Türk deri sektörü dünyada 2014 yılında yaşanan krizlerden etkilenmemek için İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) önderliğinde yeni pazarlarda atağa kalktı. İDMİB yönetiminin belirlediği stratejiyle yeni ihracat yollarının başında gelen Uzakdoğu pazarına daha çok ağırlık verilmeye başlandı.
Dünyanın sayılı, Uzakdoğu’nun en büyük deri fuarı olan Hong Kong’daki Asya Pasifik Deri Fuarı’nda (APLF-MM&T) daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da milli katılım yapan Türk deri sektörü kaliteli ürünleriyle dünyaca ünlü markaların ilgi odağı oldu.
APLF Deri Fuarı 30 Mart – 1 Nisan 2015 tarihleri arasında Hong Kong’da 31’inci kez düzenlendi. Dünya deri endüstrisinin en önemli uluslararası platformlarından biri olarak kabul edilen ‘Asya Pasifik Deri Fuarı’na 19 yıldır katılımlarla ve her yıl geliştirdiği iş bağlantısıyla Türk derisinin algısı daha üst seviyeye çıktı. Uzakdoğu ekonomisinin can damarı olarak bilinen Hong Kong’daki fuara işlenmiş ya da yarı işlenmiş deri mamulleri ve kimyasalları ile milli katılım yaparak boy gösteren Türkiye deri sektörü temsilcileri dünyanın ünlü markalarıyla iş bağlantısı yaptı.
Fuarda işlenmiş deri ve kürk ürünleri ve deri kimyasalları ile deri makinaları sergilenirken Türkiye’den 50 firmanın katıldığı fuarda yapılan bağlantılar, İDMİB’in doğru bir stratejiyi uyguladığını ortaya koydu.
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, APLF Deri Fuarı hakkında yaptığı değerlendirmede sektörün 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.6 kayıpla kapandığını ve 1 milyon 852 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Mustafa Şenocak “Özellikle Rusya’daki kriz sektörümüzü etkiledi. Bu krizlerin etkisini daha az hissetmek ve geleceğe yönelik yeni pazarlar bulmak için ikinci halka olarak değerlendirdiğimiz ülke pazarlarının keşfine çıktık. Uzakdoğu ülkelerine, Japonya ve ABD’ye deri sektörü adeta fetih harekatı yapar gibi hazırlandık, yola çıktık. İkinci halka ülkelerdeki yolculuğumuzda başarılı bir adım attık. Hong Kong’daki APLF fuarına uzun yıllardır katılan en köklü ülkeyiz. Ancak bu sene fuarın anlamı daha büyük. Katılım yapan firmalarımız fuardan mutlu ayrıldılar” dedi.
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, APLF Deri Fuarı’nın hemen ardından pazar araştırması ve harekat planı için Japonya’ya gitti. Türk derisinin ihracat rakamlarına bakıldığında Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin yüzde 9’luk ihracat oranı ile dördüncü sırada yer aldığını belirten Mustafa Şenocak “15’er kişiden oluşan ticaret heyetleriyle belirlediğimiz ikinci halka bölge ve ülkelerde tespitler yapıyoruz. İDMİB olarak ilk ticaret heyetlerimizi Çin ve Viyetnam’a göndererek görüşmeler yapacağız. Japonya hedefimiz için Deri Tanıtım Grubu (DTG) tanıtım faaliyetlerini planlamaya başladı. Türk derisinin kalitesini, sektörün gücünü göstererek Japonya pazarında sağlam temeller atmak istiyoruz. Japonlar Türkleri çok seviyor. Aynı zamanda Japonlar’ın Çinliler’le siyasi sorunları var. Çin’den biraz pahalı da olsa ürünlerini Türkiye’den almaktan yanalar. Üstelik yüksek gelir seviyesine de sahipler. Ticaret heyetleri yaparak o ülke pazarını tanımamız gerekiyor” dedi.
Japonya pazarıyla ilgili olarak Mustafa Şenocak şu değerlendirmeyi yaptı: “Japonya ve Kore’ye seneler önce ticari heyetler gitmiş. Buralar için de zor pazar algısı oluşmuş. Ancak şimdi ülkeler değişti, pazarlar değişti. Japon pazarına ürünlerimiz kalitesi ve üretim metodları ile uygun. Japon tüketicisi yüksek kaliteli üst grup ürünler istiyor. Bunları yapabilecek tecrübeye sahibiz. Japonya’da en büyük problem Türk mallarına uygulanan vergiler. Yüzde 38 ithal vergisi var. Bu çok yüksek bir oran. İkili anlaşmalarla bunlar aşılabilir sıfırlanırsa o pazarlar Türk deri sektörü için açılacak“
Deri İhracatında İkinci Halka Ülkeler
Mustafa Şenocak, Türk deri sektörünün ihracatta yeni rota hedefleri belirlediklerini şöyle ifade etti: “İlk hedefimiz İtalya, Rusya, Çin. Ardından ikinci halka olarak hareket planımıza koyduğumuz ülkeler Japonya, Kanada, ABD. APLF Deri Fuarı neden önemli? Çünkü Hong Kong, aynı zamanda büyük ölçüde Çin demektir. Japonya, Kore ve diğer Asya ülkeleri için de ticaret merkezidir” dedi.
Son altı yılda Türkiye’den Çin’e deri ve deri mamulleri ihracatı beş kattan fazla arttı. 2009 yılında 15,2 milyon dolar değerinde olan Türkiye’den Çin’e deri ve deri mamulleri ihracatı, 2013 yılında 74,4 milyon dolara çıktı. Çin, 2014 yılında Türkiye’den % 23,3 oranında artışla 91,6 milyon dolarlık deri, deri ürünleri ve ayakkabı ithalatı gerçekleştirdi.
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak deri sektörünün ihracatında Güneydoğu Asya ülkelerinde ciddi artışlar kaydettiğini belirtti: “Örneğin Vietnam’a yapılan ihracattaki artış bu yıl geçen yıla göre yüzde 200’ün üzerinde oldu. Önümüzdeki yıllarda Vietnam’a da gidebiliriz. Vietnam’ın 14,5 milyar dolarlık deri ticaret hacmi var. Yüzde 70’e yakın yarı mamullerini dışarıdan alıyorlar. 2014 yılında 7,5 milyon dolar civarına çıktık” dedi.
Mustafa Şenocak, ürün grubu olarak Uzakdoğu ülkeleri için hedeflerinin yarı mamul ve bitmiş deri satışı olduğunu söyledi. Şenocak, “En büyük pazarımız bu alanda. Dünyada kürklü deri ihracatı alanında birinci sıradayız. Diğer ürün gamlarında da iddialıyız. Hep üst segment de ürün satabiliyoruz. Çünkü aşağıya indiğimizde maliyet rekabetine giremiyoruz” dedi.
Dünya Markaları Alım Yapıyor
21 ülkeden katılımın gerçekleştiği APLF Deri Fuarı’da dünya markaları olan Coach, Bally, Ecco, K-Swiss, Li & Fung, Hugo Boss, Adidas, Bauhaus, Debenhams, Diesel, Lane Crawford, LVMH, Marks & Spencer, Calvin Klein, Armani, Celine, Kwanpen, H&M, Clarks, Lacoste, Cole Haan, New Balance, Li-Ning, Aokang, Levi Strauss ve Next firmalarının temsilcileri alım görüşmeleri yaptı.
APLF Deri Fuarı’nda Deri Tanıtım Grubu (DTG) özel çalışmalar yürüttü. 2012 yılından itibaren önemli tanıtım faaliyetleri yürütüldüğünü belirten DTG Başkan yardımcısı Süleyman Tahiroğlu, önümüzdeki yıl APLF Deri Fuarı’na Türkiye’nin “Focus Country” (Odak Ülke) katılımı yapacağını ve tanıtım faaliyetlerinde Uzakdoğu ülkelerine daha fazla ağırlık verileceğini açıkladı. Tahiroğlu “Geçtiğimiz yıllarda da Focus Country olarak fuara katılım yapmıştık. Türk derisinin kaliteli imajı Uzakdoğu’da biliniyor. Bu algıyı daha da güçlendirerek, satışlarımızı çoğaltacağız. Bunun için tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vereceğiz” dedi.
ABD’ye Çıkartma Yakında
Mustafa Şenocak, hedef ülke olarak ikinci halkada ABD’yi değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi: “ABD, mal satmamız gereken bir pazar. ABD’nin 42 milyar dolar toplam deri ithalatı var. Biz bu pazardan binde 1 pay alabiliyoruz. ABD ve Japonya pazarlarından istenilen payı alamıyoruz. 27 milyar dolar ile Dünyanın en büyük ayakkabı alıcısı ABD. Bizim ihracatımız yüzde 2. Çok düşük bir pay. Bundan 10-15 yıl önce ABD’ye ticari fuarlara gidilmiş. Ama zor pazar algısı oluşmuş. Ticari sistemlerine ayak uyduramamışız. Newyork’taki fuarlara önce ziyaretler yaptık, şimdi katılım için harekete geçtik. Avrupa pazarına alışmıştık şimdi uzaklara hareket ediyoruz”