Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası global piyasalarda değer kaybetmeye devam ediyor. Yeni yılda ise değerlenmesine pek de şans verilmiyor. Makro ekonomik veriler Türk Lirası'ndaki yükseliş umudunun önüne geçiyor. Dünya yazarı Serhat Gürleyen konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Trump zaferi sonrası en popüler yatırımcı tercihi olan ABD doları ‘AL’, devlet tahvili ‘SAT’ tavsiyesi kaybettirmeye başladı. Aralık ayında 103,8 seviyesine kadar yükselen DXY dolar endeksi yüzde 2’den fazla gerileyerek 102,2 seviyesine geriledi. Yüzde 2,60 seviyesini deneyen 10 yıllık ABD devlet tahvili faizleri yüzde 2,42 seviyesine gerileyerek en çok kazandıran yatırım araçlarından birisi oldu.
2016 yılının son çeyreğinde dolara karşı ciddi anlamda değer kaybeden Japon yeni, avro, Kore wonu, Polonya Zlotysi ve Norveç Kronu gibi para birimleri yeni yılda dolara karşı ciddi anlamda değer kazandı. Gelişmekte olan ülke borsaları sene başından beri yüzde 2 son bir ayda yüzde 4’ün üzerinde getiri sağladı. Türkiye varlıkları ise jeopolitik risk primindeki artış nedeniyle dünyadaki yükseliş dalgasının çok gerisinde kaldı.
Yatırımcıların çoğunluğunun satış yönünde pozisyon aldığı ve sürpriz şekilde iyi performans sağlayan yatırımlara finans jargonunda “pembe flamingo” deniyor. Bloomberg döviz piyasası yorumcusu Mark Cudmore “Türk lirası 2017’nin pembe flamingosu olabilir mi?” diye soruyor. Trump sonrası aşırı değer kaybeden bazı yatırım araçlarının kayıplarının önemli kısmını geri aldığını Türk lirasının da onlardan birisi olabileceğini söylüyor.
Elimizdeki veriler Türk lirasının kısa vadede değer kazanmaya başlayacağına yönelik bir işaret vermiyor. Geçmiş verinin incelenmesi, gelişmekte olan para birimlerinin değer kazanması için makro beklentilerde bir iyileşme - “ödemeler dengesinin iyileşmesi”, “enflasyonun gerilemesi” “reel faizlerin yükselmesi” gibi – gerektiğini gösteriyor.
Oysa bizim tahminlerimiz dış denge ve enflasyon cephelerinde iyileşme değil kötüleşme gösteriyor. Reel faizler yükselmeye başladı. Ancak faiz düzeyi halen gelişmekte olan ülkelere göre yeterince yüksek değil. Bu yüzden kısa vadede Türk lirası değer kazanmaya başlar görüşünü savunamıyoruz.
Buna rağmen “Türk lirası 2017 yılının pembe flamingosu olabilir mi?” sorusunun ciddiye alınması gerektiğine inanıyoruz. Türk lirasının aşırı satım bölgesinde olması orta vadede iyimser olmamızı sağlıyor. Türk lirası için olumlu görüş veren – biz dahiltek bir yatırım bankası yok. Gerek Türkiye’deki yabancı yatırımcılar gerekse Türk şirketleri uzun süredir dolar almaya çalışıyor. Suriye’de barış sağlanması, ABD Türkiye ilişkilerinin düzelmesi gibi iyi bir haber gelmesi durumunda Türk lirası en çok kazandıracak gelişmekte olan ülke paralarından olacaktır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.