<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Türkiye Avrupa'yı istemeyecektir'----

'Türkiye Avrupa'yı istemeyecektir'

'Türkiye Avrupa'yı istemeyecektir'
26 Şubat 2013 - 08:25 www.finansingundemi.com

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'nin Euro Bölgesi'ne girmek istemeyeceğini söyledi

Eski Devlet Bakanı ve ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Institute'un Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Euro Bölgesi'nin, sorunlarını çözmek için daha fazla egemenlik paylaşımına gitmek zorunda olduğunu belirterek, ''Benim tahminim Türkiye avro alanına girmek istemeyecektir, o ölçüde egemenlik paylaşımını kabul etmeyecektir'' dedi.
Kolombiya Üniversitesi'nde ''Avrupa'nın Geleceği'' konulu forum düzenlendi. Forumda eski Yunanistan Başbakanı George Papandreou ve yatırımcı George Soros ile konuşma yapan Kemal Derviş, forumun ardından Türk gazetecilere açıklama yaptı.
Forumda Avrupa'nın ekonomik ve siyasi sorunlarını ele aldıklarını anlatan Derviş, ''Euro Bölgesi, sorunlarını çözmek için daha fazla egemenlik paylaşımına gitmek zorunda. Bankalar birliği, ortak ekonomik politika, ortak bütçe politikaları, bunlar kaçınılmaz şeyler. Ama bunları yapabilmek için tabi Euro Bölgesi çapında demokrasinin gelişmesi lazım. Bunları tamamen teknokratik, bürokratik kararlar olarak yapmak bence büyük tepki görür'' ifadesini kullandı.
Gelecek yıllarda ya bu zorlukların süreceğini ve krizin devam edeceğini ya da Euro Bölgesi'ne dahil ülkelerin daha çok birleşmeye yönelik ciddi adımları atacaklarını belirten Derviş, ''Sanıyorum iki grup olacak AB'de. Biri ortak para alanı içinde olanlar biri de bu ikinci grup, daha az önemli ya da daha az dinlenen bir grup olarak algılanmamalı ama birtakım ülkeler, başında tabii İngiltere gelecek, bu ortak para birimini paylaşmak istemeyecekler, istememeye devam edecekler. İsveç de bunlardan bir tanesi. Norveç de tam üye değil ama tam üye gibi, Norveç'i de bu gruba katabiliriz'' diye konuştu.
''Türkiye yeni bir Avrupa ile müzakere halinde''
Kemal Derviş, Euro Bölgesi'nden çıkış olacağını düşünmediğini de bildirerek, henüz Euro Bölgesi'nde olmayan ve olma yolunda ilerleyenler arasında bu adımı atmayacak olanların bulunabileceğini söyledi.
Türkiye'nin yeniden yapılanan bir Avrupa ile müzakere içinde olduğunu kaydeden Derviş, ''Eski Avrupa ile müzakere ediyoruz gibi olmamalı. Şu anda geçerli olan Avrupa kanununa göre müzakere edenler eninde sonunda euroyu para olarak kabul edeceklerini taahhüt etmek durumundalar. Bence bunun değişmesi lazım'' dedi.
Türkiye'nin yeni yapılanan Avrupa'da İngiltere, İsveç, Norveç grubunda olma ihtimalinin belirdiğini, bunun gerçekleşebilecek bir ihtimal olduğunu dile getiren Derviş, ''Bizim olabilir bir şeye inanmamız lazım. Yani herkesin 'zaten olmayacak' dediği bir projeye destek olmak ya da gençliğin bu konuda heyecanlanmasını beklemek bence doğru değil. Benim tahminim, isteğim demiyorum o ayrı bir şey ama benim tahminim Türkiye euro alanına girmek istemeyecektir, o ölçüde egemenlik paylaşımını kabul etmeyecektir'' diye konuştu.
Tam üyeliğe alternatif, özel bir statüden bahsetmediğini vurgulayan Derviş, ''Bugün İngiltere nasıl tam üyeyse Türkiye de ileride o biçimde bir tam üye olabilir. İşte bu proje gerçekleşebilir bir proje gibi görünüyor'' ifadesini kullandı.
Derviş, bu şekilde ikili yapıdaki bir Avrupa'ya tam üye olmanın mümkün olduğunu dile getirerek, mümkün olduğu için Türkiye'de yeni bir heyecan yaratabileceğini söyledi.
Fiilen zaten böyle ikili bir yapının mevcut olduğunu bildiren Derviş, ''Bu gerçeği görüp ona göre yapılanıp hareket etmek gerekiyor'' dedi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SAMİMİYET0126 Şubat 2013 09:07

    NEDEN AVRUPAYI İSTEYELİM: AB artık yaşlı ve aile yapısı bozulmuş bir Ülkeler topluluğudur. SÖMÜRGE döneminde çok geniş sosyal haklarla yaşayan AB HALKI artık ekonomik krizleri kaldıramıyor. AB'de İNTİHARLAR VE yurtdışına göçler çok üst düzeyde. Onlar Bizim ülkemize hayran hayran bakıyorlar. Hatta birçok ülkede TÜRKİYE'nin AB üyeliğinin kaçırılmayacak fırsat olduğu açıkça belirtiliyor.

  • SAMİMİYET0126 Şubat 2013 08:40

    NEDEN AVRUPAYI İSTEYELİM: AB artık işsizler ve yoksullar ülkesi oldu. AB ülkeleri ekonomisi bırakın büyümeyü artık küçülüyor. AB ve BM'nin sözüm ona 11.DÜNYA SAVAŞI GALİBİ ülkeleri artık sömürgelerini birer birer kaybediyor. Sanayi bunları tekelinden çıkıyor. Sanayide lider olmak isteyen çok sayıda ülke ve şirketler oluştu. bunların birtaneside TÜRKİYE DEVLETİ VE TÜRK Şirketleri. başta ASELSAN-TUSAŞ-TÜBİTAK VB. Devlet ve Özel şirketlerin ULUSLARARASI FUARLARDA ürettiklerini görünce göğsüm kabarıyordu. Sözüm ona 10 yıl öncesi YASAMA YÜRÜTME organlarındakilerin nekadar gaflet ve dalalet içinde kendilerini DONKİŞOT olarak gös