Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
MV Holding Başkanı H.Murat Vargı, Turkcell ortakları arasında süregelen anlaşmazlığın, son gelişmelerle çok kritik seviyelere ulaştığını belirterek, yönetim kurulunun istifasını istedi.
Turkcell'in kurucusu ve fikir babası Murat Vargı, MV Holding web sitesinde yer alan açıklamasında Turkcell'in 7 yönetim kurulu üyesinin 3'ünün ana ortakların temsilcilerinden, 4 üyenin SPK tarafından seçilmiş bağımsız üyelerden oluşmasını talep etti.
Vargı, açıklamasında şunları kaydetti:
''Turkcell Yönetim Kurulu Üyeleri dikkatine; Sizlere Turkcell'in kurucularından ve borsadaki en büyük hissedarlarından biri olarak bu mektubu yazmaktayız. Turkcell'in ortakları arasında süregelen anlaşmazlık son gelişmelerle çok kritik seviyelere ulaşmıştır. 2011 yılı içerisinde yapılan genel kurul toplantıları, temettülerin dağıtımı, bilançonun onaylanması ve ortaklar arasındaki ihtilafın çözülmesi gibi temel amaçlarına ulaşamamış, daha ziyade ortakların kavga ettiği bir platforma dönüşmüştür.
Bu ihtilafın basına ve kamuoyuna yansıması, Turkcell hisse performansının aleyhine bir durum oluşturmuş ve piyasa değerinin 10 milyar doların altına düşmesine sebep olmuştur. Turkcell hissesi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi?yle karşılaştırınca yüzde 27, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Telekom Endeksi'yle karşılaştırınca yüzde 20 daha kötü performans göstermiştir. Açıkça görülmektedir ki, hisse performansı ve temettünün dağıtılmaması, büyük ortakların öncelikleri arasında yer almamaktadır. Onlar daha çok birbirlerinin hisselerini ele geçirmek amacıyla açtıkları bitmek bilmeyen davalarla kendilerini meşgul etmektedirler. Temettü dağıtımındaki belirsizlik ve hisse fiyatındaki sert düşüşler ile bu süreçte en büyük zararı biz küçük hissedarlar görmekteyiz.
Gittikçe kötüleşen bu durumun önüne geçilmesi için bazı yapısal değişimlerin elzem olduğuna inanıyoruz. İlk olarak Turkcell'in bilançosunda bulunan fazla nakit, borç-özkaynak oranında bir dengesizlik yaratmaktadır. Bu dengesizlik, özkaynak karlılığını aşağı çekmektedir. Bu oran, Turkcell'in daha yüksek temettü ödemesi, şirket satın alması ve kendi hisselerini geri almasıyla düzeltilebilir. İkinci yapılması gereken değişiklik, şirketi ortaklar arasındaki anlaşmazlıklardan korumak için yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısının artırılmasıdır. Turkcell'in yaklaşık üçte biri, borsada işlem görmektedir, dolayısıyla daha fazla bağımsız üyenin bulunduğu bir yönetim kurulu, şirketi daha iyi yansıtacaktır. Yönetim Kurulu, ortaklar arasındaki ihtilaf her ne kadar ciddi olursa olsun, rutin operasyonlarını sürdürebilecek konumda olmalıdır.
İnanıyoruz ki aralarındaki ihtilafı çözmekten aciz, temettü ödemesini kasten bloke eden, şirketin piyasa performansını önemsemeyen ve kamuoyuna hizmet eden eğitim burslarını durduran ortakları temsil eden bir yönetim kurulu, istifa etmeli ve yerlerini bağımsız üyelere bırakmalıdırlar.''
Açıklamasında Turkcell'in uyguladığı burs programıyla ilgili olarak eğitim fonlarının kesildiğini de ifade eden Vargı, kararın acilen iptal edilmesini istedi.
Bu arada, Murat Vargı'nın eğitim fonlarının kesilmesine ilişkin beyanına karşın Anadolu Ajansı'nın sorduğu soruya Turkcell'den şu açıklama yapıldı:
''Turkcell Yönetim Kurulu eğitim bursları ile ilgili daha önce sunulan çalışmanın ek bilgilerle geliştirilerek yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdı. Turkcell sosyal sorumluluklarının bilincinde bir şirket olarak eğitim alanındaki sosyal sorumluluk projelerine 10 yılı aşkın bir süredir destek vermekte. Türkiye?de Kurumsal Sosyal Sorumluluk dendiğinde akla gelen ilk şirket olan Turkcell eğitime önemli ölçüde katkı sağlamakta. Turkcell Yönetim kurulu tarafından her yıl rutin olarak onaylanan eğitim projeleri bütçesi ilk yapılacak Yönetim Kurulu toplantısının gündeminde yer almaktadır.'' AA
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.