Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Rusya'nın birbirine rakip değil ortak olabileceğine ve birbirlerini tamamlayabileceğine işaret ederek, "Türkiye'de ne yoksa bunların Rusya'da olduğunu görüyoruz. Rusya'da ne yoksa bunların Türkiye'de olduğunu görüyoruz. Öyleyse aklımızı kullanıp bunları bir araya getirmemiz lazım." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Rusya'ya yaptığı ziyarette eşlik eden Zeybekci, Konstantinovski Sarayı'nda, Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı toplantıda, Türk ve Rus iş adamlarına hitap etti.
Tarihi bir güne şahitlik edildiğine, iki ülkenin yaşanan talihsiz ve üzücü dönemden önceki döneme bir an önce dönme konusunda iradesinin bulunduğuna vurgu yapan Zeybekci, "Kazanmak varken, olumlu olan alanlarda gelişmeleri sağlamak varken iş dünyasının önünü açarak birlikteliklerini ve ortaklıklarını arttırmak varken kaybetmede ısrar etmenin anlamsızlığının altını bir kere daha çizmek istiyorum. Gönlümden geçen, 24 Kasım tarihine ve ondan önceki tarihe, her şeyin olumlu bir şekilde, hızlı bir şekilde yürüdüğü o tarihe ışık hızıyla dönmek." diye konuştu.
Zeybekci, bugün her iki ülkenin liderleri, bakanları ve ülkenin sivil toplum kuruluşlarının o tarihe dönmekle ilgili kararlılığını görmekten dolayı son derece mutlu olduklarını ifade etti.
İki ülke arasındaki normal süreçlerde, ticarette, ekonomide problemlerin her zaman olabileceğini dile getiren Zeybekci, ancak bu problemleri çözebilecek mekanizmaların bulunduğunu belirtti.
"Yolumuza devam etmemiz lazım"
Karma Ekonomik Komisyon ve iş konseyleri ile her üç ayda bir bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirileceği bir platformun bulunduğunu ifade eden Zeybekci, "Bunları güçlendirerek devam edeceğiz. Bundan sonra, iki ülke arasındaki şu anda problem gibi görünen alanları artık konuşmanın bir anlamı olmadığını, bunu teknokratlara devrederek bir an önce çözmeleri yönünde talimat vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü problemleri çözmek için daha çok bürokrasi yaratırız ve zaman kaybederiz. Bunları bir an önce çözüp yolumuza devam etmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.
Zeybekci, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki dönemle, gelecekle ilgili iki ülkenin yapabileceği şeyler anlamında baktığımız zaman, ben inanılmaz fırsatların olduğunu görüyorum. Bunu belki onlarca defa söyledim ama tekrar söyleyeceğim. Dünyada birbirini bu kadar tamamlayıcı iki ülke zor bulunur. Genelde komşu olan ülkeler birbirinin rakibidir, aynı alanlarda birbirlerine rakip olurlar. Türkiye ile Rusya birbirine rakip değil ortak olabilir ve birbirlerini tamamlayabilir. Türkiye'de ne yoksa bunların Rusya'da olduğunu görüyoruz. Rusya'da ne yoksa bunların Türkiye'de olduğunu görüyoruz. Öyleyse aklımızı kullanıp bunları bir araya getirmemiz lazım.
Önümüzdeki süreçte, şu anda başlattığımız Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerini çok hızlı şekilde bitirmemiz lazım. Serbest Ticaret Anlaşmamızın alanını genişletmemiz lazım. Türkiye ile Rusya'yı, Rusya'da ve Türkiye'de iş yapan, yatırımlar yapan ülkeler değil, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapabilir hale getirmek lazım.
Onun için Türk-Rus Ortak Fonu'nun çok hızlı bir şekilde bu amaca da hizmet edeceğini düşünüyorum. Türk Yatırım ve Varlık Fonu yaklaşık olarak bir hafta, 10 gün içinde Rus ortağı ile bu konuları görüşmeye hazır hale gelecek. Dolayısıyla iki ülke arasındaki yatırımlar ve üçüncü ülkelerde ortak projeler hayata geçirebilir hale geleceğiz. İşbirliği alanlarımızda tabii ki metalurji, petro kimya, makine sanayi ortak yatırımları ilk hedef alacağımız alanlar gibi görünüyor. Enerji, nükleer enerji..."
Bakan Zeybekci, ekim ayının başında İstanbul'da Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı yapacaklarını, onun öncesinde de muhtemelen iki ülke arasındaki üç aylık toplantıları yapmaya başlayacaklarını dile getirdi.
"Bize düşen iki ülke bürokrasisini, iki ülkenin sanayicilerini, iş adamlarını ve ticaretini sınırlayan, limitleyen değil, onların önünü sınırsız bir şekilde açan bir anlayışı hakim kılmak." diyen Zeybekci, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerinde, beyaz et, tavuk sektörlerinde de Rusya'nın kendi üretimini, kendi üreticisini korumayla ilgili hassasiyetlerini de anlayışla karşıladıklarını söyledi.
Rus üreticilerle rekabet etmek gibi bir hedefin zaten bulunmadığının altını çizen Zeybekci, "Ama başka ülkeler, Brezilyalı, Amerikalı şirketler, başka şirketler buradaysa, üreticiler, ürünler buradaysa en yakında komşuların da burada olması gibi bir hak olduğuna ben inanıyorum." dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.