Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'daki doğalgaz rezervlerini Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıran TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı aracılığıyla 5 yılda toplam 104,1 milyar metreküp gaz taşındı.
TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden 1 Ocak 2020-31 Aralık 2024 döneminde yaklaşık Türkiye'ye 44,4 milyar metreküp ve Avrupa'ya 59,8 milyar metreküp gaz akışı sağlandı. Böylece, söz konusu dönemde boru hattı üzerinden toplam 104,1 milyar metreküp gaz Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırıldı.
Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz sağlayan Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa boru hatlarının kullanıma kapatılması ve Ukrayna'dan gaz sevkiyatının durdurulması sonrası Avrupa'ya gaz iletebilecek tek geçiş güzergahı olarak TürkAkım'ın önemi giderek artıyor.
Uzmanlar, son dönemde yaşanan gelişmeler sonrası Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamada TürkAkım'ın kapasitesinin yeterliliğini ve hattın kapasitesinin artırılması ihtimalini tartışıyor.
TürkAkım projesinin teknik özellikleri
İlk olarak Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında duyurulan proje için imzalar, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 2016'da atılmıştı.
Rusya'nın Anapa şehrinden Türkiye'nin Trakya kıyısındaki Kıyıköy'e uzanan 930'ar kilometre uzunluğundaki iki deniz hattıyla 142 ve 70 kilometre uzunluğunda iki ayrı kara hattından oluşan TürkAkım, 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirilmişti.
Hattın resmi açılışı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 8 Ocak 2020'de yapılmıştı.
İki hattının her birinde 15,75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31,50 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip TürkAkım'ın ilk hattı Türkiye'ye gaz akışı sağlıyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Gazprom'un eşit ortaklığında kurulan TürkAkım Gaz Taşıma AŞ tarafından yapılan ve Kıyıköy'den Bulgaristan'a kadar uzanan 142 kilometre 48 inçlik ikinci hat üzerinden ise Avrupa'ya gaz aktarılıyor.
Gazprom'un alt şirketi Gazprom Export'tan 6 Ocak 2022'de yapılan yazılı açıklamada, Gazprom Export ile BOTAŞ arasında TürkAkım boru hattı üzerinden taşınmak üzere 4 yıl vadeli doğalgaz alım sözleşmesi imzalandığı bildirilmişti.
Çin altın alımına devam ediyor
Birleşik Krallık'ta konut fiyatları yükseldi
İsviçre'de enflasyon düşüşünü sürdürdü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.