Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul’da pazartesi günü Erdoğan ile Putin’in katıldığı törenle bir kez daha dünyanın vitrinine çıkan Türk Akımı doğalgaz boru hattı ile ilgili çok önmeli bir gelişme yaşandı. İlk hattından Türkiye’ye gaz taşınacak boru hattının, Avrupa’ya uzanacak olan kritik ikinci hattının merakla beklenen güzergahının belli olduğu bildirildi. Buna göre boru hattı Türkiye üzerinden Yunanistan’a değili Bulgaristan’a girecek.
Kommersant gazetesinin kendi kaynaklarına dayanarak manşetinden duyurduğu habere göre, 2. hat Bulgaristan-Sırbistan-Macaristan ve Slovakya üzerinden Doğu Avrupa’ya girecek. Bu ülkelerin tamamının, AB içimde Rusya ile “dostuk ve işbirliği yanlısı” kampa dahil ülkeler olduğu ve yaptırımların da kaldırılmasından yana tavrı aldıkları yorumu yapılıyor. Slovakya’dan sonra boru hattının teorik olarak Avusturya’ya kadar ilerlemesi mümkün.
Projede ikinci alternatif olan Yunanistan-Balkanlar-Güney İtalya güzergahından vazgeçildiği söyleniyor. Rusya son dönemde Yunanistan'la, kiliseler arası anlaşmazlıkla alevlenen politik sorunlar da yaşamaya başlamıştı.
Borular sipariş edildi
Gazprom’un projede bu ülkelerde kullanılacak nitelikte yeni boruların siparişine başladığı bildirildi.
Projenin Avrupa ayağının 2020’da başlaması planlanıyor. Macaristan’a 2020de, Macaristan’a 2021’de ulaşılması hedefte. Rusya’nın böylece eski hatlarla Ukrayna üzerinden Avrupa’ya ve Türkiye’ye gaz sevkiyatını 2022’de tamamen durdurması öngörülüyor.
Uzmanlar 2. hat için öngörülen projenin, 2014’te ABD’nin Bulgaristan başta olmak üzere bazı AB ülkelerine yaptığı baskı yüzünden rafa kaldırılan “Güney Akım” boru hattı projesinin güzergahı olduğuna dikkati çekiyor. O projede boru hattı Karadeniz’in altından, doğrudan Bulgaristan topraklarına giriyordu. Şimdi Türk Akımı projesi Türkiye topraklarından başlayıp Avrupa’ya ilerleyecek.
Türk Akımı’nın teorik olarak şu an AB yasalarıyla uyumlu olduğu, ama pratikte ABD’nin siyasi baskı ve engellemeleri ile uğraşmaya devam edeceği bildiriliyor.
Türk Akımı projesinde döşenecek paralel iki ayrı doğalgaz boru hattı ile Rus doğalgazının Ukrayna bypass edilerek Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınması hedefleniyor. Projenin inşaatına 2015 yılında başlanması öngörülüyordu. Ancak Türkiye’nin Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı ile iki ülke arasında patlak veren diplomatik kriz, projenin ertelenmesine yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara-Moskova ilişkilerinde normalleşme sürecine geçilmesinin ardından Rus liderin Ekim 2016'da Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette Türk Akımı projesine imza atmışlardı. Projenin ilk kısmın, şu an Türkye'nin Özal döneminden beri SSCB ve Rusya'dan gaz aldığı Ukrayna güzergahlı hattın yerini alacak. İkinci kısmı ise Türk toprakları transit kullanılarak Avrupa'ya gaz satılacak. İlk kısmında bir sorun bulunmuyor ve hızla ilerliyor. Ancak ikinci kısım halen "proje" aşamasında.(Turkrus)
BİZİM MENFAATİMİZ VARMI BU İŞTEN
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.