<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye, salgınla mücadeleye en az harcama yapan ülkelerden biri----

Türkiye, salgınla mücadeleye en az harcama yapan ülkelerden biri

Türkiye, salgınla mücadeleye en az harcama yapan ülkelerden biri
27 Nisan 2021 - 20:03 www.finansingundemi.com

IMF raporuna göre Türkiye, gayri safi yurt içi hasılaya oranla en az harcama yapan ülkelerden biri oldu

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) salgınla mücadelede ülkelerin harcamalarına ilişkin araştırmasına göre Türkiye, gayri safi yurt içi hasılaya oranla en az harcama yapan ülkelerden biri oldu.

"Kovid-19'la mücadelede mali önlemler" başlıklı rapor, Ocak 2020'den Mart 2021'i kapsayan dönemde ülkelerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla salgın için ne kadar harcadığını gösteriyor.

Verilere göre Türkiye, şu ana kadar GSYİH'nın yüzde 1,9'una tekabül edecek kadar ek harcama yaptı, vergi indirimi gibi uygulamalarla hazine gelirlerinde kesintiye gitti.

Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, yüzde 27,4 ile liste başı oluken, özerk bölgeyi yüzde 25,5 ile ABD takip etti.


GSYİH'nın yüzde 10'undan fazlasına denk gelecek kadar salgınla mücadeleye bütçe ayıran ülkeleri ABD, Macao, Birleşik Krallık, Japonya, Avusturya, Yunanistan, Hong Kong, Yeni Zelanda, Singapur, Mauritius, Mikronezya Federal Devletleri, Tuvalu, Kiribati, Lesotho, Doğu Timor, İsrail, Almanyai Kanada ve Avustralya oluşturuyor.

Ek harcamalar ve hazine gelirlerinden kesintiler (GSYİH'ye oranla %)

Uluslararası Para Fonu (IMF)

Çin'e bağlı Hong Kong ve Makao özerk bölgelerindeki harcamaların oranı GSYİH'nin yüzde 15'ini aşarken, ana karada bu rakamın 4,8 olduğu yazıldı.

GSYİH'nın yüzde 2,5'inden azına tekabül edecek kadar az harcama yapan ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Belize, Botsvana, Brunei, Romanya ve Katar yer alıyor.

Küresel çapta ortama alındığında ise yüzde 9,2 olan rakam Avrupa Birliği geneli ortalamasında yüzde 3,8 olarak kaydedildi.


Raporda, her ülkenin ihtiyaçlarının ve salgından etkilenme düzeyinin farklı olduğu gözetildiğinde sıralamada kıyaslama yapmanın doğru olmayacağının altı çizildi.

Türkiye'de ek harcamalar ve gelir kesintileri

Türkiye'de ilaç, aşı ve tıbbi malzeme gibi kalemlerde ek harcamaların 4,3 milyar TL, hastane ihtiyaçları ve koruyucu malzeme masraflarının 1,3 milyar TL, sağlık personeli primlerinin 9,6 milyar TL olduğu yazıldı.

Salgından dolayı mali yardım ve emekli maaşlarının 7,5 milyar TL, işsizlik yardımının 5,1 milyar TL, kısa çalışma ödeneğinin 27,7 milyar TL ve iş veren desteğinin 8,3 milyar TL arttığı da raporda yer alan bilgilerden.

Veriler, Türkiye'de 29 Nisan'da başlayacak 3 haftalık kısıtlamalardan kaynaklanan giderleri kapsamıyor.

Koca'dan Rus aşısı açıklaması: Türkiye'ye gönderiliyor

Eminönü'nde tam kapanma öncesi korkutan yoğunluk

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • izzet BAŞ27 Nisan 2021 22:19

     Fuzuli harcamalardan   Pandemiye para kalmamış. Büyüklerin itibarından tasarruf olmaz. Vatandaşın rezilliği  Büyüklerin itibarıdır. Çünkü  gariban bulursa kuru ekmek yeter. rahat  yaşarsa huzur batar. Hayırlı tıraşlar  Türkiye m....