BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk bilim insanından deprem tahmininde çığır açan başarı!----

Türk bilim insanından deprem tahmininde çığır açan başarı!

Türk bilim insanından deprem tahmininde çığır açan başarı!
28 Ekim 2024 - 18:03 www.finansgundem.com

Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, ABD’nin Georgia Southern Üniversitesi’nde önemli bir başarı elde ederek depremleri önceden tahmin eden bir sistemi geliştirdi.

ABD’nin Georgia Southern Üniversitesi’nden Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş liderliğindeki bir ekip, İstanbul’daki depremleri yüksek bir doğruluk oranıyla tahmin eden önemli bir çalışmaya imza attı. Bu araştırma, makine öğrenimi tekniklerinin deprem tahminlerindeki potansiyelini gözler önüne seriyor.

YÜZDE 91.65 BAŞARI ORANI

Türk bilim insanı Cemil Emre Yavaş ve araştırma ekibi, İstanbul’daki depremleri yüzde 91,65 oranında doğru bir şekilde tahmin ettiklerini duyurdu. Araştırma, özellikle Los Angeles bölgesinde yüksek doğrulukla tahmin yapabilen bir model geliştirmek amacıyla farklı makine öğrenimi algoritmalarını incelemeye odaklandı.

Ekip, veri analizi sırasında en etkili sonuçları XGBoost algoritmasıyla elde etti ve bu algoritmayı farklı şehirlerde yeniden test etti.

DEPREME EN YATKIN BÖLGELERDE TEST EDİLDİ

Makalede, dünyanın en depreme yatkın bölgelerinden biri olan Kuzey Anadolu Fayı'na yakın İstanbul'da elde edilen yüzde 91,65’lik doğruluk oranı vurgulandı. Ayrıca, San Diego için bu oranın yüzde 98,53’e ulaştığı belirtildi.

TÜRK BİLİM İNSANININ BAŞARISI DERGİLERDE

Araştırmada, deprem büyüklüğünü etkileyen çeşitli faktörler göz önüne alınarak bir veri seti oluşturuldu. Deprem sıklığı, bölgenin yeraltı yapısı ve geçmişteki en büyük depremin büyüklüğü gibi parametreler analiz edildi. Ayrıca, deprem büyüklüklerini tahmin etmede kritik öneme sahip Gutenberg-Richter b-değeri de hesaplanarak modelin doğruluğu artırılmaya çalışıldı.

Bu çalışmalar, "Predictive Modeling of Earthquakes in Los Angeles With Machine Learning and Neural Networks" ve "Improving earthquake prediction accuracy in Los Angeles with machine learning" başlıklı makalelerle, Scientific Reports by Nature dergisinde yayımlandı.

ULUSLARARASI ALANDA ADINDAN SÖZ ETTİRDİ

Araştırma uluslararası düzeyde de büyük yankı uyandırdı. Birleşmiş Milletler’in ana afet risk azaltma platformu olan PreventionWeb’te yer alan araştırma deprem riskli bölgeler için de bir umut kaynağı haline gelmiş oldu. Uzmanlar, bu çığır açıcı araştırmanın doğal afetleri anlama ve onlara karşı hazırlıklı olma biçimimizi kökten değiştireceğine inanıyor.

Uzman isim açıkladı: Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil!Uzman isim açıkladı: Erken uyarı sistemi bir deprem tahmini değil!

 

Bilim insanlarından 'deprem tahmini' projesiBilim insanlarından 'deprem tahmini' projesi

 

Marmara'yı korkutan deprem tahminiMarmara'yı korkutan deprem tahmini

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)