Turkcell'de temettüler geliyor
Turkcell GMY'si Koray Öztürkler, şirketin bilançosu ve temettü dağıtımına ilişkin açıklamalarda bulundu
Bilanço dönemi tüm hızıyla devam ederken, bilançosu iyi gelen şirketlerden Turkcell GMY’si Koray Öztürkler BloombergHT ekranına konuk oldu. 2013’ün 3. çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 22, yıllık bazda yüzde 25 artışla 699 milyon net kar rakamı açıklayan Turkcell’de, aynı zamanda karlılığın nereden geldiği masaya yatırıldı.
Beklentilerden iyi marjlarla desteklenen güçlü sonuçlar
2013 hedef aralığının üst bandına yakın bulunan Turkcell adına iyi gelen marjları konuştuk. Öztürkler, “3.çeyrek tarihi çeyrek rekoru kırdı, gelirde yüzde8 büyüdük. AVFÖK'te büyüdük, yüzde 23'lük net kar büyümesi. Marjlarda iyileşme, finansal açıdan iyi bir çeyrekti, müşteri kazanımı iyiydi, 71 milyonda 35 milyon müşterimiz var. Uzun vadeli yatırımlarla karlı şirket sağlamak, operasyon yürütmek ve aynı zamanda müşteri memnuniyetini sağlamak mümkün. İlk 9 ayda 1 milyar TL yatırım yaptık. Turkcell’in şebeke kabiliyeti, 3G’de veri indirme hızı, kapsama alanı üzerine inşa ettik. 4. çeyrekte de iyi bir yatırımımız var, genelde bu gibi şeyler 4. çeyreğe yük olarak gelir, hem yatırım hem ileriye yönelik müşteri memnuniyeti önceliğimiz. Gelirde ve AVFÖK'te hedeflerin üst bandında sonuç elde edeceğiz. Gelişmekte olan ülkeler ve Avrupa'daki benzerlere baktığımızda eksi büyümeler görüyoruz. Yatırımcılarla görüştüğümüzde de böyle bir büyüme rakamının olmadığını belirttiler. O yüzden Türkiye sağlıklı bir pazar, çetin bir rekabet var” dedi.
Net finansal gelirlerindeki artışın kaynağı ve temettü
Bu çeyrekte 138 milyon TL net finansal gelir elde eden Turkcell’in bu nakdi ne zaman temettü dağıtma yönünde kullanabileceğini sorduk. Öztürkler “Satış pazarlama giderlerimizi iyi yönettik. Turkcell’in ciddi bir nakdi var, doları da var. Yaşadığımız devalüasyon bize az da olsa olumlu yansıdı. Tuttuğumuz borç oranlarından daha fazla nakdimiz var, hard currency olarak dolar ve euro bazında. Yüklü nakdi iyi değerlendiriyoruz. Nakdi değerlendirmenin bir yolu da temettü dağıtmak. 2010 yılından bu yana maalesef dağıtamadık. Gayet güzel çalışan, düzenli bir araya gelen bir genel kurulumuz var. 5 bağımsız, 2 de TeliaSonera'nın üyesi var. Çukurova ve Alfa'dan temsilci yok. Temettü genel kurula bağlı, ortaklar toplantısının yapılması lazım, hukuki bakımdan Mart 2014 en geç genel kurulun toplanma zamanı. Daha önce genel kurulu toplayamadık. Koşullar oluşursa ajandada olacaktır. Ortakların hukuki anlaşmazlığı toplantının sağlığı açısından önemli. Bu koşulları da dava süreçlerinin sonuna gelinmesi sebebiyle 1-2 ay içerisinde göreceğiz. 2014'ün ilk yarısı doğru bir tahmin, güzel bir hedef olur. Süreci yaşayıp sonuca gitmeleri lazım. Çukurova-Alfa arasında borç ödeme süreci ile ilgili bir takım gelişmeleri, hem mahkeme sonucunu ve borç finansmanının ödenip ödenmemesi netleşecek. Yatırımcıların gönlü rahat olsun. 2013 iyi geçiyor, sürdürülebilir ve karlılıkta artış ana hedefimiz“ ifadelerini kullandı.
Ara bağlantı ücretindeki düşüşün Turkcell’e etkisi
Son uygulamarın bilançoya etkisini sorduğumuzda Öztürkler “Ara bağlantı ücretleri bizi negatif etkiledi, sektördeki diğer oyunculara da olumsuz etkileri vardır. Operatörler arası ödediğimiz fiyatlar regülatif bir düzenlemeyle düştü. Direkt ses gelirlerine negatif yansıma oldu. Ses gelirleri büyümeye devam ederken bu dönem yüzde 3 düştü, değişiklik olmasa yüzde 3 büyüme olacaktı. Dünyada en düşük çağrı sonlandırma ücretleri Türkiye'de, muhtemelen fazla hızlı yaptık. Ses işimizi büyütmek için yeni çözümler arayacağız” yorumunda bulundu.
İştirakler ve devalüasyon etkisi
İştiraklerin konsolide gelirlere katkısı yıllık yüzde 36, çeyreksel artış, 2.9 milyon TL gelir kaydetti. Öztürklere göre “Yüzde 36'lık bölümün ana kısmını Turkcell Superonline, Ukraynalı Astelix sağlıyor. yüzde 27 Turkcell Superonline, yüzde 23 Ukraynalı Astelix büyüyor. Sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 32 FAVÖK'leriyle sağlıklı bilançoya sahip. Belarus'ta 'luk devalüasyon etkisi limitli oldu net kara yansıdı. Oradaki borç oranından dolayı oluştu. İleriye yönelik borçlanma ihtiyacımız, iyi bir satın alma fırsatı oluşursa o zaman nakit ve borç dengesi yakalayabiliriz. Tahvil çok gündemimizde olmaz, daha pahalı çünkü.”
“Türkiye sağlıklı bir pazar, çetin bir rekabet var”
Öztürkler müşteri profillerini detaylandırdığında “Üründe ve serviste farklılaşan, kaliteye önem veren bir müşteri kitlemiz var, sürümden kazanmaya devam ediyoruz, data kullanımı yüzde 39 büyümeye devam ediyor. Kişi başı megabyte kullanım 2009 yılında, 3G yokken, 10 seviyesindeydi, şimdi 540 olmuş. Bunu sağlamak için akıllı cihazlar, T40 lansmanı yaptık. Geçtiğimiz yıl akıllı cihazların satışı bilgisayarları geçmişti, bu yıl sadece tabletlerin satışı bilgisayarları geçti. Yeni platform akıllı cep bilgisayarları. Türkçe içerik, uygulamalar önemli konular, gelecekteki büyümeyi garanti altına almak adına. Yerli yazılımlar 3. çeyrekte önemliydi” vurgusunu yaptı.