Türk markaları dünyaya açılıyor
Hızla büyüyen Türkiye perakende sektörü artık kabına sığmıyor
Irak’tan Amerika’ya, Çin’den Tanzanya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde Türk markaları kendi mağazalarını açıyor. Hazır giyimden mobilyaya kadar pek çok farklı alanda dünyaya açılan 33 Türk markasının halen yurtdışında 1100 mağazası var. Bu şirketler 2014’te 500 mağaza daha açacak. Perakendeciler, 2023’te 20 bin mağazayla tüm dünyaya 20 milyar dolarlık markalı ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Tam 26 yıl önce Türkiye’nin ilk AVM’si Galleria’nın kurulması, perakende sektörü için tarihi bir dönüm noktası sayılabilir. Ardından gelen yıllar içinde önce İstanbul ve sonra da Anadolu’da hızla yaygınlık kazanan AVM yatırımları, perakende sektörünün dev adımlarla büyümesinin öncüsü oldu. 10 yıl önce 2 bin 500 olan mağaza sayısı bugün 55 bine çıkmış durumda. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) 500 üyesinin toplam cirosu ise 33 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.Yurtiçinde önemli bir büyüklüğe ulaşan perakendeciler şimdi de yurtdışına açılıyor. Ekonomist dergisine konuşan BMD Başkanı Hüseyin Doğan, yurtdışında beş kıtada 3 bine yakın mağazaya ulaştıklarını söylüyor. Doğan, 2023’te 20 bin mağazayla tüm dünyaya 20 milyar dolarlık markalı ihracat gerçekleştireceklerini ifade ediyor.
SIRADA KİMLER VAR
Turquality kapsamında olan Paşabahçe yurtdışı için araştırmalarını sürdürürken, Vatan Bilgisayar 2015 yılında yurtdışına açılmayı düşünüyor. Bimeks de yurtdışına açılmak için görüşmeler yürütüyor. İngilizce konuşan Afrika ülkelerine sıcak baktıklarını ve bu bölgede iş yapan iş adamlarından teklifler aldıklarını söyleyen Bimeks Genel Müdürü Murat Akgiray, “Uluslararası muhasebe standartlarının uygulandığı, İngilizce’nin kullanıldığı bir ülke veya coğrafi bölgede, yerel bir ortak ile büyüme odaklı bir yapının, doğru strateji olduğunu düşünüyoruz” diyor. Perakende şirketleri Avrupa gibi geleneksel pazarların dışında kültürel ve fiziksel olarak yakınlığı olan Irak, Suudi Arabistan, Kazakistan, İran gibi ülkelerin yanı sıra potansiyeliyle dikkat çeken Rusya ve Uzakdoğu’da büyümeyi tercih ediyor. Her ülke farklı özellikleriyle şirketleri cezbediyor. Rusya, kalabalık ve tüketime yatkın nüfusuyla pek çok şirketi kendine çekiyor. Suudi Arabistan, Kuzey Irak ve Azerbaycan ise henüz çok fazla yabancı markanın bulunmadığı pazarlar olduğu için ilgi görüyor. Bu nedenle yeni markaların her zaman ilgi gördüğünü söyleyen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield Türkiye Genel Müdürü Toğrul Gönden, “Aynı zamanda bu pazarların her biri büyümekte ve zaman içerisinde daha organize perakende pazarlarına sahip oluyorlar. Bu özellikle Kuzey Irak için geçerli” diyor. “10 yılda 10 dünya markası yaratmak” vizyonu ile tasarlanan Turquality destek programı son dönemde yurtdışına açılmak isteyen firmalar açısından önemli bir itici güç oldu. Turquality Programı kapsamında farklı sektörlerden 91 firmanın 103 markasına destek veriliyor. Turquality’ye hazırlık olarak planlanan Marka Programı kapsamında ise 47 firmanın 50 markası destekleniyor.