Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Turkcell’in ana ortaklarından TeliaSonera, Cenevre’deki Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tahkim mahkemesinde kazandığı dava kararını, ABD’deki Güney New York Federal Bölge Mahkemesi’nde tasdik ettirmeyi başardı. ABD Federal Mahkemesi, “Çukurova, Turkcell’i Sonera’ya devretmeli” dedi.
İsviçre’nin Cenevre şehrinde açılan tahkim davasında hakem heyeti, Çukurova’nın tüm Turkcell Holding hisselerini 3.1 dolar karşılığında Teliasonera’ya devretmesine karar vermiş, ancak Turkcell bunu yerine gitirmemişti.
TeliaSonera, bir manevra daha yaptı ve New York Federal Mahkemesi’ne başvurarak Turkcell Holding hisselerinin kendine devrine yönelik kararı ABD’de de tasdik ettirmeyi başardı. Turkcell hisselerinin aynı zamanda New York borsasında işlem görüyor olması karara ayrı bir önem katıyor.
“SÖZLEŞMENİZDE VAR”
ABD’li yargıç Denise Cote tarafından alınan 21 Eylül 2012 tarihli kararın metninde; tarafların 2005’te imzaladıkları “Sözleşme Mektubu”nda, bir anlaşmazlık durumunda tarafsız hakem mahkemesine gidecekleri yönünde anlaştıklarını, ayrıca Çukurova’nın itirazına rağmen New York mahkemelerinin bu konuda karar verebilecek konumda olduğu belirtildi.
“ICC’NİN KARARI DOĞRU”
Tarafların imzaladıkları “sözleşme mektubu” gereği, anlaşmada çıkabilecek herhangi bir pürüz ve engel durumunda İsviçre’nin Cenevre şehrindeki ICC’e başvuracaklarını, hatta burada alınan kararın nihai olacağı ve başka bir mahkemeye başvurulmayacağı, ancak kararın infaz edilebileceği bir mahkemeye başvurulabileceğini belirten yargıç Denise Cote, ICC’nin verdiği kararların doğru olduğunu belirterek, TeliaSonera’nın lehine karar verdi.
İŞ BAĞLANTILARI KARARDA
TeliaSonera’nın ICC’nin kararını New York mahkemesine taşımasını haklı gören yargıç Cote’nin gerekçeli kararında TeliaSonera’nın hazırlayıp mahkemeye sunduğu Çukurova’ya ait ABD’deki iş bağlantılarına da yer verildi. Yazılı kararda Çukurova’nın kendine ait bir TV kanalını satmak üzere New York’ta görevlendirdiği iki farklı “Girişim Sermayesi Fonu” ile sistematik iş ilişkisi kurduğu, Turkcell hisselerinin New York Borsası’nda işlem gördüğü, New York kuruluşu “Providence Equity Partners” ile ortak kurulan Digiturk ile Manhattan’da Park Avenue üzerindeki “Baytur İnşaat ve Taahhüt” ile “Equipment and Parts Export Inc.” isimli iki iştiraki bulunduğuna dikkat çekildi.
TAZMİNAT İTİRAZINA RET
Çukurova’nın bu firmaları Amerika’ya açılım kapıları olarak gördüğü belirtilirken, mahkeme bu ilişkilerin davanın ABD’de açılması için yeterli olduğunu, ayrıca Çukurova’nın ileride ABD’de yatırım yapması halinde TeliaSonera’nın “elde hazır karar” bulundurmasının haklı olduğunu kaydetti. Mahkeme, ayrıca Çukurova’nın “Sözleşme Mektubu”nda belirtilen maddelere göre ICC hakemlerinin yetkilerini aşarak tazminat ödeme kararı veremeyeceğine ilişkin itirazını da kabul etmedi.
Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.