Türkiye, Yunanistan ve İtalya gazda buluştu
Hazar gazını Avrupaya ulaştıracak Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı (ITGI) için mutabakat zaptı imzalandı
Hazar havzasındaki doğalgaz kaynaklarını Avrupaya ulaştırmayı amaçlayan Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı (ITGI) için mutabakat zaptı, Botaş Edison ve Depa tarafından dün imzalandı
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Yunanistan-İtalya hattının 2017ye kadar tamamlanması öngörüldüğünü belirterek, Iraktan alacaklarımız için Kerkük-Yumurtalık hattından taşınan petrol için müsadere etmeme kararı aldık. Azeri gazının ITGI hattına gitmesi muhtemeldir dedi. Yıldız ayrıca Türkiyenin hem Nabucco hattını hem de ITGI hattının gerçekleştirilmesini desteklediğini kaydetti.
İmza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın yanı sıra Botaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, İtalya elektrik ve doğalgaz şirketi Edisonun Başkan Yardımcısı Roberto Poti ve Yunanistan devleti doğalgaz şirketi Depa Yönetim Kurulu Başkanı Herry Sachinis katıldı. Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel enerji tedarik zincirini genişletmek açısından imzanın önemine değinerek, Poseidon hattına (İyon Denizinden geçen bor hattı) katılıp katılmamayı yakında kararlaştıracağız dedi. ITGI projesinin tamamlanmasını hızlandıracak anlaşma ile üç şirket arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve transit konuların tanımlanması amaçlandı.
Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Interconnector Turkey-Greece-Italy-ITGI), ABnin öncelikli projeleri içerisinde yer alan ve kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için teşvik edilen Dördüncü Doğal Gaz Arz Koridorunun en önemli unsurlarından biri olarak gösteriliyor.
Projeye en son katılan ülke Bulgaristan olurken, Bulgaristanla birlikte Sırbistan ve Romanyanın da dolaylı ve doğrudan projeye entegre olabileceği de ifade ediliyor.
2.5 milyar euroluk yatırım
Projenin 2015te tamamlanmasının planlandığını bildiren Edison Türkiye Temsilcisi Akın Özkan şu bilgileri verdi:
Toplam 2-2.5 milyar euroya mal olacak projenin 1-1.5 milyar euroluk kısmı Türkiyede bulunacak. Azerilerle gaz konusunda anlaşma sağlandığı anda inşaat başlayacak. Azeriler bu yıl karar vereceklerini açıkladılar. Bu proje şu anda en hızlı ilerleyen boru hattı projesi. Türkiyenin transit ülke olma hedefinde ilk adım.
10 milyar metreküp doğalgaz
ITGI Projesi, yıllık 10 milyar metreküp civarında Hazar gazının Türkiye ve Yunanistan üzerinden İtalya ve Avrupaya naklini içeriyor. İtalyan Enerji şirketi Edison, İtalya-Yunanistan arasındaki nakil kapasitesinin yüzde 80inin kullanım hakkını aldı. Projenin Türkiye sınırları içinde kalan güzergahı, mevcut Karacabey Pig İstasyonundan başlayacak ve İpsala/Kipide sona erecek. Marmaradan 17 kilometre uzunluğunda bir deniz geçişi söz konusu. Proje kapsamında Yunanistana 3.6 milyar metreküp ve İtalyaya 8 milyar metreküp gazın Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor.
Türkiyenin eli güçlendi
Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Türkiyenin geçen hafta Azerilerle yaptığı anlaşmada satın aldığı gazı üçüncü ülkelere satma hakkını elde ettiğini belirterek, Türkiye Nabuccoda bu hakkı yok. ITGI bu anlamda Türkiyeye çok faydası olacak bir proje. Azerilerden aldığımız gazı İtalya ve Yunanistana satacağız. Gaz geçtiğinden dolayı da bir kazancımız olacak dedi.
Şahdeniz 1 ve Şahdeniz 2den gelecek olan gazın ITGIdan geçeceğini kaydeden Pamir şunları söyledi: Rusyaya yüzde 65 gaz bağımlılığımız var. Bu bağımlılığı azaltacak bir proje, enerji çeşitliliği sağlayacak dedi. Atayol Enerji Başkanı Ali Tunga, Türkiye bu projeyle dostu İtalyaya Azeri gazının ulaşmasını sağlayacak ve Rusyaya bağımlılığını azaltacak. Avrupaya karşı elimiz güçlendi dedi.
NEVİN DONAT / Milliyet