Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 18'dan yüzde 16'ya düşürdü. Türkiye politika faizi dünyada en yüksek 11., Avrupa'da ise ilk sırada bulunuyor.
(TCMB), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan indirdi. Karar sonrası dövizde yukarı yönlü hareketlenme yaşandı. Piyasanın beklentisi faizlerin 50 ile 100 puan arasında düşürüleceği yönündeydi. 9,40 lirayı aşan dolar tüm zamanların tarihi zirvesini görürken, euro da 11 lira civarında işlem görüyor.
Türkiye, Faiz oranlarında dünyada 11'inci Avrupa'da 1'inci sırada
TCMB'nin yeni kararı ile Türkiye dünyada politika faizi en yüksek 11'inci ülke oldu.
Politika faizleri konusunda dünya sıralamasında zirvede Venezuela (54.06) yer alırken ilk 10 sırada Zimbabve (40), Arjantin (38), Yemen (27), Sürinam (25), Angola (20), Liberya (20), Sudan (19.6), İran (18), Haiti (17) ve Türkiye (16) var.
Avrupa ülkelerine bakıldığındaysa Türkiye, yüzde 68 ile faiz oranının en yüksek olduğu ülke konumunda. Diğer Avrupa ülkelerinden Belarus 9.25 ile ikinci, Ukrayna 8.25 ile üçüncü sırada.
En yüksek faiz oranları Venezuela ve Arjantin
"Faiz liginin" ilk sırasında ekonomik ve siyasi krizle boğuşan Venezuela bulunuyor. Venezuela yüzde 54.06 ile dünyanın en yüksek faiz oranına sahip ülkesi. Venezuela'yı yüzde 38,0 ile takip eden bir diğer Güney Amerika ülkesi Arjantin.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan 3 ülke
Faiz liginin alt sıralarında ise negatif faiz uygulayan ülkeler bulunuyor. Euro Bölgesi ülkelerinde 0 (sıfır) faiz uygulanırken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de negatif faiz uygulanıyor.
İsviçre yüzde -0.75 ile dünyanın en düşük politika faizi oranına sahip ülkesi. İsviçre'yi -0.5 ile Danimarka, -0.1 ile Japonya takip ediyor.
Avrupa'da en düşük artı faiz İngiltere ve Polonya'da
Artı faiz uygulayan ülkelerden en düşük orana sahip olanlarsa sırasıyla İngiltere (0.1), Polonya (0.1), İsrail (0.1), Avustralya (0.1), Singapur (0.22) ve Amerika Birleşik Devletleri (0.25) ve Norveç (0.25) yer alıyor.
Dünyanın önemli ekonomilerinden Çin (3.85), Kanada (0.25), Güney Kore (0.75), Hindistan (4), Rusya (6.75) ise düşük faiz uygulayan diğer ülkeler arasında yer alıyor.
Ekonomistler, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi
TCMB kritik faiz kararını açıkladı: 200 baz puan indirim
Dünyada geçerli faizi vermeyen aksine yıllardır sahte enflasyona bağlayarak eksi faiz veren halkı dünyayı kandırmaya çalışan asla inandırıcılığı olmayan olmayacakta ortacağ gerisindeki dogmalarla yol alan bir anlayışın ülkeyi cagdışına itip bitirmesi yolun sonu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.