BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye için olumlu rapor----

Türkiye için olumlu rapor

Türkiye için olumlu rapor
13 Haziran 2013 - 11:56 www.finansgundem.com

Morgan Stanley Gezi Parkı protestolarının piyasalara etkilerini değerlendirdi

Türkiye'nin son zamanlarda zor günler yaşadığını belirten kurum, küresel piyasalarda Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı endişelerinin sürdüğü ve gelişmekte olan piyasalarda görülen genel güç kaybının piyasa koşullarındaki bozulmanın arkasındaki temel nedenle olduğu belirtildi.
Bununla birlikte Türkiye özelinde yaşanan olayların Türkiye piyasalarının durumunu daha da endişe verici bir hale getirdiği ifade edildi. Son iki haftadır etkili olan gösterilerin pek çok yatırımcıyı korunmaya geçmeye ittiği vurgulandı.
Bu aşamada önemli olanın tansiyonun ne kadar süreceği konusu olduğunu belirten Morgan Stanley, bu tip bir protestonun farklı kesimlerden geniş katılım nedeniyle Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Arınç'ın daha ılımlı açıklamaların karşın Başbakan Erdoğan'ın kullandığı dilin durumu daha da endişe verici bir hale soktuğu dile getirildi.
Başbakan Erdpğan'ın 15 ve 16 Haziran'da İstanbul ve Ankara'da mitingler düzenleyeceğini hatırlatan Morgan Stanley bir kaç milyon katılımcıya ulaşması beklenen bu mitinglerin tansiyonu azaltma konusunda bir yarar sağlamayacağını belirtti.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'de tahvil ve hisse senedi piyasalarında önemli bir paya sahip olduğunu belirten Morgan Stanley, bu payın son yıllarda Türkiye'deki makro ekonomik göstergelerdeki toparlanma, siyasi istikrar ve ülkenin notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi sonrasında arttığını dile getirdi. Yabancıların Türkiye'de yaklaşık 70 milyar dolarlık tahvil taşıdığını ve bu açıdan faizlerdeki artışın onlar açısından zarar etmek anlamına geleceği kurumun açıklamalarında yer aldı.
Morgan Stanley Türkiye'nin dış açıkları konusunda ise şu yorumlarda bulundu:
"Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı büyük: Dış finansmanın kalitesinin düşül olduğuna ve sermaye girişlerine bağlılığının yüksek olduğuna inanıyoruz. Döviz kurları ve varlık fiyatları küresel eğilimlerdeki değişimler karşısından kırılgan bir yapıda bu kırılganlık Türk varlıklarına yönelik iştah açısından da söz konusu"
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de ekonomik büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu belirten kurum yerel talebin artmasında özel tüketim ve kamu kesimi yatırımlarının etkili olduğu dile getirdi.
Protestoların ilk etkilerinin Turizm sektöründe görülmeye başladığı ifade edilerek, İstanbul ve Ankara'da iptal edilen rezervasyonlara dikkat çekildi.
Kurum sonuç olarak protestoların makro sonuçları açısından aşırı endişeli olmadığını en azından gösterilerin saldırgan bir yapı göstermediğini belirtti. Türkiye'nin temellerinin bu şoklarla mücadele için yeterince güçlü olduğunu ifade eden Morgan Stanley, gösterilerden alınabilecek olumlu bir sonucun özgürlüklerin ve demokratik hakların öneminin ortaya çıkması olacağını belirtti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)