Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yaklaşık 5 ay önce çıkan bir albümde yer alan Xiaozhang’in seslendirdiği parça Çin’de en popüler şarkılar arasına girdi. Çin’deki sosyal platformlardan milyonlarca kez paylaşılan şarkının nakaratında sevgiliye hitaben ‘Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum’ sözleri geçiyor. Çin’de bu yıl Türkiye turizm yılı ve parça inanılmaz bir tanıtım fırsatı yaratmış durumda.
"Sana bir link gönderdim. Çin’deyim. Nereye gitsem bu parça çalıyor. Bu parçanın bir sırrı var. Dinle yazışalım.” Arkadaşımın gizemli mesajla birlikte gönderdiği linke tıkladım, parçayı dinlemeye başladım. Modern bir pop parçası. Ritmi sözleri belli ki çok hoş. Ama açık söyleyeyim birkaç yerde geçen ‘lady’ dışında çok da bir şey anlamadım. Sordum, neydi acaba bu parçanın sırrı. Çin’den bana yazan arkadaşlarım Nezih ve Altay ile Türkiye’de yaşayan Yeditepe Konfüçyus Enstitüsü’nden Weili Li sayesinde sır perdesi ortadan kalktı, Türkiye’yi yakından ilgilendiren süper bir hikâye ortaya çıktı. Gelin Wili sayesinde öğrendiğim detayları paylaşayım önce.
Çince şarkının söz yazarı ve bestecisi He ZHU. Şarkıyı seslendiren ise Xiaozhang. Aslında parça piyasaya geçen yılın ağustos adında çıkmış. İlk adı ‘Seni seyahate götürürüm’ olmuş. Ancak halk arasındaki adı ‘Seni Romantik Türkiye’ye götürürüm’e dönünce klip ve her yerde de adı ‘Seni Romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum’a dönüşmüş. Şimdi Youtube ve sosyal medyada da bu isimle anılıyor. Parça bugün Çin’in en popüler şarkılarından biri. Listeleri alt üst etmiş durumda. Sadece YouTube üzerinden yaklaşık 8 milyon kez dinlenmiş. Çinlilerin kendi platformlarında dinlenme ve indirilme oranın bunun kat kat üzerinde olduğuna eminim ancak Abu ve benzeri konularda Çin’den veri almak güç. Parça, Türkiye için milyonlarca dolar ödesek satın alamayacağımız bir tanıtım fırsatı yaratmış durumda.
BU FIRSATI KAÇIRMAYIN
Çinlilerin son günlerde dilinden düşürmediği, radyolarda mekanlarda sürekli çalan ve sevgiliye seslenen bu parçanın nakaratı aynen şöyle… ‘Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum. Sonra beraber Tokyo ve Paris’e geçeriz…’ Şarkının birden fazla klibi dönüyor. Ancak en popüleri bu nakarat sırasında fonda Kapadokya’nın bulunduğu klip.
Kitap, film veya şarkılarda geçen mekanlar, şehirler ve ülkeler için müthiş bir tanıtım fırsatı sunuyor. Örneğin; 90’lı yılların sonunda Christian Jacq’ın Mısır ile yazdığı kitap serileri bu ülkeye ilgiyi patlatmış Mısır’a turist akını başlamıştı. Bu yüzden romantik Çince şarkının nakaratında geçen ‘Seninle romantik Türkiye’ye gitmek…’ bölümüne bence sıkı sıkı sarılmalıyız. Üstelik bu yıl Çin’de Türkiye turizm yılı. İkisinin bir araya gelmesi ilahi tesadüf müdür bilmem ama başta Turizm Bakanlığı olmak üzere sektörde kim varsa bu slogana sarılmanın tam zamanıdır. Bu şarkının nakaratı eşliğinde Çinlileri ‘romantik Türkiye’ye’ davet eden tanıtım filmlerini Çin televizyonlarında, sosyal platformlarında şimdiden hayal ediyorum. Sadece Kapadokya değil, İzmir’in Kordonu’nu, İstanbul’un Boğaz’ını, Antalya’nın denizini, Bodrum’un neşesini, Edirne’nin Meriç’ini ve nicesini öyle bir pazarlamalıyız ki… Sadece Çin’de tanıtım yapmamız yetmez. Türkiye’ye romantizm için gelecek Çinliler için de öyle güzel programlar hazırlamalıyız ki giden onlarca yeni çiftin gelmesi için öve öve bitiremesin.3
İŞTE O ŞARKININ SÖZLERİ
SENİ ROMANTİK TÜRKİYE’YE GÖTÜRMEK İSTİYORUM
Bugünkü makyajın ile büyülendim
Oh bebeğim
Kapıdan çıkmadan yeni ruh haline geç
Oh bebeğim
Azıcık inatçısın
Açık havadaki bulut gibi
Uzun saçlı deneyimsiz mucize gibisin
Zengin yüz mimiklerinle büyülendim
Seninle ilgili her şeyi merak ederim, sır gibiler
Emniyet kemerini bağla seni geziye götüreceğim
Rüzgâr ve yağmur içinden geçeceğiz
Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum
Sonra beraber Tokyo’ya ve Paris’e geçeriz
Gerçi Miami’yi ayrıca severim
Ve siyah insanlar bulunan Los Angeles’i
Sevgilim aslında o kadar şaşırma
Beraber şaşaalı Şangay ve Beijing’e de gideriz
Yunnan Dali’deki hatıraları hafızımıza kaydedelim
Hayat ancak böyle anlamlı olur
2017’DE 247 BİN ÇİNLİ GELDİ
ÇİN’den Türkiye’ye 2012 yılında 114 bin 582 turist geldi. Bir sonraki yıl ise gelen turist sayısı 138 bin 876 oldu. 2014’te ise bu sayı 199 bin 746’ya çıktı. 2015’te Çin’den gelen turist sayısında rekor kırıldı. 313 bin 704 Çinli turist Türkiye’ye geldi. 2016’da kayıp büyük oldu. Çin’den gelen turist sayısı 167 bin 570’e kadar gerildi. 2017’de ise söz konusu ülkeden gelen turist sayısı 247 bin 277’ye çıktı.
HEDEF 1 MİLYON ÇİNLİ TURİST
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da Çin’den gelen turist sayısının artması gerektiğini ifade etmiş hedefi ise 1 milyon Çinli turist olarak belirlemişti. Şu anki sayıların yeterli olmadığını söyleyen Bakan Kurtulmuş, “Çin’den gelen turist sayısının bir milyon olmasını istiyoruz. Özellikle Çin ve Türkiye turizm operatörleri arasındaki iş birliğinin artırılmasını istiyoruz. Türkiye’deki Konfüçyüs Enstitüsü ve Çin’deki Yunus Emre Enstitüsü iki ülke arasındaki hatları yakınlaştırma açısından iyi bir fırsat” ifadelerini kullanmıştı.
EN ÇOK ÇİNLİLER HARCIYOR
Geçen yıl 180 milyon Çinli seyahate çıktı. Dünyada her yıl seyahate çıkanların yüzde 23’ünü Çinli turistler oluşturuyor. Bu anlamda bakıldığında Türkiye’nin Çinli turist pazarından aldığı pay çok küçük kalıyor. Çinliler dünyada en çok para harcayan turistler konumunda. Çinlilerin geçen yıl harcadığı para 261 milyar dolar. Amerikalılar 122, Almanlar 81, İngilizler 64, Fransızlar 41 milyar dolar harcadı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.