<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye 80 milyar euroluk fona katıldı----

Türkiye 80 milyar euroluk fona katıldı

Türkiye 80 milyar euroluk fona katıldı
08 Haziran 2014 - 07:45 www.finansingundemi.com

Türkiye, Avrupa Birliği’nin kurduğu dünyanın en büyük araştırma ve inovasyon destek programına katıldı

80 milyar Euro’luk bütçesiyle dünyanın en büyük araştırma ve inovasyon destek programı olan “Horizon 2020”de Türkiye’de yerini aldı. Avrupa Komisyonu Araştırma ve İnovasyon’dan sorumlu Genel Müdürü Robert-Jan Smits, Türkiye’nin 2023’e kadar dünyanın en rekabetçi ekonomilerden biri olma hedefini gerçekleştirmesi için inovasyona yatırım yapmasının şart olduğunu söyledi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manserverisi de Türkiye’nin programa katılmasının “tesadüf” olmadığını iki ülkenin zorlukları aşmak için birlikte çalışmasının kanıtı olduğunu söyledi. 

ÇÖZÜM ARAYACAKLAR

Smits, gelecekte Avrupa Birliği’nin bütçesinin daralırken sadece bilim ve inovasyona ayrılan fonların artacağını belirtti. Bunun da kıtada gelişme ve istihdam yaratmak için bu alanlara ne kadar önem verildiğinin de politik bir işareti olduğunu belirten Smits, şöyle konuştu: “Program bilimle, inovasyonu birleştirerek sonuçlarını hızlı bir şekilde ekonomiyi etkileyecek şekilde oluşturuldu. Geçmişte bilim ve inovasyonu ayrı ayrı destekleyen programlar vardı. Bu yeni modelle bilim ve inovasyonun sonuçlarını daha hızlı elde edebileceğiz. Öncelikle sorunların ne olduğunu belirleyen ve bunlara çözüm getirilen bir yaklaşım benimsedik. Avrupa’nın yaşlanan nüfusu, enerji ve siber güvenlik, sürdürülebilir ulaşım gibi sorunlara çözümler arayacak fon verilecek desteği de ülkelere göre değil, başvuran projelerin ne kadar iyi olduğuna göre belirleyecek.”

İNOVASYONA YATIRIM ŞART

Türkiye’nin 2023’te en rekabetçi 10 ülke arasında yer alma hedefini bildiğini söyleyen Robert-Jan Smits, bunu başarmanın yolunun da “kesinlikle bilim ve inovasyona yatırım yapmak” olduğunun altını çizdi. Fondan sağlanacak parasal kaynaktan daha da önemli olarak Türkiye’deki araştırmacılarının dünyanın en iyileriyle birlikte çalışma fırsatı yakalamaları olduğunu da ekledi. Smits, “Türkiye şu anda milli gelirinin yüzde 0,8’ini bilimsel araştırmalara harcarken, hedefi en iyiler arasında olmak olan bir ülke için bu alana yatırım yapmalısınız. Örneğin, Çin’in bilim ve inovasyon için yatırımları yılda ortalama yüzde 22 artıyor ve şu anda milli gelirinin neredeyse yüzde 3’ünü bu alanlarda kullanıyor. Dünyanın önde gelen rekabetçi ekonomilerinden olmak için, üniversitelerinizde de modernizasyona gidilmesi gerekiyor. Üniversiteler yaratıcılığa olanak sağlayan otonom kurumlar olmalıdır. Türkiye üniversitelerinin de daha fazla rekabete maruz kalması, daha çok fonlamaya erişimi, maaşların ödül üstüne olması, kalite ve başarı ölçümünü uygulaması gerekmektedir. AB ve kıta üniversiteleriyle ortaklık bunları sağlamanın en önemli yolu” dedi.

Avrupa ve Türkiye birbirine bağlı

Avrupa Birliği, Türkiye Delegasyonu Başı Büyükelçi, Srefano Manservisi ise son dönemde Türkiye’nin birliğe girme konusunda yaşanan tartışmalara gönderme yaparak, iki ülkenin derin bir bağ ile bağlı olduğunu belirtti. “Bazen Avrupa ve Türkiye’nin farklı yollar seçtiğine dair tartışmalar yaşanıyor. Bu program da kanıtlıyor ki biz derin bir bağ ile bağlıyız” diyen Manservisi, iki ülkenin birlikte daha güçlü olacağını şu sözlerle anlattı: “Hem ekonomik açıdan bağlıyız hem de yüzleşmek zorunda kaldığımız zorluklar açısından bağlıyız. Inovasyon daha fazla rekabet anlamına geliyor. Ekonomik açıdan baktığınızda birlikte daha güçlü oluruz ya da tek başımıza problemlerle karşılaşırız. Horizon 2020’de gösteriyor ki birlikte iş yapmak durumundayız. Türkiye’nin bu programa katılması tesadüf değil. Daha fazla şeyi birlikte yapmamız gerektiğinin bir kanıtı.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)