BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürk bankalarına kriz vergisi var mı?----

Türk bankalarına kriz vergisi var mı?

Türk bankalarına kriz vergisi var mı?
19 Ağustos 2011 - 08:05 www.finansgundem.com

Merkel ve Sarkozy’nin önceki gün aldığı ‘finans işlemlerine vergi’ kararı tüm Avrupa bankalarını tedirgin etti

Merkel ve Sarkozy’nin önceki gün aldığı ‘finans işlemlerine vergi’ kararı tüm Avrupa bankalarını tedirgin etti. Ancak bizim bankalar Babacan’ın “Kriz vergisine ihtiyaç yok” sözleriyle rahat bir dönem yaşıyor.
Borç kriziyle sarsılan Avrupa için çözüm arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel İle Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin, Euro Bölgesi için aldığı, ‘finans işlemleri vergisi’ kararı, Avrupa bankalarını ve şirketleri tedirgin etti.
Türkiye’de de AB ülkelerinde Eylül’de uygulanacak finans işlemlerine ilişkin verginin Türk bankaları için de alınıp alınmayacağı yönünde tartışma başladı. Ancak ekonominin patronu olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, finans kesimini ‘kriz vergisi’ konusunda rahatlattı.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Babacan, Euro bölgesinde Finans işlemlerine uygulanacak verginin ayrıntısının henüz netleşmediğini, dolayısıyla verginin hangi işlemlere getirileceğinin de bilinmediğini söyledi. Babacan “İlk başta finans kesimine yönelik bir vergi olarak görülüyor. Ancak dolaylı olarak bunun faturası halka ve şirketlere de yansıyacaktır” dedi.
Türk finans kesimine yönelik bu yönde vergi getirilmesi konusunda bir çalışmalarının olmadığını vurgulayan Babacan, Türk finans kesiminin alınan tedbirlerle çok güçlü bir yapıya kavuştuğunu belirterek “Finans işlemleri vergisi gündemimizde yok. Türk finans kesiminin ve Türk ekonomisinin şu anda böyle bir vergiye ihtiyaç da yok” diye konuştu.Euro ülkelerinde, finans işlemlerine vergi getirilmesine yönelik kararlar, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yakından takibe alındı. AB ülkeleri için alınan kararların, önceki gün gerçekleştirilen Finansal İstikrar Komitesi’nde de ele alındığı öğrenildi. Komite üyelerinin, gelişmeleri yakından takip edilmesini kararlaştırdığı kaydedildi.
Ekonomi bürokratları ise Türk bankacılık sektöründe kredi hacminin arttırılması yönünde kararların alınmasının gündemde olduğunu belirterek, özellikle Eylül ayındaki rakamlara bakılarak, kredilerde genişlemeye gidilmesi yönünde adımlar atılabileceğini kaydettiler.
Londra tüm dünya için vergi istedi
İngiltere Maliyesi, finansal işlem vergisinin dünya genelinde uygulanmasını istedi. Sözcü, İngiltere hükümetinin, finansal işlem vergisi konusunu uluslararası ortaklarıyla birlikte müzakere etmeye devam edeceğini ifade etti. Bu arada Merkel ve Sarkozy’nin üzerinde anlaştığı verginin ekonomist James Tobin tarafından ortaya atılan ve uluslararası sermaye hareketlerinin küçük bir oranda vergilendirilmesini içeren yöntemle yapılabileceğini belirtiyor.
Hüseyin Özay/Star

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)