Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, 2011'de 68 ülkeye 2 bin 191 ton çay ihraç eden Türkiye, dış satımdan 10 milyon 233 bin 528 dolar gelir sağladı.
Türkiye'den 2021'de 120 ülkeye 5 bin 500 ton çay satılarak, 19 milyon 575 bin 574 dolar kazanç elde edildi.
Böylece, Türk çayı ihracatında son 10 yılda miktarda yüzde 151, değerde de yüzde 91 artış yaşandı.
Türkiye, 2011-2021 döneminde 51 bin 824 ton çay dış satımı yaparak, karşılığında 203 milyon 872 bin 233 dolar kazandı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk çayının son 10 yılda yurt dışı pazarlarda marka bilinirliğine bağlı olarak ihracatının önemli miktara ulaştığını söyledi.
İhracatın daha da artması için gayret ettiklerini vurgulayan Gürdoğan, "Elde edilen başarıyı yeterli görmüyoruz. Bu rakamın en az 4 katına çıkması ve dünya çay ticaretinden en az yüzde 10 pay alabilmemiz önemli. Bu kapsamda da marka ve ürün çeşitliliğiyle ülkelerin tüketici tercihine göre farklı inovatif ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Gürdoğan, Rusya'ya yapılan çay ihracatının da her geçen gün arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Rusya'ya ihracatımızda henüz bir duraksama ve olumsuzluk yaşanmamıştır. Sadece para transferlerinde sorun olmaktadır. 2022 yılı ilk 2,5 ayındaki ihracatımız miktar olarak 2021 yılı toplam ihracat hacmini aşmış durumdadır. 2021 yılında Rusya'ya 148 bin kilogram çay ihraç edilmişken, 2022 yılı 2,5 ayında 222 bin kilogram çay ihracatı gerçekleştirilmiştir."
Çay tüketiminde Rusya'nın önemli bir pazar olduğunu belirten Gürdoğan, yıllık bazda Rusya'nın dünyadan yaptığı çay ithalatının ortalama 154 bin ton civarında olduğunu kaydetti.
Gürdoğan, Ukrayna'ya yapılan çay ihracatının ise tüm sektörlerde olduğu gibi durduğunu aktararak, 10 yıllık çay ihracatında Ukrayna'nın önde gelen pazarlar arasına giremediğini de sözlerine ekledi.
Yaş meyve sebze ihracatı 255 milyon doları aştı
2 ayda 337 ton hamsi ihracatı yapıldı
Elektrik-elektronik sektöründen 1 milyar dolarlık ihracat
Rusya bazı gıda ürünlerinin ihracatını yasakladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.