güncel Ar-Ge merkezi sayısı ise 1227. Ar-Ge/Tasarım Merkezi kurulumu, yönetimi, Ar-Ge hibe desteği, Ar-Ge ürünlerinin seri üretimi ve SGK teşvikleri gibi konularda danışmanlık hizmetleri sunan Experto’nun Yönetim Kurulu Başkanı Jülide Birol, günümüzde Ar-Ge’nin sürdürülebilir ekonomik büyüme için en önemli araçlardan biri haline dönüştüğünün altını çiziyor.
En çok Ar-Ge merkezi bulunan sektör: Bilişim
2020 yılı itibariyle Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımına bakıldığında; yazılım (112), bilgisayar ve iletişim teknolojileri (79) olmak üzere toplamda 191 Ar-Ge merkeziyle bilişim sektörü başı çekiyor. Bilişim sektörünü 179 Ar-Ge merkeziyle makine ve teçhizat imalatı takip ederken üçüncü sırada 129 Ar-Ge merkeziyle otomotiv yan sanayi bulunuyor. Dördüncü ve beşinci sektörler ise elektrik-elektronik (78), tekstil (77). İl bazında bakıldığında İstanbul 422 Ar-Ge merkeziyle birinci sırada yer alırken İstanbul’u sırasıyla Bursa (130), Kocaeli (125), Ankara (118) ve İzmir (90) takip ediyor
Ar-Ge artık üretim, satış gibi organik bir fonksiyon
Geçtiğimiz aylarda açıklanan 11. Kalkınma Planıyla birlikte Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde Ar-Ge çalışmalarına hız verileceğine vurgu yapan Experto Yönetim Kurulu Başkanı Jülide Birol, küreselleşme ve ilerleyen teknolojiyle birlikte Ar-Ge’nin bir mecburiyet olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Rekabetin acımasız olduğu günümüz dünyasında Ar-Ge artık üretim, satış gibi organik bir fonksiyon üstleniyor. 11. Kalkınma Planında Ar-Ge’nin de bir ekosistem dahilinde ele alındığını görüyoruz. Devlet burada ekosistemi, finans sektörünü de içine alacak şekilde genişleterek ilgili bütün aktörler arasında eşgüdüm sağlama işlevini yükleniyor. Diğer bir yandan son yıllarda Ar-Ge merkezi sayısında yaşanan artış da bize gösteriyor ki şirketler artık Ar-Ge üzerine kurulu bir yapılaşmaya doğru gidiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında şunu unutmamak gerekiyor ki şirketlerin amacı ihracat artışı, pazar payı artışı için Ar-Ge olduğunda büyüme de kendiliğinden gelecektir."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.