Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2021 yılı Türkiye ihracatının rekorlara imza attığı bir yıl oldu. Kovid-19 etkilerinden dolayı dünya ticaretinin zor dönemler geçirdiği 2020 yılında Türkiye'nin dış ticareti de olumsuz etkilenmişti.
Salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte ekonomilerin tekrar açılması ve dünya ticaretini canlanmasıyla 2021 yılı Türkiye'nin ihracatta adeta tarih yazdığı bir dönem oldu.
Rekorlara imza atıldı
Türkiye, bu dönemde sektör ve ülkelere gerçekleştirdiği dış satımda rekorlara imza attı.
Gerçekleştirilen ihracatta önde gelen ülkeler arasında yer alan ABD de Türkiye'nin dış satımında tarihi zirvelere ulaştığı pazarlar arasında konumlandı. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Türk ürünlerine olan talebi dikkatleri çeken başka bir nokta oldu.
ABD Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacmi geçen yıl 28 milyar dolara dayanarak rekor seviyeye ulaştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmindeki artış yüzde 30'u aştı.
ABD böylece 2021’de Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldi.
Türkiye'den ABD'ye dış ticaret fazlası
İkili ticaret hacminin yaklaşık 16 milyar dolarını Türkiye'nin ABD'ye ihracatı oluştururken, yaklaşık 12 milyar dolarını da ABD'nin Türkiye'ye yaptığı dış satım oluşturdu. Verilere göre, Türkiye, ABD'ye 4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.
Türkiye'nin ABD'ye ihracatı geçen yıl 2020 yılına göre yüzde 44,6 artarken, ABD'nin Türkiye dış satımı da yüzde 19,1 artış kaydetti. Türkiye ve ABD arasında böylece geçen yıl "kazan-kazan" temelli bir ticaret gerçekleşti.
Türkiye'nin ABD'ye dış satımı geçen yıl ekim ayında 1 milyar 459,9 milyon dolarla aylık bazda rekor seviyeye ulaşmıştı. ABD'nin Türkiye'ye ihracatı ise aralık ayında 1 milyar 532,8 milyon dolarla tarihi zirveyi görmüştü.
2022'ye hız kesilmeden girildi
Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 2022'ye de hız kesmeden girdi. Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaret yılın ilk ayında da aynı şekilde devam etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında ABD 1 milyar 91 milyon 247 bin dolarla Türkiye'nin en fazla dış satım yaptığı ikinci ülke oldu. ABD böylece geçen ay Türkiye'nin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiği Almanya'yla birlikte iki ülkeden biri oldu.
ABD aynı zamanda geçen ay Türkiye'nin dış satımını değer bazında en fazla artırdığı ülke olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin ABD'ye ihracatı ise ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 281 milyon 976 bin dolar tutarında artış kaydetti.
Çin'den ABD'ye ticaret barışı çağrısı
Türkiye'nin ABD'ye gıda ihracatı yüzde 76 arttı
Cari işlemler açığı beklentilerden iyi geldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.