<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ekonomisinde kritik tartışma!----

Türkiye ekonomisinde kritik tartışma!

Türkiye ekonomisinde kritik tartışma!
15 Ekim 2015 - 13:51 www.finansingundemi.com

Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses, ekonomide önemli ‘rakam’ değişikliklerine ilişkin açıklamada bulundu

Son günlerde, ekonomide önemli ‘rakam’ değişiklikleri yapıldı. Yapılan değişiklikler ekonomide olumlu bir tabloyu ortaya koyuyor. En son yapılan değişiklik ise işsizlik verileri ile ilgili oldu. Hürriyet ekonomi yazarı Uğur Gürses, konu ile yaptığı açıklamada “Sayılara elbise giydirmemeye dikkat etmeli” dedi.

İşte Uğur Gürses’in konu ile ilgili yaptığı değerlendirme:

Kutuplaşmış fay kırıklarında güven kaybı olan ülkede, sayılara elbise giydirmemeye dikkat etmeli; elbise değiştirirken de dikkat etmeli.

GÜVEN KAYBINI DA YARATIR

Şöyle bir fotoğraf beliriyor Türkiye gündeminde; işler iyiyken vitrin malzemesi olan ekonomik parametreler, işler kötüye gitmeye başlayınca değiştiriliyor, üzerine şal örtülüyor. Siyasal arenadaki kutuplaştırma zaten toplumsal yaşama da yansıyor ve müthiş bir güvensizlik beliriyorken, ekonomideki verilerde de ortaya çıkan bu eğilim, sayılara olan güveni de sarsıyor. Bu basit bir kamuoyu sunumu meselesi değil, tersine derin bir fay kırığında sayıların doğruluğu konusunda güven kaybını da yaratır.

REVİZYON HEP YUKARI YÖNLÜ OLUYOR

Özellikle ekonomik verilerde yapılan revizyonların, yöntem değişikliklerinin yapıldığında hatta öncesinden kamuoyuna iyi açıklanması gerekir. Son dönemde, milli gelir revizyonlarında yapılanların hep yukarı yönlü olması buna örnek.

‘VERİ FIRSATÇILIĞI'

Ya da Orta Vadeli Program’da nominal cari milli gelirin dolar olarak karşılığının, kur yükselişi nedeniyle düşecek olması zaten bekleniyor ve biliniyordu. Bunu koymayıp, satın alma gücü paritesi gibi hem vitrinde yüksek görünen, hem de hesabı kolay yapılamayacak bir göstergeye geçilmesi ‘veri fırsatçılığı’, kamuoyunu aldatmak demek.

KİMSE RESMİ VERİLERE GÜVENMEZ

İŞKUR’un verilerin toplanma sürecini değiştirmesi de öyle. Bunun herkesin gözünün içine sokacak kadar iyi anlatılması ve verilerin de geriye dönük revizyonu yapılmalıydı.Bunun sonu şuraya gider; kimse resmi istatistik verilerine inanmaz, güvenmez hale gelir. Bu da olabilecek en kötü durum olur.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OSMANLI15 Ekim 2015 23:54

    TÜÜRKİYE YILDIZ GİBİ PARLAYACAKTIR

  • Hayalet15 Ekim 2015 17:19

    Kağıt üzerinde mükemmel Türkiye kral çıplak vatandaş aç alım gücü çok düştü hükümet sorumluluk almıyor seçimden sonra gerçek yüz çıkacak ortaya işte o zaman Burhan Kuzu misali anam anam anam diyecek vatandaş tek kişi yesin 77 milyon ödesin devam