Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası ile gelişen piyasalar ilişkisinde 1999'dan beri bu kadar derin bir ayrışma yaşanmamıştı. Merkez Bankası, ABD'nin olası yaptırımları gibi temaların bu negatif korelasyonda etkili olduğu belirtiliyor.
Londra'daki TD Securities'de Gelişen Piyasalar Direktörü Cristian Maggio, gelişen piyasalarla Lira arasındaki ayrışmada iç ve dış faktörlerin etkili olduğunu, Lira'nın kendine has etkilerle bu performansının devam edeceğini belirtti. Uzman "Birkaç faktör bir araya geldiğinde Türkiye'nin dirençli bir ekonomi olduğu algısını zayıflatıyor" dedi.
Bloomberg verilerine göre MSCI Gelişen Piyasa Para Birimleri Endeksi ile Lira'nın 30 günlük korelasyonu 20 yılın en negatif seviyesinde.
Türk Lirası'nın bu çeyrekte MSCI Endeksi ile beta katsayısı eksi 0.173 oldu, bu, endeksteki % 1'lik bir artışın TL'de ufak bir düşüşüne işaret ediyor. Bu oran son 10 yılda 1.05'ti.
2016 - 2018 yıllarında Merkez Bankası'nın faiz artırımında yavaş adımlar atması ekonomide baskı yaratmış, kamunun, şirketlerin ve vatandaşın dolar talebi de TL üzerindeki baskıyı arttırmıştı.
Maggio jeopolitik gerilimler ve S400 alımına bağlı olarak politik tansiyonun artmasının Türkiye için spesifik risk oluşturduğunu ve para biriminin gelişen piyasalardan ayrıştığını belirtti.
Diğer gelişen ülke piyasaları bu dönemde küresel gelişmelerle hareket etti. ABD - Çin ticaret savaşı büyümeyi baskı altına alırken doların kalıcı olarak güçlenmesine katkıda bulundu. Merkez Bankaları'nın büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri etkisiz kalırken genişlemeci politikaların da sınırlarına ulaşıldı.
Geçen yılki türbülansın ardından Türk yetkililer kurdaki dalgalanmaya karşı likiditeyi sıkılaştırmak gibi bazı adımlar atmıştı. Lira Merkez Bankası'nın bu yıl son 3 toplantıdaki 1000 baz puanlık Faiz indirimine rağmen Haziran ayından beri dar bantta hareket ediyor.
MSCI EM Gelişen Piyasa Para Birimleri Endeksi bu sene % 1.3 artarken Türk Lirası % 9 civarında düştü. (BloombergHT)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.