Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomik büyümeye katkısı nedeniyle gündemden düşmeyen Kredi Garanti Fonu (KGF), 365 bin firmaya 220 milyar liralık kredi kullandırarak dünya rekoruna imza attı. KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, "Kredi kullandırdığımız firmaların yüzde 64.2'si A-B reytingli firmalar. 42 milyar dolarlık büyüklükle dünyanın en büyük kredi garanti firması Güney Kore'nin KODİT firmasını geçtik. Dünyanın en büyük kredi garanti fonu olduk" dedi. Faizsiz garanti sistemi için de çalışmaların sürdüğünü belirten Gergerli, günde 4 bin firmaya kefalet verebildiklerini, Halk Bankası'nın 20 milyar lira üzerinde Hazine garantili kredi kullandırdığını kaydetti. Hazal Ateş'in Sabah'taki haberinde Gergerli, 2018 ajandası ve ekonomiye ilişkin öngörülerini anlattı:
REYTİNG MODELİ KURULDU: Geçmişte yılda bin firmaya garanti veren Fon şu anda günde 4 bin firmaya kefalet verebiliyor. Bazen günde 12-13 bin talebi sonuçlandırdık. Altyapımız günde 15 bin firmaya yanıt verebilir.
250 MİLYAR LİRAYA ÇIKARILDI: Kaynak 25 milyara, hacim 250 milyara çıkarıldı. Mart 2017'de bu hacmin kullanımı süreci başladı. KGF kefaletli kredilerde, sermaye rasyosu hesaplamlarında karşılık sıfır olduğu için risk primi ortadan kalktı. KGF aynı zamanda faizleri düşürme aracıdır.
27 BİN FİRMAYA NEFES KREDİSİ: Toplam 27 bin firma 2.6 milyar lira TOBB nefes kredisi kullandı. Taksitlerin neredeyse tamamı kapandı. Bu firmalardan sadece binde 1.5'u ödemesini yapmadı.
BÜYÜME BEŞ ÇEYREK SÜRECEK: Büyüme öngörülerin çok üzerinde yüzde 11.1 olarak gerçekleşti. Makine teçhizat yatırımlarında büyüme yüzde 15.2. Bu veri büyümenin önümüzdeki beş çeyrekte devam edeceğini gösteriyor.
%54'Ü İLK DEFA KULLANDI
Kullandırdığımız kredilerin önemli kısmı imalat, ihracat ve turizme yönelik oldu. Kadınlar vadesinde borçlarını ödüyorlar, kadınlarda hiç paramız batmadı. İlk defa kredi kullananların oranı yüzde 54, ilave kredi kullananlar ise yüzde 33. Kredilerin yüzde 74'ünü KOBİ'ler kullandı. Kullandırılan kredilerin yüzde 84'ü TL krediler, ortalama tutarı ise 532 bin TL. Üç kamu bankamız da aktif oldu. Birinci sırayı Halk Bankası aldı.
TÜRKİYE GIPTA EDİLEN ÜLKE
Türkiye ekonomisinin başarı öyküsüne dikkat çeken Gergerli, şöyle konuştu: "Bankacılık sektöründe NPL (tahsili geciken alacak oranı) 3.20'lerden 2.90'lara geldi. Ödenmeyen çek senetler yüzde 4.30'lardan 1.80'e düştü. Bankaların kredi iştahını belirleyen en önemli oran SDR yüzde 15.7'den yüzde 17.20'ye yükseldi. Sanayi üretim endeksi 117'lerden 135'lere yükselmiş. İstihdamda 1.5 milyon artış var. 2018'de de en az 2017'nin seviyelerinde büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum. Türkiye gıpta edilen ülke."
Azerbaycan, Özbekistan, Ürdün, Tunus gibi birçok ülkenin faizsiz garanti sisteminin kurulması için destek istediğini belirten Gergerli, "İslam Kalkınma Bankası işbirliği talebinde bulundu. Türkiye'de gerçekleştirirsek onlar da İslam ülkelerinde sunmak istiyor" diye konuştu.
KGF'nin Türk reel sektörü için önemli bir katalizör olduğunu belirten Gergerli, "Kefalet sistemi 2018'de de devam edecek. Bu yıl kredi kullanımından yaklaşık 25 milyar geri dönüş oldu. Gelecek yıl 62-63 milyar dönüş olacak. Hazine'den sağlanan kaynağın 200 milyarlık kısmı kullanıldı. Hâlâ 50 milyarlık alan var. Yeni Bakanlar Kurulu protokolü üzerinde çalışıyoruz" dedi
Dünya'da başka örnek var mı bu övünülen kefalet olayında. Start-up, ar-ge veya özel amaçlı üretim-yatırım-ihracat vs destekler hariç tüm bankalara tüm kredilere devlet kefil olacak, nerede var bu? vatandaşa ne, yükleniyor sırtına? banka sermaye arttırsın sorunlu kredileriyse, kim bilir kimler neler kullandı, binbir kişi araya girmiştir, en başta birileri
1-42 milyar USD Güney Kore'deki kendi özkaynaklarından sağladığı kefalet tutarıdır, yazıda geçen KGF'nin kefaleti değil hazine kefaletidir ve 25 mia.TL yani 6,5 mia.USD dir. KGF'nin kendi özkaynakarından kefaleti 250 mio.USD falandır en fazla.2-KGF krediye erişim şansı düşük olan firmalar için kurulmuştur ana sözleşmesine göre, rating'i A ve B olana değil, C,D,E veya ratingsiz firmalara kefil olması gerekir, diğerleri zaten kredi alabilen firmalardı, bu açıklama banka risklerinin hazineye aktarıldığı beyanıdır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.