Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de tax free alışverişleri yüzde 300 büyümeyle salgın öncesini solladı
Salgın sürecinin hafiflemesinin ardından dünyada tax free alışveriş hacmi hızla artarken, Türkiye'de 2019'a göre yüzde 300 büyüyen KDV iade (tax free) alışverişin yüzde 40'ını Kuveyt, İran, Mısır, İsrail ve Rusya'dan gelen ziyaretçiler gerçekleştirdi.Türkiye'de ilk defa tax free alışveriş hizmetini lokal bir ortaklık kurarak başlatan ve geliştirmeye devam eden Global Blue Türkiye, 1996'dan bu yana faaliyetini Türkiye çapında, 8 bini aşkın perakende mağazasında, şehir içi iade ofisleri, havaalanları ve sınır kapılarındaki 35 iade noktası ile sürdürüyor.
Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, Türkiye'deki tax free alışverişlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ilk aylarında Avrupa kıtasındaki tax free alışveriş hacminin salgının başından beri en yüksek seviyelerine ulaştığını, özellikle Körfez ülkeleri, Amerikalılar ve bölgesel turistlerden gelen bu dönüşün kuvvetli bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Türkiye'de ise durumun Avrupa'ya göre daha iyi gittiğini, Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerine göre turizmin geri dönüşünün daha kuvvetli yaşandığını ifade eden Şeyhun, turistlerin hem alım güçleri hem de işlem başına olan ortalama harcamalarının oldukça yükseldiğini kaydetti.
Alışverişlerde en büyük ilerlemeyi sağlayan ülke İsrail oldu
Selim Şeyhun, turizmin geri dönüşünün sadece TL'nin avantajından kaynaklanmadığını aktararak, "Yapılan tax free satış adetleri, yani mağazalarda düzenlenen işlem adetleri 2019 yılının ilk 5 ayına göre 2022'de yüzde 57 artış gösterdi. Ülkemizin tatil merkezleri, otellerinin kalitesi, salgın sayılarındaki azalmalar, ayrıca AVM'lerde bulunan güçlü marka portföyü ve organize perakende Türkiye'nin geri dönüşüne ciddi katkı sağlamaktadır." diye konuştu.
2019 yılına göre gelen turist profilinde de farklılaşmalar olduğuna işaret eden Şeyhun, şunları kaydetti:
"2019 yılında tax free alışveriş datasını incelediğimizde ilk sırada yüzde 16 ile Çin yer alıyordu. Çin'i, Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Rusya takip ediyordu. 2022 yılına baktığımızda ise çok önemli olan Çin ve Suudi Arabistan'dan turistleri göremiyoruz. İlk sırada yüzde 11'lik bir dilim ile Kuveyt, arkasından da İran, Mısır, İsrail ve Ruslar geliyor ve bu ilk 5 ülke toplam tax free alışverişin yüzde 40'lık kısmını oluşturuyor. Her ne kadar toplamda en büyük payı Kuveyt alsa da İsrail aslında en büyük ilerlemeyi sağlayan ülke oldu. Verileri incelediğimizde 2019'a göre tax free alışverişlerinde yüzde 300 büyüme olduğunu gözlemliyoruz. 2019 ile 2022 arasında negatif olarak en büyük kayıp Çin ve Suudi Arabistan'dan ziyaretçilerden geldi. Buna karşılık en iyi kazanımı Mısır ve İsrail'den elde ettik."
Türkiye'de tek bir alışveriş için ortalama 3 bin 650 TL harcandı
Global Blue Türkiye Genel Müdürü Şeyhun, Türkiye'de 2019 yılının ilk 5 ayında 1 adet tax free alışverişi için ortalama harcamanın 1.729 TL iken, 2022 yılının ilk 5 ayında bu rakamın 3 bin 650 TL seviyesine geldiğini belirterek, "Ortalama harcamada en yüksek rakam her zaman olduğu gibi Katarlıların oldu. Katarlıların tek bir alışveriş başına ortalama harcaması 13 bin TL seviyesinde bulunuyor." dedi.
Global Blue olarak perakende sektörüne hizmet için ciddi çaba içinde olduklarını ifade eden Şeyhun, tax free sistemini 2017'de bakanlıkların koordinasyonları ve çalışmaları ile beraber tamamen dijital hale getirdiklerini ve birçok alışveriş merkezine de tax free iade noktaları konumlandırdıklarını anlattı.
KDV sorunları çözüme kavuşuyor: 1 Mayıs’ta başlıyor!
KDV indirimleri enflasyona çare olacak mı
İnternetten alışverişte dolandırıcı riski
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.