Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji mücadelesinde Akdeniz’de sular iyice ısınırken Ankara haklarını korumak için Kıbrıs açıklarına sondaj gemilerini yolladı. Türkiye bir yandan da tartışmalara rağmen nükleer enerjiden yararlanmak için çalışmalara hız verdi. Peki, Türkiye enerjide ithalata ne kadar bağımlı?
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ülkelerin 2017 yılı enerji ithalatı bağımlılığı verilerini açıkladı. Buna göre enerjide ithalata en fazla bağımlı ülke yüzde 103 ile Malta. Bu ülkeyi yüzde 96 ile Kıbrıs, yüzde 95 ile Lüksemburg ve yüzde 80 ile Portekiz takip ediyor. Beşinci sırada yüzde 77 ile Türkiye geliyor. Türkiye’yi İtalya (yüzde 77), Litvanya (yüzde 76), Belçika (yüzde 75) ve İspanya (yüzde 74) izliyor.
AB ortalaması yüzde 55
28 AB ülkesinin enerji ithalatı bağımlılığı ise yüzde 55 oldu. Fransa yüzde 49, İngiltere yüzde 35 ve İsveç yüzde 27 ile bu ortalamanın altında yer alıyor.
Bağımlı olmayan tek ülke Norveç: Yüzde -597
39 Avrupa ülkesi içinde enerjide ithalata bağımlılığı olmayan tek ülke Norveç oldu. İskandinav ülkesinin bağımlılık oranı yüzde -597. Bu da Norveç’in büyük bir enerji ihracatçısı olduğu anlamına geliyor.
Bağımlılık hesaplamasında petrol, doğal gaz, kömür, LNG gibi enerji kalemleri yer alıyor.
Türkiye’nin bağımlılığı artıyor
Türkiye’nin enerjide ithalata bağımlılığı son yıllarda artış eğiliminde. 2007’de yüzde 74,1 olan bağımlılık oranı 2017’de yüzde 77,2’ye çıktı. Bu da son 10 yılda yüzde 4,1 artış anlamına geliyor. Son 10 senede bağımlılık oranının en düşük olduğu sene ise yüzde 70,4 ile 2009 oldu. Buna göre son 8 senede bağımlılık oranı yüzde 9,7 yükseldi.
Petrol ürünlerinde bağımlılık tüm ülkelerde çok yüksek
Sadece petrol ve petrol ürünlerinde ithalata bağımlılık oranına bakıldığında ise neredeyse tüm ülkelerde yüzdenin oldukça yüksek olduğu görülüyor. 28 AB ülkesinin ortalaması yüzde 87. Türkiye’nin bağımlığı ise 96. Bu alanda ithalata ihtiyaç duymayan iki ülke var: Norveç (yüzde -676) ve Danimarka (yüzde -4).
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.