Kısmen de olsa, yeni ihracat siparişleri ve satın alma faaliyetlerinde artış gözlendi.Mevsimlik etkilerden arındırılmış HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi™ (PMI™) – imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesi – Temmuz ayında ölçülen ve son 12 ayın en düşük seviyesi olan 49,8’in ardından Ağustos’ta 50,9’a yükseldi. Sektördeki faaliyet koşulları son 12 anket dönemi boyunca on birinci kez iyileşme gösterdi.
Türk mal üreticilerinin fabrika çıkışı seviyeleri Ağustos dahil olmak üzere üst üste üçüncü ayda da yükselmeye devam etti.
Büyüme hızı Temmuz’dan bu yana arttı ve panelistler bu durumu piyasa koşullarının iyileşmesine ve gelen yeni işlerin artmasına bağladılar. Son anket döneminde sipariş defteri hacmi, üretim trendine paralel olarak büyüdü. Geçen ay gözlenen daralmanın ardından bu ay sipariş alımında marjinal bir hızda olsa da büyüme gözlendi. Ağustos ayında müşteri talebi Mart ayından bu yana ölçülen en yüksek hızda arttı. Anekdotsal kanıtlara göre, Türk Lirasının zayıflaması ve piyasa koşullarının iyileşmesi, ihracat artışını tetikleyen etmenler arasında yer aldı.
Türk imalat firmalarında üretim gereksinimlerinin artışı girdi satın alma miktarının yükselmesine yol açtı. Geçen ay gözlenen düşüşün ardından, Ağustos’ta satın alma seviyeleri yükseldi. Türkiye imalat sektöründe istihdam seviyesi Ağustos ayında da yükselmeye devam etti. Şirketler, artan üretim gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla ilave personel alımı yoluna gittiklerini rapor ettiler. İş yaratma bu yılın en düşük hızında gerçekleşse de, genel anlamda dizilim ortalamasının üstünde kalmayıbaşardı. Bu sırada, birikmiş işler azalmaya devam ederek, Türk imalat sektöründe atıl kapasitenin varlığının sürdüğüne dair kanıt oluşturdu.
Girdi fiyatları Ağustos ayında yükselmeye devam ederken, anket katılımcılarının %27’den fazlası maliyet yükünün arttığına değindi. Bu aya ait maliyet enflasyonu, 21 ayın ikinci en hızlıseviyesinde ölçülürken, şirketler bu durumu genel olarak olumsuz döviz kurlarına bağladılar. Artan girdi maliyetine karşılık olarak, Türk imalat şirketleri fabrika çıkışı fiyatlarını artırdılar.
Ağustos ayında şirketler var olan stoklarını eritirken, Türk imalatçılarının üretim öncesi envanterlerinde düşüş meydana geldi. Buna rağmen, azaltım yavaşlama içine girerek Nisan ayından bu yana en yavaş seviyesinde gerçekleşti. Bunun yanında, son anket döneminde şirketler üretim sonrası envanter
seviyeleri konusunda temkinli davrandılar. Ağustos’ta mamul mal stokları, birbirini takip eden yedinci ayda da düştü ve bu düşüş Mayıs ayından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti. Bazı panelistler teslimat süresinin uzayışını, kapasite sorunlarına ve yükselen iş seviyesine bağladılar.
HSBC Türkiye Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Satın alma yöneticileri endeksi Temmuz ayında imalat sanayinde daralmaya işaret ettikten sonra, Ağustos ayında sektörde toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. Toplam siparişler ve ihracat için alınan siparişler artarken, yurtdışından gelen siparişlerin daha güçlü bir artış gösterdiği gözlemlendi. Anket katılımcıları bu gelişmede TL’deki değer kaybının da rol oynadığına dikkat çektiler. Türk Lirası’ndaki değer kaybı enflasyon görünümünü ise negatif etkilemekte. Ağustos ayında hem girdi hem çıktı fiyatları artarken, üreticiler, TL’deki değer kaybını çıktı fiyatlarına yansıtmaya başladıklarını ilettiler. Haziran ayındaki protestolar reel sektör güveni ve iç talepte büyük bir negatif etki yaratmış gibi gözükmüyor. Fakat yılın geri kalan kısmında TL’deki sert değer kaybı ve yükselen
faiz ortamı iç talep için aşağı yönlü risk teşkil etmekte.”