<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye not rüzgarına tutuldu----

Türkiye not rüzgarına tutuldu

Türkiye not rüzgarına tutuldu
28 Mart 2013 - 07:25 www.finansingundemi.com

Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasından 5 ay sonra bu kez S&P not artırdı

Dünyanın Güney Kıbrıs Rum kesimi krizini konuştuğu bir dönemde Türkiye ekonomisi adına bir iyi haber de ABD’li kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’dan (S&P) geldi. S&P Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB seviyesinden BB+ düzeyine yükselten kuruluş, görünümü ‘durağan’da bıraktı.
Türkiye bu artırım sonrası S&P’nin not liginde yatırım yapılabilir ülke seviyesine yaklaştı, bu seviye için sadece bir kademe kaldı.
Ekonomi iyi yolda!
S&P’den gelen değerlendirmede Türkiye ekonomisinin güçlü mali performansını tehlikeye atmadan toparlandığı belirtilirken, Türkiye ekonomisinin yeniden dengeleme yolunda olduğunun altı çizildi. Tükiye’nin kredi notunu Şubat 2010’da bu düzeye çıkaran S&P geçen yıl ortasında aldığı kararla BB seviyesine indirmişti.
Geçen yıl Tükiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselten Fitch’in ardından S&P de not artırım rüzgarına kapıldı ve seviyeyi yeniden BB+’ya çıkardı.
S&P: Neden yükselttik
“Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor” denilen açıklamada, “Türkiye’nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu nedenlerle, Türkiye’nin not görünümünü BB+’ya yükseltiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
S&P’ye göre not artışının gerekçelerinden biri de Kürt meselesindeki gelişmeler oldu. Güneydoğu meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye dikkat çekilen açıklamada, açılan yeni sayfanın daha önceki çabalardan daha uzun süreli olmasının beklendiği belirtilirken, not artırımının gerekçelerinin birinin de bu olduğu ifade edildi. S&P, “Çözüm halinde güvenlik harcamaları azalacak ve sınır ticareti artacak” dedi.
TÜKİYE’NİN NOTUNDA SON DURUM
S&P ile Moody’s: Yatırıma az kaldı

*Fitch: Şu anda Türkiye BBB- seviyesinde. Bu not ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye işaret ediyor. Görünüm ise ‘durağan’da.
*S&P: Türkiye’yi BB seviyesinden BB+’a çıkardı. Yatırım yapılabilir BBB- notu için bir not artırımı kaldı. *Moody’s: Türkiye’yi Ba1 seviyesinde görüyor. Baa3 ise yatırım yapılabilir seviye. Bu not için bir kademe not artışı gerekiyor.
Bakan Şimşek: Cesaret verici
Londra’da yatırımcı turunda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, not artırımı sonrası NTV’ye yaptığı açıklamada, “Bu haber bizim için cesaret verici. Daha yüksek bir notu hak ediyoruz” dedi.
'Borsa yükselir dolar düşebilir’
Son not artışını Milliyet’e yorumlayan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi, “S&P’nin Türkiye’nin notunu yükseltmesi olumlu bir gelişmedir. Piyasalar olumlu etkilenecektir. Ancak bu kuruluşun bu not yükseltmesini yapması zaten çok çok gecikmiş bir karardı” dedi.
Gelberi şöyle devam etti: “Piyasa fiyatları bundan olumlu etkilenir. Borsa yükselir, Hazine faizleri düşer. Kur biraz aşağı gelebilir. Kısa vadede bu gelişmeler yaşanır.
Ancak uzun vadede Türkiye’nin beklediği doğrudan yatırımların gelmesi için Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi gerekiyor. Uzun vadeli yatırımcılar bunu bekliyorlar.”
Cari açık iyi, seçime dikkat
S&P’nin değerlendir-mesinde öne çıkan bazı notlar şöyle:
* Türkiye’de cari açığın GSYH’ye oranı 4 puan düşüşle yüzde 6 seviyesine düştü.
*Büyüme rakamı daha sürdürülebilir bir seviyeye çekildi.
*Alınan önlemler önümüzdeki 2 yıl yaşanacak olası finansman sorununun etkilerini hafifletecek.
*Para ve maliye politikaları seçim süreçlerinden bağımsız uygulanırsa Türkiye’nin notu daha da artar. Tersi olursa not düşer.
Türkiye dışlamıştı!
Fitch’in not artırımı sonrası Türkiye, Fitch ve Moody’s ile yola devam kararı alırken bu konuda S&P ile yolları ayırmıştı.
Hazine 2013 başında S&P ile sözleşme yenilemeyeceğini açıklayarak, bilgi paylaşımının önünü kapayacağını açıkladı. Bunun sonrasında yerli yabancı yatırım fonları ve şirketler S&P yerine Türkiye konusunda Fitch ve Moody’s doğru yönelmişti. S&P’nin dünyanın büyük ekonomilerini bile not düşürdüğü bir ortamda yaptığı bu artırımda Türkiye’nin bu tavrının da etkili olduğu belirtiliyor. Bu arada Merkez Bankası’nın faiz koridorunda önceki gün yaptığı 100 puanlık indirimin de bu not adına yapıldığı belirtiliyor.
Bakan Çağlayan: Yetmez ama evet
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Uzun zamandır bekliyordum ama yeterli değil. Bu not artırımı Türkiye ekonomisinin hakkının teslimidir. Ancak, bu not artırımı Türkiye’nin performansının altında” dedi. Çağlayan ayrıca, “Türkiye ekonomisi gösterdiği performans, gerçekleştirdiği ihracat artışı ile dünyanın pek çok ülkesinden ayrışmıştı. Yatırım yapılabilir düzeyin bir kademe altındayız ama Türkiye ekonomisi gösterdiği performansla çoktan yatırım yapılabilir ülke derecesini hak ediyor” diye konuştu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)