<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTürk kadınının soyadı zaferi----

Türk kadınının soyadı zaferi

Türk kadınının soyadı zaferi
04 Eylül 2013 - 11:41 www.finansingundemi.com

AİHM, kocasının soyadını kullanmak istemeyen Türk kadınlarını sevindirecek bir karara imza attı...

AİHM dün verdiği kararda Türkiye’nin evli kadınlara uyguladığı kocanın soyadını kullanma zorunluluğunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel yaşamın bütünlüğüne ilişkin 8. maddesine ve ayrımcılıkla ilgili 14. maddesine aykırı bularak Türkiye’yi mahkum etti.
Taraf gazetesinin haberine göre, AİHM ayrıca Tuncer’e 1.500 euro tazminat ve 3.030 euro mahkeme masrafının ödenmesine karar verdi. Avukat Gülizar Tuncer kararla birlikte Türkiye’nin iç hukukta değişikliğe gitmek zorunda olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye şimdi AİHM kararının gereğini yerine getirmek ve mevzuat değişikliğine gitmek yükümlülüğünde. Aksi takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yaptırım uygulamak durumunda kalabilir."
Kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanmalarının hem yerel mahkeme hem de Yargıtay tarafından Medeni Kanun’un 187. maddesi gerekçe gösterilerek reddedildiğini belirten Tuncer, "Oysa ki hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8 ve 14. maddeleri hem de 'Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi' ve 'Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi' gereği talebimizin kabul edilmesi gerekirdi. Medeni Kanun’da aleyhe hüküm olsa da yargı organları Anayasa 90. madde gereği yasayı değil öncelikle uluslararası sözleşme hükümlerini uygulayarak iç hukukta lehimize karar vermek durumundaydılar. Hükümet yıllardır geleneksel muhafazakâr anlayışı savunarak Medeni Kanun’da değişiklik yapmaktan ısrarla kaçındı" diye konuştu.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burak04 Eylül 2013 12:07

    Yaa bi defol git, bu karı milleti yakında evin reiside benim der, kadın erkek eşitliği diye bi eşitlik olamaz insan eşitliği vardır, kadınla erkek eşit olsaydı ikisinin yaradılışında farklılık olmazdı farklı sorumluluklar verilmezdi, iyi çocuğuda baba doğursun yakında...