Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son yıllarda gerek enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ve gerekse de zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması gibi nedenlerle ülkemizde ısı yalıtımı giderek önem kazanıyor ve buna bağlı olarak yalıtım uygulamaları yaygınlaşıyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, bina cephelerindeki ısı yalıtımı uygulamalarında önemli kısıtlamalar getirdi.
Türk Ytong'un, TMMOB Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir şubeleri işbirliği ile ilkini Eskişehir'de düzenlediği 'Tasarım ve Uygulamada Yeni Yangın Yönetmeliği' başlıklı konferansta konuşan Türkiye'nin yangın güvenliği konusunda önde gelen ismi, Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye'nin her yıl ortalama 100 bin yangın olayına maruz kaldığı, yılda yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği yangın riski yüksek bir ülke olduğunu belirtti.
'BİNALARIN YÜZDE 80'İNDE YANGIN EMNİYETİ YOK'
Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın konuşmacısı Prof Dr. Abdurrahman Kılıç, konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenlerden ötürü Türkiye'de yangın sayısının her geçen gün arttığını belirterek "Türkiye'de yangınların sayısı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stokunun sadece yüzde 20'sinde yangın önlemleri alınmış durumda. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor" dedi.
'TÜKETİCİ YANGIN YALITIMINI SORGULAMALI'
Türkiye'de yangın riskinin azaltılması için binalarda yangın yalıtımı olarak adlandırılan pasif ve mimari önlemlerin artırılması gerektiğine değinen Prof Dr. Kılıç, yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Kılıç şöyle devam etti:
" Türkiye'de uygulanmakta olan Yangın Yönetmeliği, Avrupa'daki yönetmelikler düzeyinde modern olmakla birlikte, uygulamadaki eksiklik ve denetimsizlikler nedeniyle sorunlar söz konusu. 2002 yılında yayınlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 2007, 2009 ve 2015 yılında revize edildi. Bugün onbeş yıl geçmesine rağmen yönetmelikten hiç haberi olmayan ilçe yönetimleri olduğu gibi, yönetmeliğe hiç bakılmadan ve uyulmadan tamamlanan binalar mevcut. Kamuoyunun sağduyusu çok önemli. Tüketiciler bilinçli tercihler yapmalı, satın alacağı, kiralayacağı binaların yangın yalıtım koşullarını sorgulamalı."
'BİNA YÜKSEKLİĞİNE DİKKAT'
Yanıcı malzemelerin bina cephelerinin ısı yalıtımında kullanılmasının yönetmelikle yasaklandığına değinen Prof. Dr. Kılıç şu bilgileri aktardı:
"Yangına dayanıksız yalıtım malzemelerinin kullanılması, yapının kısa sürede alev almasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden oluyor. İnsanlar cephedeki yangınların bina içine sızmayacağını düşünüyor. Bilakis, cephe kaynaklı yangınlarda, ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve maalesef kısa sürede tüm yapı yangının etkisine giriyor. Malzeme kaynaklı yangınların can kaybı ile neticelenmesinin sebebi de bu. Oysa ki Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik tüm gerekli sınırlamaları içeriyor. Yangın Yönetmeliğine göre yüksekliği 28,5 m'den fazla olan binalarda dış cephelerin en az zor yanıcı malzemeden olması gerekiyor. Yangının başlamasını, gelişmesini ve büyümesini hızlandıran aşırı yanıcı malzemeler sebebiyle doğru müdahale ile kısa zamanda kontrol altına alınabilecek basit yangınlar bile kontrol edilemez boyutlara ulaşıyor. Yüksek binalarda yangına dışarıdan müdahale etmek zor olduğu ve cephelere yangın algılama, söndürme sistemleri kurulamadığı için özellikle mantolama ve yalıtım uygulamalarında zor yanıcı A2 sınıfı veya hiç yanmaz A1 sınıfı sertifikalı malzemelerin kullanılmasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyorö."
'VATANDAŞIN BİLİNÇLİ TERCİH YAPMASI GEREKİYOR'
Toplantıda söz alan Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, yapı sektöründeki teknik kişiler kadar vatandaşların da bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Öztoprak şunları söyledi:
"Güvenli ısı yalıtımı için Yönetmeliklerin uygulanması ve denetimi kadar, vatandaşlarımızın da bilinçli tercihler yapması önemli.
Ytong olarak yeni çıkardığımız yanmaz ısı yalıtım levhası Multipor ile yangın güvenliği ve enerji verimliliği açısından önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyoruz. Enerji verimliliği, yangın güvenliği ve yönetmeliğe uygunluk gibi konularda tüm beklentilere yanıt verebilen 'Multipor' ürünümüz ile yapılarda mantolamaya alternatif yanmaz ısı yalıtımına imza atacağız.Bakım masrafı gerektirmeyen, yangın riski oluşturmayan, yapı ömrü boyunca her türlü zorlu hava koşullarına karşın yalıtım performansını koruyan Multipor, içeriğindeki doğal hammaddeler sayesinde tamamen mineral esaslı bir ürün olduğundan, binaların nefes almasına olanak tanıyor. Bugün vatandaşların ısı yalıtımına yönelik öncelikli şikâyeti oturdukları yapıların nefes almıyor olması. Bu durumun pek çok sağlık sorununa da davetiye çıkardığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Multipor'u Türkiye'de üretmeye başlamamızın en önemli nedenlerinden biri ülkemizin kapsamlı bir kentsel dönüşüm operasyonu içerisinde olması. Bu aşamada binalarımızı güvenli ve akıllı yalıtım ürünleri ile donatırsak, hem sağlıklı yaşam alanları yaratırız, hem de birinci ekonomik giderimiz olan enerji alanında önemli ölçüde tasarruf sağlarız. Türk Ytong olarak hem sektörümüzün hem de vatandaşlarımızın bilinçlenmesini hedefliyoruz. 54 yıldır yapı sektörünün nitelikli gelişimine önderlik ediyoruz. Multıpor ile yeni girdiğimiz ısı yalıtımı sektöründe de bu misyonumuzu aynen devam ettireceğiz."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.