Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'ye yıl içinde otomotiv ve lojistik alanında öncü şirketler yatırım kararı alırken, bazı başka şirketler de yazılım ve teknik altyapı alanlarında yatırım planlıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye, 2024'te imalattan finansa, enerjiden altyapıya, bilişimden telekomünikasyona kadar farklı sektörlerden şirketlerin hedefinde yer aldı. Bu kapsamda eylülde Yatırım Danışma Konseyi'nin (YDK) 10. Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Toplantıya 13 ülkeden çeşitli sektörde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.
Hem ülkede hem yurt dışında yatırım odaklı çalışmalara hız verilirken, 2024'te otomotiv ve ulaştırma alanında öncü şirketler Türkiye'ye yatırım kararı açıkladı.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile anlaşma imzaladı.
Şirketin, Manisa'da kurmayı planladığı 150 bin araç kapasiteli üretim tesisiyle 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor.
Fransız otomobil parçası tedarikçisi Forvia da BYD'nin kuracağı fabrikaya tedarik sağlamak üzere bu şirketle anlaştı.
Bu dönemde Türkiye'deki bazı şirketler de mevcut yatırımlarını genişletme kararı aldı. Bu kapsamda Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi yaklaşık 217 milyon dolar, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ ise 265,5 milyon dolar sermaye harcama kararlarını duyurdu.
Öncü otomotiv şirketlerine koltuk kılıfı üretimi gerçekleştiren ABD-Türkiye ortaklı İdatrim Tekstil AŞ de 400 kişiye istihdam sağlıyor. Şirket, ilerleyen süreçte, bu sayıyı 2 bine çıkarmayı planlıyor.
Ekol Lojistik'in DFDS'e devri
Ekol Lojistik, uluslararası taşımacılık ve gümrükleme faaliyetlerini yaklaşık 255,1 milyon dolarla Danimarkalı nakliye şirketi DFDS'ye devretti.
Almanya merkezli liman ve lojistik hizmet sağlayıcısı şirket BLG Logistics de Türkiye'de BLG Uluslararası Taşımacılık adıyla yeni iştirakini kurdu.
Hong Kong merkezli lojistik şirketi Lalamove de İstanbul'da çalışmaya başlayarak, Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika bölgelerine girdi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Abu Dhabi Developmental Holding Company'nin iştiraki ve ağırlıklı olarak limanlarda faaliyet gösteren Noatum Maritime, İstanbul ve İzmir'de ofis açtı.
Lojistik alanında yıl içinde yeni yatırımlar da duyuruldu. Bu kapsamda dünyanın öncü hızlı taşımacılık şirketlerinden FedEx Express 130 milyon dolarlık tesis yatırımı gerçekleştirecek.
Koçtaş, tedarikçilere ve müşterilere daha hızlı teslimat yapılması amacıyla planladığı deponun inşasına Düzce'de başladı. Söz konusu depoda 500 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Yazılım ve bilişim hizmetleri yatırımları
Türkiye'ye çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketler yazılım ve bilişim hizmetleri alanlarında yatırımlarını duyurdu.
Seyahat endüstrisinde küresel teknoloji tedarikçisi Amadeus, İstanbul'da AR-GE merkezi kurdu. Merkezde 500 geliştiricinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren BSH de İstanbul'da çalışanlarının dijital yetkinliklerini üst düzeye çıkaracak "Future Lab" inovasyon merkezinin kapılarını açtı.
İspanya merkezli BBVA ise yapay zeka alanındaki çalışmalarının kapsamını genişletme hedefiyle Türkiye'de "AI Factory" kurma kararını duyurdu.
"Stratejik yatırımlar tedarik zincirlerindeki rolümüzü güçlendiriyor"
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin otomotivden lojistiğe, yazılımdan bilişime kadar birçok sektörde yatırımcılar için cazip merkez haline geldiğine dikkati çekti.
Dağlıoğlu, şunları kaydetti:
"Elektrikli araç üretimi, ileri teknolojiler ve lojistik altyapısı gibi stratejik alanlarda yapılan yatırımlar, ülkemizin global tedarik zincirlerindeki rolünü daha da güçlendirmektedir. BYD gibi lider şirketlerin ülkemizi tercih etmesi ve Ekol Lojistik gibi Türk şirketlerinin uluslararası başarıları, Türkiye'nin yatırımcılar için sunduğu güçlü potansiyelin birer göstergesidir. Bu yatırımlar, istihdam, ihracat ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize önemli katkılar sağlamaktadır."
Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatında rekor
Otomotiv tedarik sanayiinde küçülme
Otomotivde rekorlar yolda: Elektrikli araçlar ve hibritler yeni dönemin yıldızları!
Alman otomotiv devi 35 bin çalışanı işten çıkaracak!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.