Türk faktoring şirketleri gururlandırdı
Factors Chain International (FCI) üyeleri tarafından İhracat Faktoringi Kategorisi'nde ilk 10'da beş Türk şirketi yer aldı
Türkiye'de faaliyet gösteren beş faktoring şirketi, dünyanın bu alandaki en büyük organizasyonu Factors Chain International (FCI) üyeleri tarafından İhracat Faktoringi Kategorisi'nde ilk 10 arasında gösterilerek büyük bir başarıya imza attı.
ABD'de gerçekleştirilen organizasyonda TEB Faktoring üstüste beşinci defa ilk sırayı alırken, Yapi Kredi Faktoring 2'inci, Garanti Faktoring 5'inci, Deniz Faktoring 7'inci ve ING Faktoring ise 9'uncu oldu. Organizasyon kapsamında daha önce FCI’da başkanlık yapan ve uzun süredir FCI’ın Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alan TEB Faktoring A.Ş. Genel Müdürü Çağatay Baydar Başkan Vekili görevine seçildi.
Küresel çapta 75 ülkeden 268 faktoring şirketinin üye olduğu dünyanın en büyük faktoring organizasyonu Factors Chain International (FCI) üyeleri tarafından 27 Haziran tarihinde gerçekleştirilen organizasyonda elde edilen başarı Türk şirketlerinin bu alandaki başarısını bir kez daha ortaya koydu.
Türk şirketlerinin sıralamadaki yerleri; hizmet kalitesi, toplamda çalıştıkları muhabir faktor şirketi sayısı ve ihracat faktoringindeki hacimleri gibi kriterler göz önünde bulundurularak belirlendi.
Diğer taraftan bu yıl gerçekleştirilen organizasyonun ardından FCI Yönetim Kurulu Başkanvekilliğine daha önce Kurum’da başkanlık yapan ve uzun süredir de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar getirildi.
Elde edilen başarılı sonucun ardından değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili ve Faktoring Sektör Temsil Kurulu Başkanı Zafer Ataman, sektördeki firmaların ihracat faktoringinde hızla kaydettiği büyümeyi uluslararası alanda da kanıtladığını söyledi.
Zafer Ataman şöyle konuştu:
"Türkiye ticari hayatı içinde stratejik bir rol üstlenen faktoring sektörünün yurtdışında önemli rakipler içinde kazanmış olduğu bu başarı hepimiz için gurur kaynağı olmuştur. Şirketlerimizin uluslararası düzeyde aldığı başarıda, bu organizasyon çatısı altında bulunan eğitim, hukuk, pazarlama ve iletişim komitelerinde görev alan Türk faktoring sektörü temsilcilerinin büyük rolü bulunuyor. Komitelerde yer alan temsilcilerimiz ile birlikte Türk faktoring şirketlerinin de kendi aralarında koordineli şekilde yaptığı çalışmaların FCI’da uluslararası mevzuatın belirlenmesinde oldukça etkili olduğunu ve Garantili İhracat Faktoringi'ne yönelik mevzuatın düzenlenmesinde kilit rol oynayarak bu alandaki çalışmalara yön verdiğini özellikle vurgulamak isterim.
“Ülkemizde hâlihazırda 77 şirketin faaliyet gösterdiği faktoring sektörü, Türkiye çapındaki 333 şubesi ile 4.500 çalışanı istihdam ederken, yaklaşık 90 bin müşteriye hizmet vermektedir. 16 milyar Türk Lirası ihracat faktoringi olmak üzere toplamda 94 milyar Türk Lirası tutarında bir işlem hacmine sahip olan bu şirketlerin aktif büyüklüğü ise 22 milyar Türk Lirası seviyesindedir.
“Türkiye'de sürdürülebilir ekonomik büyümenin anahtarı olan reel sektöre 2013 yılında 20 milyar finansman sağlayan sektörümüz, ülkelere göre kıyaslandığında büyüklük açısından 15'inci sırada yer alıyor. Bu başarının da bir göstergesi olarak, İhracat Faktoringi’nde Çin’in ardından dünya 2'incisi konumunda bulunuyoruz. Türkiye olarak ihracat faktoringinde çok güçlü bir ülkeyiz ve en fazla ihracat faktoringi sağladığımız pazarlara ulaşmada, üyesi olduğumuz küresel networklerin büyük katkı ve desteğini alabiliyoruz.
“Performans açısından baktığımızda ise 2013 yılında önceki yıla kıyasla işlem hacminde yüzde 21 büyüme kaydeden Türkiye faktoring sektörü, bu trendi sürdürmektedir. 2014 sonuna kadar toplam işlem hacminin 110 milyar TL'ye çıkacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte; toplam aktif büyüklüğümüzü 24 milyar Türk Lirası’na, toplam finansmanımızı da 22 milyar Türk Lirası’na ulaştırmak gibi bir hedefimiz var. 2014’teki büyüme beklentimiz ise yüzde 15 seviyesinde.”