Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de konut fiyatlarının hem TL hem de dolar bazında yükselişi sürüyor. Enflasyona yabancı talebinin de eklenmesiyle Haziran 2021'den beri yükseliş trendinde olan konut fiyatları, 2021 Kasım ve 2021 Aralık ayındaki düşüş döneminin ardından çıkışına devam ediyor.
Pandemi sonrası artan malzeme ve işçilik maliyetleri demirden çimentoya ve arsa maliyetlerine kadar her şeyin fiyatlarını uçurdu. Haber Türk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, geçmiş dönemlerin aksine düşük faizli krediler yerine konut fiyatları bu kez maliyetlerin katlanması ile adeta uçuşa geçti. Ve Türkiye'de tüm zamanların, en kalabalık metropol olan İstanbul'da ise konutta ortalama metrekare fiyatları dolar bazında son 6 yılın rekorlarını kırmaya başladı. İstanbul fiyatları özellikle yatırım amaçlı konut alanlar ve başta Arap ve Rus kökenli yabancıların ilgisiyle tırmanışa geçerken gelinen fiyatlar İstanbul'u dünya liginde de üst sıralara taşıdı. Zira fiyat artışında yüzdesel İstanbul öncülüğünce Türkiye zirveye oturdu.
Hafta başında Merkez Bankası, 2022 Ağustos ayı Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Metrekare bazında ortalama fiyat 2016 Eylül'den sonra ilk kez 800 dolar bandını aşıp 836,29 doları gördü. En yüksek satış fiyatına sahip olan İstanbul'da ise ortalama metrekare fiyatı 1360 doları geçti.
FİYATLARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Yıllık konut kredisi faizinin 12.09 olduğu 2016 Eylül'de Türkiye ortalaması metrekare bazında 801,47 dolar olarak açıklanmıştı. 2022 Ağustosta 18,61 faiz ve kredi bulmanın zor olduğu piyasada ortalamanın 836,29 dolar olması dikkat çekti.
2016 Eylül'de İstanbul ortalaması ise 1481 dolar olmuştu.
FİYAT ARTIŞINDA İLK SIRADAYIZ
Dünyadaki konut fiyat artışlarıyla ilgili bir rapor paylaşan Global Property Guide (GDP), 2. çeyrekte en yüksek artışın Türkiye'de olduğunu duyurdu. 58 ülkenin yer aldığı raporda Türkiye'deki konut fiyatlarında yüzde 160.57'lik yükseliş yaşandığı belirtildi. Listenin 2. sırasında bulunan Romanya'da artış yüzde 33.82 oldu. 3. sıradaki Rusya'da ise yüzde 29.45'lik artış gerçekleşti. Toplamda 10 ülkede yüzde 20'nin üzerinde artış görüldü.
Listedeki 49 ülkede artış yaşanırken Fas, Sri Lanka, Peru, Mısır, Hong Kong, Makao, Kamboçya, Porto Riko ve Kolombiya'da ise fiyatlarda düşüş gerçekleşti.
KÜRESEL KONUT FİYAT ARTIŞINDA ZAYIFLAMA
Raporda dünya genelinde konut piyasasında zayıflama olduğu kaydedildi. Satın alma gücünün düşmesi, yüksek enflasyon, Ukrayna-Rusya savaşı ve pandeminin etkileriyle küresel konut fiyat artışının hız kestiği belirtildi.
2 çeyrek arası artış oranı Türkiye'de yüzde 35.19 oldu. Bu alanda Pakistan 23.09, Romanya 18.91 ile sıralamada 2 ve 3. sırada yer aldı.
Hem yerli hem de yabancı yatırımcılardan güçlü konut talebi olduğu için Türkiye'nin konut fiyat artışında zirvede yer aldığı aktarıldı. Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle emlak piyasasının cazip hale geldiği, Körfez ülkelerinden alıcıları cezbettiği belirtildi.
Konut piyasası serbest düşüşte
Markalı her beş konuttan birini yabancılar aldı
TCMB: Konut Fiyat Endeksi yüzde 4,6 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.