Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
UEFA, 2016 yılı verilerine göre Türkiye'nin Avrupa futbolunda net borç miktarı en yüksek üçüncü ülke olduğunu ve ilk 20'de üç Türk takımının yer aldığını duyurdu.
UEFA'nın yayımladığı 2016 yılı bütçe raporunda, Avrupa futbolundaki takımlar ve ülkelerin; gelirleri, giderleri, borçları, forma satışları, kulüp yatırımları ve sponsorları doğrultusunda ekonomik durumları yer aldı.
Rapora göre, Avrupa'da 2016 yılında birçok kulübün net borç miktarı düşüş gösterirken Türkiye'de ise yüzde 3 artışla toplam 683 milyon avroya çıktı. Türkiye, Avrupa futbolunda net borç miktarı en yüksek üçüncü ülke durumunda yer aldı.
İngiltere'de net kulüp borçları 2016 yılında yüzde 10 düşüş ile toplam gelirlerin içinde yüzde 31 oranında kalırken, Türkiye'de yaşanan artış sonrasında net borç oranı, toplam gelirlerin yüzde 93'ünü oluşturdu.
En borçlu Türk kulübü Galatasaray
Avrupa'da 2016 yılı itibarıyla en fazla borcu olan ilk 20 kulüp içinde 3 Türk takımı yer aldı. Galatasaray 203 milyon avro ile 11'inci, Fenerbahçe 150 milyon avro ile 17'nci, Beşiktaş ise 142 milyon avro ile 18'inci sıradan listeye girdi.
Galatasaray, Avrupa kulüplerinin faaliyet karları sıralamasında ise yüzde 19 artışla 30 milyon avroya çıkarak listede 18. sırada yer aldı.
Finansal Fair Play borcu azalttı
Raporda, Finansal Fair Play kurallarının devreye girmesinin ardından Avrupa kulüplerinin borç oranında önemli oranda düşüş yaşandığı da görüldü.
Avrupa'da kulüp borçları, Finansal Fair Play kurallarının devreye girdiği 2011 yılından önce gelirlerin yüzde 65'ini oluştururken, bu oran 2015'te yüzde 40'a, 2016 ise yüzde 35 seviyesine geriledi.
Rapora göre, Avrupa'da kulüplerin stat, antrenman sahası ve sabit yatırımlara ödediği toplam miktar ilk kez 1 milyar avronun üzerine çıktı.
Türkiye, en pahalı forma satışında 15'inci
Süper Lig takımları, satışa çıkarılan forma fiyatlarının yüksekliği sıralamasında ortalama 51 avro ile 15'inci sırada yer aldı. Türkiye'de formasını en pahalıya satan takım 75 avro ile Galatasaray olurken, en ucuz fiyatlı formalar ise 25 avro ile Bursaspor ve Göztepe tarafından satıldı.
Avrupa'da 2017 yaz döneminde transfer harcamaları 5,6 milyar avroya çıktı. Türk takımları 95 milyon avro transfer harcaması yaparken, transferlerden ise 80 milyon avro gelir elde etti.
Türkiye, gelirlerde 6. sırada
Avrupa futbolunda en çok gelir elde eden ülkeler sıralamasında ise Türkiye, 734 milyon avro ile 6'ncı sıranın sahibi oldu.
Avrupa'da en fazla gelire sahip 30 kulübün yer aldığı sıralamada ise Galatasaray 159 milyon avro ile 27'nci, Fenerbahçe ise 149 milyon avro ile 29. sırada yer aldı.
Avrupa'da televizyon yayın gelirleri sıralamasında İngiltere, 2,2 milyar avro ile ilk sırada yer alırken, Türkiye ise 286 milyon avro ile yine 6'ncı oldu. Türkiye'de kulüplerin tüm gelirleri içinde televizyon yayın gelirlerinin oranı, yüzde 39'u buldu.
UEFA organizasyonlarından aldıkları gelirlere göre Türk takımları 70 milyon avro ile 7. sıranın sahibi oldu. Bu alanda Galatasaray, 34 milyon avro ile ilk 20 kulüp listesine 19'uncu sıradan giren Türkiye'den tek takım oldu.
Avrupa'da sponsor ve ticari gelirler sıralamasında da Türkiye, yüzde 27 artışla 242 milyon avro ile 7. sırada yer aldı. Türkiye'de kulüplerin sponsor ve ticari gelirleri, toplam gelirlerin yüzde 33'lük kısmını oluşturdu.
İnternet sayfası en çok tıklanan Fenerbahçe
Avrupa futbolunda 22 kulübün resmi internet sayfası, aylık 1 milyondan fazla ziyaretçi aldı.
Real Madrid 8,5 milyon ziyaretçi ile ilk sırada yer alırken, Fenerbahçe 2,74 milyon ile 9'uncu, Galatasaray ise 1,15 milyon ile 19'uncu sıradan listeye girdi. Yabancı ziyaretçi oranlarında ise Barcelona, yüzde 91 ile ilk sıranın sahibi oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.