BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk Lirası kayıpta kaçıncı sırada?----

Türk Lirası kayıpta kaçıncı sırada?

Türk Lirası kayıpta kaçıncı sırada?
30 Kasım 2016 - 08:47 www.finansgundem.com

ABD Başkanlık seçiminden zaferle çıkan Donald Trump sonucun belli olduğu günden bu yana para birimlerini savuruyor

ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kazanmasından bu yana en çok değer kaybeden para birimi yüzde 10.3 ile Meksika Pesosu olurken, aynı dönemde yüzde 8.57 eriyen Türk Lirası kayıpta ikinci oldu. Türk Lirası küresel krizin derinleştiği 15 Eylül 2008’den bu yana ise yüzde 63 kayıpla yine ikinci sırada

Dolar, Türk Lirası karşısında 3.42 TL ile tarihi zirvesine yakın seyrederken, hükümet dolara olan talebi azaltmak için önlemler alıyor. Bir yandan kamu ihalelerinin TL cinsinden teklif alıp sözleşme yapılması ile ilgili yönetmelik değişikliğine gidilirken, bir yandan da vatandaşa ‘Dolarını bozdur’ çağrısı yapılıyor. ABD’de Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Yani küresel anlamda yaşanan bu dalgalanmada sadece TL değer kaybetmiyor. Ancak daha önce yaşanan küresel dalgalanmalarda da olduğu gibi TL bu kez de en fazla kayıp yaşayan paralar arasında başı çekiyor. Öyle ki, Türk Lirası hem ABD seçimlerinden bu yana hem de Lehman Brothers’ın battığı ve küresel krizin derinleştiği 15 Eylül 2008 tarihinden bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden ikinci para birimi. ABD seçimlerinden bu yana en çok kaybeden para birimi ise yüzde 10.3 ile Trump’ın sınırına duvar öreceğini açıkladığı Meksika’nın para birimi peso oldu. Türk Lirası ise 7-29 Kasım arasındaki bu dönemde yüzde 8.57 ile en çok değer kaybeden ikinci para oldu. Yine Trump’ın Trans Pasifik Anlaşması’nı (TPP) iptal edeceği açıklamasından etkilenecek olan Japonya’nın para birimi yen ise söz konusu dönemde yüzde 7.47 ile en fazla değer kaybeden üçüncü para oldu. Küresel krizin derinleştiği 15 Eylül 2008’den bu yana para birimlerinin değer kaybına bakıldığında ise derin kriz yaşayan Arjantin’in parası peso yüzde 80.1 ile başı çekerken, Türk Lirası yüzde 63.1 değer kaybı ile yine en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün akşam saatlerinde attığı tweet ile gelişmekte olan ülke paralarındaki kayba dikkat çekti.

FİTCH: DARBE GİRİŞİMİ EKONOMİ ÜZERİNDE BASKI YARATMAYA DEVAM EDİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için 2016 yıl sonu ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 2.9’a düşürdü. Raporunda “Siyasi ortamın istikrara kavuşmasıyla 2017 yılında ekonomik büyümede ılımlı bir iyileşme bekliyoruz” diyen Fitch, 2017 ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.1 ve 2018 için ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3.5 olarak açıkladı. Fitch raporunda, “Sanayi üretimi, perakende satışlar ve işgücü verileri, temmuz ayındaki darbe girişimi ve hükümetin buna verdiği cevabın ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

KAMU, TL İLE TEKLİF ALIP SÖZLEŞME YAPACAK

Hükümet, dolardaki artışa karşı kamu sözleşmelerinin TL ile yapılması kararını alırken, bunun ilk adımı kamu ihaleleri alanında geldi. Kamu İhale Kurumu’nun ilgili 6 yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de yayınlandı.

2008 KRİZİNDEN BU YANA TL YÜZDE 63.1 DEĞER KAYBETTİ

MEKSİKA PESOSU TRUMP’TAN SONRA YÜZDE 10.3 DEĞER KAYBETTİ

 Habertürk/Sefer  Yüksel

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)