BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk Ticaret Bankası'na en yüksek teklifi İGE verdi----

Türk Ticaret Bankası'na en yüksek teklifi İGE verdi

Türk Ticaret Bankası'na en yüksek teklifi İGE verdi
23 Mart 2023 - 10:25 www.finansgundem.com

Türkiye’nin milli sermayeli ilk özel bankası unvanını elinde bulunduran Türk Ticaret Bankası’nın satış ihalesinde en yüksek teklifi veren İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) bankanın yeni sahibi oldu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamaya göre, Resmi Gazete'de duyurularak yapılan Türk Ticaret Bankası'nın satış ihalesinde en yüksek teklif 455 milyon lirayla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birlikleri ve Türk Eximbank ile birlikte 20 kamu ve özel bankasının ortak olduğu İhracatı Geliştirme AŞ (İGE)'den geldi.

BDDK'nin 2001'de Türk Ticaret Bankası'nın lisansının kaldırılması ve tasfiye işlemlerinin yürütülmesi hususunda TMSF'yi yetkili kılarken, Fon tarafından yapılan ve 20 yılı bulan yoğun çalışmalar neticesinde banka tasfiyeden çıkarıldı, yeniden lisans almaya hak kazandı ve şeffaf ihaleyle satışı gerçekleşti.

Bankacılık yapma izni ve lisansı bulunan Türk Ticaret Bankası'nın muhammen satış bedeli, uluslararası bir bağımsız denetim şirketinin incelemeleri neticesinde 380 milyon TL olarak belirlendi. Bu bedelin içerisinde, bankanın gayrimenkullerinin toplam değerinin 19 milyon TL olduğu tespit edildi.

İhale Resmi Gazete'de ve TMSF'nin internet sitesinde ilan edilerek kamuoyuna duyuruldu, şartname alarak bilgi odasına giren her katılımcıya paylaşım yapıldı.

6 katılımcı teklif verdi

İhale, TMSF Fon Kurulu tarafından oluşturulan satış komisyonunca her aşaması tutanak altına alınarak, şeffaf ve rekabet ortamı oluşturularak gerçekleştirildi. Şartname alan katılımcı sayısı 13, teklif veren katılımcı sayısı 6 oldu.

İhaleye son teklif verme tarihi olan 20 Mart'ta itibarıyla 6 katılımcı tarafından teklif başvurusunda bulunulduğu görüldü. Satış komisyonu tarafından, ihale şartnamesi gereğince yapılan inceleme neticesinde, katılımcılardan 3'ünün şartname gereklerini/koşullarını sağladığı tespit edildi. Gerekli şartları taşımayanlar hakkında tutanak tutulduğu için ihaleye katılmaları mümkün olmadı.

Kapalı zarfların 21 Mart'ta katılımcıların huzurunda açılması ve akabinde açık artırma yapılması suretiyle neticelendirilen ihale süreci, 380 milyon TL olarak belirlenen muhammen bedelin üzerinde bir rakamla, 455 milyon TL ile sonuçlandı.

En yüksek teklifi İGE'nin verdiği ihale, BDDK ve Rekabet Kurumu onayları alındıktan sonra, TMSF Fon Kurulu'na sunularak sonuçlandırılacak.

Türk Ticaret Bankası'nı İGE AŞ satın aldı

TMSF şubat ayında ihale yoluyla satışa çıkardığı Türk Ticaret Bankası'nın yüzde 98,5 hissesini, verdiği 455 milyon TL’lik en yüksek bedelle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Eximbank, 61 ihracatçı birliği ve 20 bankanın ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme (İGE) AŞ aldı.

İGE AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’nin milli sermayeli ilk özel bankası unvanını elinde bulunduran Türk Ticaret Bankası’nın yeni sahibi belli oldu.

Bankacılık sektöründe 110 yıllık bir geçmişe sahip ve "ikinci adresiniz" sloganıyla zihinlerde yer eden Türk Ticaret Bankası el değiştirdi. TMSF’nin açtığı ihalede bankayı büyük kısmı ihracatçı birliklerine ait olan İGE AŞ 455 milyon TL’ye satın aldı. İhale sonucu gerekli resmi onayların alınmasının ardından kesinleşecek.

Bankanın satın alınmasıyla birlikte İGE’nin bir finans grubuna dönüşeceği ve ihracatın finansmanında yeni bir döneme geçileceği aktarılan açıklamada, "İhracata yönelik üretimin ve istihdamın artırılması sürecinde finansmana erişimin önemi tüm kesimlerce bilinmektedir. Türk Eximbank başta olmak üzere İGE’ye ortak 21 bankanın ihracatçıların finansmana erişimi için sunduğu destek son derece kıymetlidir. Teminat yetersizliği yaşayan firmalara sağladığı kefalet mekanizması ile ihracatı büyütmeyi hedefleyen İGE, ihracatçıyı desteklemek üzere ortağı olan bankalar üzerinden faaliyetlerini artırarak sürdürecektir." ifadeleri kullanıldı.

İhracatın finansmanı daha da güçlenecek

Açıklamada, Türk Ticaret Bankası'nın bu yeni dönemde ihracata ve ihracatçıya odaklı, uzmanlaşmış bir bankacılık faaliyeti yürütürken mevduat ve diğer dış kaynaklar yoluyla öz kaynaklarının gücünü katlayarak kullanması, kısa vadeli krediler kadar ihracatçıların uzun vadeli yatırım ihtiyaçlarına da cevap verebilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Aynı zamanda ihracatçının işletme sermayesi, nakit akışı, dış ticaret gibi tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayarak İGE’nin kaynaklarının ihracatın finansmanı için etkin ve verimli şekilde kullanılmasının öngörüldüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Rekabet Kurumu onayları alındıktan sonra, ihalenin TMSF Fon Kurulu’na sunularak sonuçlandırılmasının ardından Türk Ticaret Bankası’nın yeniden inşası sürecine geçilecektir. Hazırlanacak stratejik iş planı çerçevesinde Türk Ticaret Bankası’nın bir an önce ’ihracatçıların bankası’ olarak faaliyetine başlaması için azami gayret gösterilecektir. Bu çalışmalarda ihracatçılarımızın ve İGE’nin varlığı Türk Ticaret Bankası’nın başarısının en büyük güvencesi olacaktır."

8 bin ihracatçıya 30 milyar liralık kredi kefaleti

İhracatı Geliştirme AŞ’nin bir yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 8 bin ihracatçının 30 milyar TL’lik ihracat kredisine kefalet sağladığı belirtilen açıklamada, "İGE’nin bu katkısı kefaletler yoluyla aynı şekilde artarak devam edecek, Türk Ticaret Bankası’nın kuruluşu ile katlanarak büyüyecektir. Yeni dönemin ülkemize ve tüm ihracat ailesine hayırlı olmasını diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Türk Ticaret Bankası satışa çıkıyor

 

BDDK'dan Türk Ticaret Bankası'na faaliyet izni

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)