BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye parlayan yıldız mı olacak----

Türkiye parlayan yıldız mı olacak

Türkiye parlayan yıldız mı olacak
16 Eylül 2013 - 07:23 www.finansgundem.com

Türkiye’nin de içinde bulunduğu yeni ülke grubu BRIC’in tahtını sallıyor

Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin Global Başkanı Michael Andrew, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltacağı yönündeki açıklamaları ve ekonomik göstergelerindeki iyileşmelerin ardından ABD ve İngiltere gibi bazı gelişmiş ülkelerin yatırımcıların yeniden gözdesi haline geldiğini söyledi. Hürriyet'in haberine göre, 2-3 yıl önce yatırımcıların BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerini konuştuğunu oysa şimdi durumun ciddi şekilde değiştiğini belirten Andrew, “ABD ve İngiltere gibi ülkeler her zaman yatırım çekiyor. Bugünlerde global ekonomiye yeni bir soluk getireceğine inanılan ve kısaca MINTS olarak adlandırılan yeni bir ülke grubu da oluştu. Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye ve Güney Asya’dan oluşan bu yeni grup yatırımcının daha çok ilgisini çekiyor. MINTS ülkeleri ABD ve İngiltere ile yarışıyor. Ama uzun vadede gelecek yine de gelişmekte olan ülkelerde” dedi.
BRIC SÖZÜNÜ TUTMADI
MINTS’in İngilizce’de ‘nane-ferahlık’ anlamında kullanıldığını kaydeden Andrew, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu yeni ülke grubuna ilişkin şunları anlattı: “MINTS ülkelerinin hükümetleri yabancı yatırımcıya daha açıklar. BRIC ülkeleri bugüne kadar sadece söz verdiler. Sözlerini yerine getirmeyerek pek çok hayal kırıklığı yaşattılar. Oysa MINTS ülkelerinin hemen hepsi daha iyi ekonomik şartlar sunmak için yapısal reform paketleri uygulamaya çalışıyor. Çin son 6 yıldır büyümenin motoruydu, yavaşlıyor. Japonya biraz daha öne çıkmaya başladı. ABD ucuz kaya gazıyla daha fazla büyümenin peşinde. Avrupa da krizden çıkışa doğru gidiyor. MINTS’lerin sunduğu fırsatlar da yatırımcının yakından izlediği konular.”
YATIRIMCIYA ‘GEZİ’ ŞOKU
Türkiye’deki güçlü bankacılık sisteminin dikkat çektiğini kaydeden Andrew, “Türkiye denince aklıma genç nüfusu ve müthiş girişimcileri geliyor. Şu anda Fed kararları ve bölgesel sıkıntıların baskısı hissedilebilir ama bütün bunlar kısa vadeli etkiler olarak görülüyor. Özellikle doğrudan yatırım yapanlar meselelere daha uzun vadeli bakıyorlar” diye konuştu. Gezi Parkı eylemleri sürecinde yaşananlar için de ‘yatırımcılar şoka girdi’ ifadesini kullanan Andrew şu değerlendirmeyi yaptı: “Yatırımcılar bize ‘neler oluyor’ diye sordular. ‘Yaşayan bir demokraside olabilecek şeyler oluyor. Son tahlilde Türkiye’ye yatırım için bir risk yok’ dedik. Bizim bu süreçte takip ettiğimiz 2-3 işlem vardı. İptal olmadı ama karar vermeyi ertelediler. Şimdi yeniden görüşmeler başladı.”
Türkiye’yi bilmeyen Meksika’ya bakıyor
‘Param olsa Meksika ve Güney Asya’ya yatırım yapardım’ diyen Michael Andrew, neden Türkiye’nin ilk aklına gelmeyen ülke olduğunu şöyle açıkladı: “Türkiye ilk 5’te yer alıyor. İlk aklıma gelen değil, çünkü çok iyi bilmiyorum. Türkiye’nin sınırında savaş var. Halihazırda Türkiye’de yatırımı olanlar bunun kendi yatırımları için ne anlama geldiğini biliyor. Endişelenmiyor. Ama Türkiye’de hiç yatırım yapmamış olanlar,
Türkiye’yi bilmeyenler Meksika’ya bakıyor. ”
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb16 Eylül 2013 08:28

    Devletin ortak olacağı katılım yatırım bankacılığı ile ülkeye körfezden özellikle 100 milyar doları aşkın bir sermaye getirmesi oldukça mümkün. Piyasların katılım yatırım bankacılığına ihtiyacı çok acil vardır. Devletin buişi hızlandırması gerekmektem hatta yıl sonuna kadar bu bankaların kuruluşunu ve aktivasyonunu sağlaması gerekmektedir. Bu konu acil önem arz etmektedir.

  • bb16 Eylül 2013 08:26

    Devketin kendisinin de ortak olacak bu iki veya üç katılım bankasının kurmaya acil başlaması ve körfezden bu şekilde 50-60 milyar dolar ciddi sermaye getirmesi piyasalara çok olumlu yansıyacaktır. Hatta devletin artık kendi ortaklığının da olacağı katılım yatırım bankaları modeli ortaya çıkartılıp fon veya para toplamadan iç piyasayı finanse edecek banka yatırımlarının yapılması gerekmetedir. Zira yatırımın finansmanı mevduat bankacılığı mantığıyla yapılamaz. Bu kesindir. Devletin yatırım katılım bankacılığına girmesi acil önem arz etmektedir.

  • bb16 Eylül 2013 08:22

    Ali Babacan söz verdiği Halk,Ziraat katılım bankalarının kurulması işine öncelik vermelidir. Piyasalar bu bkış açısına sahip daha güçlü katılım bankalarına acil ihtiyacı vardır. Bunun için ciddi sermayeli körfez zenginleri ile işbirliği de oluşturulmalıdır. Bu çok önemli ve ivedlikle yapılması gereken bir durumdur. Piyasalar bunu beklemekte ve gecikmemesini de istemektedir. Bu konuya devletin ciddi bakması ve sermaye getirmek için de kullanması gerekmektedir. Bu olay hızlandırılmalıdır.