Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Türkiye'de gerçek enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin aksine yüzde 11.77 değil, yüzde 37.87 olduğu yorumunda bulundu.
Kendi yöntemiyle yaptığı hesaplamaları Twitter'da paylaşan Hanke, Türkiye'nin 3 Ekim için ölçülen yıllık enflasyon verisinin yüzde 37.87 olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonu yıllık yüzde 11.77 olarak bildiriyor. Ancak benim baz aldığım yüksek frekanslı veriler ve PPP prensiplerine (satın alma gücü paritesi) göre resmi olarak açıklanan bu oran, gerçek enflasyon oranının üçte biri bile değil” dedi.
ENFLASYON BEKLENİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı enflasyon verisini yıllık yüzde 11.77 olarak açıklamıştı. Tüketici Fiyatları Endeksi'ndeki (TÜFE) eylül ayı artışı bugün açıklanacak. Kurdaki artışın nihai fiyatlara yansımasının enflasyonu yükselteceği öngörülüyor. Analistlerin eylül ayına ilişkin yıllık enflasyon tahminleri ise yüzde 11.79 ile yüzde 13 bandında yer seyrediyor. Aylık enflasyonda ise tahmin aralığı yüzde 1.01-yüzde 2.10 bandında bulunuyor.
DIŞ BORÇ BÜYÜK
Hanke, geçtiğimiz ay VOA Türkçe'ye çarpıcı yorumlarda bulundu. Türkiye'nin dış borcuna dikkat çeken Hanke, “Elde bu borçları ödeyecek yeterli kaynak yok” dedi.
Türkiye'nin önümüzdeki birkaç ay içinde ödemesi gereken dış borcunun olduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Türkiye'nin şu anda yabancı rezerv kasası neredeyse bomboş. Önümüzdeki birkaç aylık dönemde ödemesi gereken çok fazla borcu var. Cari açık da çok yüksek. Türkiye köşeye sıkışmış durumda. Borçları ödeyecek yeterli kaynağı yok. O nedenle tek yapılabilecek şey dış borcu daha yüksek faizle geri ödemek. Türkiye tam bir ikilemle karşı karşıya.
”GELİŞEN ÜLKELERİN ANALİZİNİ YAPIYOR
Gelişmekte olan ekonomilere ilişkin analizleri ve döviz kuru tahminleri ile tanınan John Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Steve Hanke ‘zımni enflasyon modeli' ismini verdiği çalışmasında dolar kuru üzerinden satın alma gücü paritesi (SGP) değerini de hesaba katarak enflasyon rakamını tespit ediyor. Hanke'nin yöntemi, kur geçişkenliği oranını bire bir kabul etmesi ve tüm fiyatlar için dolar varsayımı yapması nedeniyle bazı ekonomistler tarafından kabul edilmiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.